Uitgetest Red Force – FerrariLand

Lanceren vanaf het station, een grote toren op, precies genoeg snelheid over om de top te halen, een duik naar beneden en vervolgens remmen. Dit is het verloop van de nieuwe achtbaan in het PortAventura resort. Is daar serieus een compleet pretpark voor nodig? Lees verder en ontdek de bevindingen van Themeparkfreak Jos !

 

In 2014 was er al sprake van FerrariLand. De bouw startte en het park opende op 7 april dit jaar. Het park ligt vanuit het inkomplein direct rechts van PortAventura. Er is zelfs een aparte ingang en een toegangspoort vanuit PortAventura. Deze kan alleen worden gebruikt als men een combiticket voor de beide parken heeft.

Belangrijkste blikvanger is de Europese hoogterecordhouder voor achtbanen: de 112 meter hoge Red Force is van ver te zien. Red Force is gebouwd door het Zwitserse Intamin. Er hangen drie grote Ferrarischilden in de structuur net onder de tophat. Thematisatie voor deze coaster is eigenlijk vrij gering, met Top Thrill Dragster in het achterhoofd. Er rijdt een vrij korte trein op de baan, slechts zes rijen voor twee personen per rij. Aan de parkkant van de attractie is er een tribune voorzien voor toeschouwers.

De wachtrij zijn drie standaard zigzag hokken, maar er is ook een Single Riders Line. Deze is vrijwel onzichtbaar vanaf de ingang, omdat de bedoeling is dat de single riders slechts het laatste stuk kunnen voorsorteren en zo de laatste vijf minuten over kunnen slaan. Wat echter algemeen wordt geaccepteerd is dat single riders links langs de rij wandelen en dan over een hek de SRL in klimmen! Vanwege de onzichtbaarheid van de SRL is deze ook zeer kort wachten, binnen 2/3 rondjes zit je erin waar de normale rij 40 minuten aanschuiven betekent.

De rit zelf is ondanks mijn ervaring met RingRacer, Kingda Ka en Top Thrill Dragster nog steeds gewoon ontzettend lekker. Ja hij gaat slechts 180 (Kingda Ka gaat 206) en doet er maar liefst 5 seconden over om die snelheid te bereiken (Ring Racer doet 0-160 in 2 s.) maar nog is het gevoel van snelheid aanwezig, en dankzij het nieuwe treindesign dat ik alleen maar ken van Taron is de rit zeer comfortabel, meer dan bij Kingda Ka bijvoorbeeld. Het uitzicht is de parking, Salou en de zee, maar dat boeit niet want zo lang hoef je er niet naar te kijken. Daarna is het feest weer voorbij.

PortAventura heeft echter voor een aparte poort gekozen voor deze ene achtbaan, gelukkig zijn er ook nog andere attracties. Er zijn twee 55m S&S torens te vinden die allebei het comboprogramma deden. Het comboprogramma (zowel het Space Shot als in Walibi Holland als een lift naar de top en een schot naar beneden) is wel heel leuk, echter lijken deze torens vrij klein doordat ze op hele korte afstand staan van de 112 meter hoge tophat van Red Force. Daarnaast is er Maranello Grand Race, een autobaantje dat als circuit gethematiseerd werd. Inhalen gaat uiteraard niet, behalve dan de auto’s op het parcours naast je. De Ferrari’s op deze baan zijn echter niet zo snel als in het echt en deze attractie is echt niet de lange rij die er dikwijls voor staat waard. Doe deze dus direct na openingstijd.

Een groot gebouw in het midden van dit park herbergt twee attracties. Deze attracties hebben dezelfde voorshow, het lijkt alsof ooit is gekozen om dezelfde attractie aan de beide kanten van het gebouw te bouwen. Dat is vermoedelijk Flying Dreams, een hanglideravontuur waar Ferrari’s rijden op allerlei mooie plaatsen in de wereld. Deze attractie ken ik natuurlijk als Soarin’  in verschillende Disneyparken. Ik werd helemaal onderin gezet, echter ontbreekt hier één van mijn grootste frustraties van Soarin’: je ziet ondanks je positie geen benen van de bezoekers boven je, of je moet er echt naar op zoek gaan. Als je bovenaan wil zitten in deze attractie waar de film vaak beter is te zien, ga dan bij de tweede voorshow zover als mogelijk naar achteren schuiven.

De andere attractie is Racing Legends, een gewone simulatorattractie. Deze attractie simuleert races met een Ferrari door het verleden, het heden en een flashy toekomst. Qua indeling lijkt het dat hier een tweede Flying Dreams theater moest komen, maar dat is denk ik geschrapt voor meer diversiteit in het geringe aanbod.

Het park is vrij klein, maar er is wel een aanvalsplan. De meeste bezoekers rennen bij openingstijd allemaal naar Red Force. Als je niet bij de eerste bezoekers zit is er altijd nog de Single Riders Line, maar handiger is het om dan Maranello Grand Race of Flying Dreams als eerste te doen. Grand Race is de attractie met de laagste capaciteit en daardoor de langste rij (we hebben 80 minuten gezien) en het is zeker het wachten niet waard. Flying Dreams is de attractie die populair wordt na Red Force, alleen hier is geen snelle Single Riders Line. Echter wordt dit park merkbaar rustiger in de namiddag dus kun je voor de allerkortste rijen na 16.00 naar binnen wippen.

Als ik weer naar PortAventura ga, hoef ik niet zo nodig naar Ferrari Land, behalve als het standaard bij een combiticket zit. Het park biedt gewoonweg te weinig attracties om herhaalbezoeken te garanderen; het is nog erger dan Walt Disney Studio’s toen dat opende met slechts 9 attracties – Ferrari Land heeft er slechts vijf! Ik had liever gezien dat dit park onderdeel zou zijn van PortAventura zelf in de staat waar het nu is. Red Force is zelfs met al mijn ervaring echt heel lekker maar er moeten gewoon meer attracties bij.