Uitgetest: Batman Gotham City Escape – Parque Warner Madrid

Op 13 mei 2023 opende Parque Warner Madrid een gloednieuwe achtbaan. Het was voor het eerst sinds 2009 dat er een nieuwe coaster naar het park kwam en het had de aandacht van de volledige pretparkwereld. De verwachtingen waren dat dit wel eens één van de beste achtbanen in Europa, of zelfs de wereld, kon worden. De achtbaan werd gebouwd door Intamin, is 45 meter hoog, haalt een topsnelheid van 104 km/u en bevat maar liefst drie lanceringen en tal van spectaculaire elementen. Themeparkfreaks ging afgelopen zomer de achtbaan testen en kijken of onze verwachtingen konden ingelost worden.

 

Wachtrij, verhaal en thema

Je betreedt de wachtrij via een grote toegangspoort, waar het logo van de attractie boven pronkt. Helaas houdt de thematisering van de wachtrij daar op en blijft het bij saaie zigzagrijen waar niets te zien is. Eenmaal je de wachtrij getrotseerd hebt, wordt het gelukkig alleen maar beter.

Je gaat het gebouw binnen en komt terecht in Wayne Manor, een erg mooi gethematiseerde kamer waar de voorshow zich afspeelt. Via enkele schermen wordt verteld dat je een rondleiding door het landhuis zal krijgen. De audio is in het Spaans, maar er is ondertiteling in het Engels, waardoor het ook voor internationale gasten makkelijk te volgen is. Al snel wordt de presentatie verstoord door de Joker, die heel andere plannen heeft. Er volgen enkele leuke effecten in de kamer en daarna kan je via een geheime doorgang de ruimte verlaten. Het verhaal is simpel, maar effectief en leuk uitgevoerd, waardoor het voor iedereen makkelijk te begrijpen is.

Na de voorshow kom je terecht in het laatste stukje van de wachtrij. Via de evacuatieroute waar luide sirenes klinken kom je terecht in de Bat Cave, een mooi gethematiseerde kamer die men gerecycleerd heeft uit de oude Batman simulator die zich tot 2014 in dit gebouw bevond. Daarna kom je terecht in een metrostation, waar zich het instapstation bevindt.

Ritverloop

Nadat je de uiterst comfortabele Intamin-beugel in je schoot geduwd hebt, opent er voor je een grote poort en gaat de rit van start. Meteen volgt de eerste confrontatie met de Joker, die zich boven de trein als animatronic op een quad bevindt. Op dat moment word je uit het gebouw gelanceerd, waarna onmiddellijk de eerste inversie volgt, die een stevige portie hangtime oplevert.

Meteen daarna volgt al de tweede lancering, die zoals we van Intamin gewend zijn behoorlijk krachtig is. Deze brengt je naar het hoogste punt van de attractie, de 45 meter hoge top hat die prachtig gepositioneerd is en een schitterend beeld vormt vanop de main street van het park. De treinen hebben trouwens ook onboard audio. Er weerklinkt helaas geen soundtrack, maar je hoort wel stemmen die het achtergrondverhaal versterken, al moet je er wel Spaans voor begrijpen.

Na de top hat word je afgeremd door een zogeheten ‘holding brake’, wat zorgt voor een goede spanningsopbouw. Desondanks zorgt de afdaling voor een stevige portie airtime. Hierna volgen een krachtige airtime-heuvel, een speciaal vormgegeven diveloop, een kurkentrekker en het nodige bochtenwerk.

Vervolgens word je voor de derde keer gelanceerd, waarna nog enkele bochten en de bijzondere zero-g-stall over het pad volgen, waarbij je door de lage snelheid enorm veel hangtime hebt. Je duikt het gebouw terug binnen en wordt afgeremd om vervolgens een kleine spike door het dak op te gaan. Dit is zeker geen hoogtepunt, maar wel een leuke gimmick en een slimme manier om ruimte voor een lange remsectie te besparen. Een draaischijf zet je terug in de juiste positie om het station in te gaan, terwijl je de Joker ondersteboven vastgebonden ziet hangen als animatronic. Eenmaal je in het station bent, kan je uitstappen.

Eindoordeel

De grote vraag blijft natuurlijk of Batman Gotham City Escape de hoge verwachtingen kan inlossen, en daar kan ik volmondig ‘ja’ op antwoorden. Het is zonder twijfel één van de beste achtbanen in Europa en een geweldige toevoeging aan het reeds erg goede achtbaanaanbod van Parque Warner Madrid. De baan is met drie lanceringen, een top hat, vier inversies, heel wat airtime en hangtime en snel bochtenwerk enorm afwisselend. Bovendien zorgen het achtergrondverhaal en de voorshow dat het ook veruit de mooiste achtbaan van het park is. Het staat vast dat Intamin en Parque Warner Madrid hier een fantastische coaster hebben neergezet. We raden dan ook iedereen aan om zo snel mogelijk een tripje naar Madrid op de planning te zetten als je de achtbaan nog niet gedaan hebt, want het is het meer dan waard!