Unieke kans: Eerste rollercoaster op zee voor het eerst in Europa

In 2021 gebeurde er iets baanbrekends. De allereerste achtbaan op zee werd geopend. Het gaat om Bolt die geïnstalleerd werd op het cruiseschip Mardi Gras van de Carnival Cruise Line. In 2025 zal het schip voor het eerst naar Europa komen. Een unieke kans om een ritje te kunnen maken op de achtbaan.

 

Caraïben:

Mardi Gras vaart onder de vlag van de Bahama’s en heeft haar uitvalsbasis op Port Canaveral in de Amerikaanse staat Florida. Normaal maakt het schip cruises van een week (6, 7 of 8 dagen) naar de oostelijke-, zuidelijke-, of westelijke Caraïben. Populaire stopplaatsen tijdens deze cruises zijn de eilanden Nassau, Grand Turk en Amber Cove en de eilandsteden Cozumel, Celebration Key, San Juan, Costa Maya en Mahogany Bay. Maar er werd ook al naar de eilanden St. Thomas, St. Maarten, Aruba, Curaçao en Bonaire gevaren.

Ondertussen zijn er al drie van deze schepen gebouwd met de Carnaval Celebration in 2022 en Carnaval Jubilee in 2023. Ook deze schepen hebben een achtbaan aan boord die Bolt heet en ook zij varen rond in de Caraïben. Carnival Celebration heeft als thuishaven Port Miami, eveneens gelegen in Florida, Carnival Jubilee heeft als thuishaven Galveston.

 

Barcelona:

Volgend jaar in 2025 doet zich een unieke kans voor. Dan zal voor het eerst in de geschiedenis het cruiseschip Mardi Gras in Europese wateren varen. Dit zal gebeuren met een 14-daagse trans-Atlantische cruise startende op 13 september 2025 van Port Canaveral in Florida naar Barcelona in Spanje op 27 september 2025. Tussenstops zijn Celebration Key in de Caraïben, Tenerife bij de Canarische Eilanden en Cádiz (Sevilla) en Málaga in Spanje.

Eens aangekomen in Barcelona zal er een onderhoud van het schip gebeuren, die tegen dan 4 jaar lang elke dag, dus alle 1461 dagen, op zee geweest is. Op donderdag 16 oktober 2025 zal het schip van uit Barcelona dan weer terugvaren via een 14-daagse trans-Atlantische cruise naar Port Canaveral in Florida. Naast Barcelona worden Málaga en Cádiz in Spanje bezocht. Daarna reist deze door naar Tenerife bij de Canarische Eilanden om vervolgens de grote oversteek te maken van 7 dagen lang naar Celebration Key in de Caraïben om dan op donderdag 30 oktober 2025 aan te komen in Amerika.

Opvallend is daarbij dat de startprijs van deze 14-daagse cruise start vanaf 799 dollar (zonder taxen), wat ongeveer evenveel is als een normale cruise van 7 dagen naar de Caraïben op hetzelfde schip. Koppel daar nog een reis in Amerika aan en je hoeft enkel nog een terugvlucht te betalen. Op deze manier is dit voor Europeanen een relatief goedkope manier om een ritje te kunnen maken op Bolt. Alle informatie over de overtocht van Amerika naar Europa kan hier terugvinden. Alle informatie over de terugtocht van Europa naar Amerika kan je hier terugvinden.

 

Europa:

Aangezien dat de reden voor de komst naar Europa het onderhoud is, lijkt de kans klein dat de achtbaan voor 2029 nog eens in Europa zal terugkomen. Echt wel een uitzonderlijke kans dus. Mardi Gras werd gebouwd in Duitsland en Denemarken, maar voer omwille van de coronacrisis zonder opvarende via de haven van Rotterdam naar Amerika. Het is dus de eerste keer dat deze met passagiers in Europa komt.

Carnival Celebration vertrok wel vanuit Europa met passagiers aan boord. Dit gebeurde vanuit de haven van Southampton op 6 november 2022 met een 14-daagse trans-Atlantische cruise via de Spaanse steden Coruña en Vigo en de eilanden Funchal en Santa Cruz naar Port Miami in Florida op 20 november 2022. Maar deze zeldzame gebeurtenis ging onopgemerkt voorbij onder de rollercoaster fans. De Carnival Jubilee voer nooit met passagiers van Europa naar Amerika en startte haar eerste reis op 23 december 2023 met een westelijke tour langs de Caraïben vertrekkende vanuit Galveston in Texas.

 

Bron en foto: Carnival Cruise Line.