Jinma Rides presenteert eigen variant van de klassieke Vekoma Boomerang

Het Chinese Jinma Rides heeft weer eens een “nieuw” achtbaanontwerp naar buiten gebracht dat zeer sterk gelijkt op een achtbaan van een westerse achtbaanfabrikant. Deze keer gaat het om de klassieke Vekoma Boomerang uit 1984, die door de Chinese fabrikant bijna één-op-één werd overgenomen.

 

De Chinese achtbaanfabrikant Jinma Rides, vroeger bekend als Golden Horse, staat erom bekend achtbaanconcepten van westerse fabrikanten over te nemen. Voorgaande voorbeelden hiervan zijn onder andere de B&M Dive Coaster, de Vekoma Tilt Coasters en mijntreinen en de SkyLoop van Maurer. Het laatste “nieuwe” concept dat Jinma Rides de wereld heeft ingestuurd is hun versie van de klassieke Boomerang achtbaan. De Boomerang werd in 1984 geïntroduceerd door de Nederlandse achtbaanfabrikant Vekoma. Doorheen de jaren zijn er 54 klonen van deze klassieker geprobeerd. Nu brengt Jinma Rides hun eigen Boomerang op de markt: Boomerang Coaster WFC-20A, die toevallig wel heel sterk lijkt op de originele versie.

 

Zoals op de concepttekeningen te zien is, gaat het ritverloop er identiek uitzien als de originele Vekoma Boomerang. Beginnende met een achterwaartse lift, dan een voorwaartse drop, doorheen de Cobra Roll, vervolgens doorheen de verticale looping om op de tweede lift terecht te komen. Vervolgens wordt het traject achterwaarts doorlopen. De Jinma Rides versie verschilt in een paar opzichten. Zo spreekt de officiële website van een hoogte hebben van 37,5 m, een lengte van 485 m en een topsnelheid van 85 km/u. Er moet echter een vraagteken geplaatst worden bij deze vooropgestelde waardes. De originele versie is 35,5 m hoog met een lengte van 285 m en een topsnelheid van 75,6 km/u. Hoogstwaarschijnlijk heeft Jinma Rides dus de afgelegde afstand vermeld in plaats van de werkelijke baanlengte. Ook de maximale snelheid lijkt te optimistisch vooropgesteld als men deze vergelijkt met de originele.

Daarnaast is ook de trein te zien op de concepttekeningen, die vestharnassen gebruiken, net zoals Vekoma dat doet op haar moderne achtbanen. In de Jinma Boomerang gaan 20 personen kunnen plaatsnemen, wat tot een totale capaciteit van 600 personen per uur leidt. De Vekoma variant heeft iets langere treinen met 28 personen, en ook een hogere capaciteit met 760 personen per uur. Of er reeds een eerste Jinma Boomerang is verkocht, is nog onbekend. Als geheugensteuntje vindt u hieronder een video van een originele Vekoma Boomerang (Cobra in Walibi Belgium) en kan u zelf de gelijkenissen tussen de beide ontwerpen zien. Een overzicht van enkele overgenomen achtbaanontwerpen kan u terugvinden op de fabrikantpagina van Jinma Rides (Golden Horse).

 

 

Bron en foto’s: Jinma Rides, rcdb.com