Uitgetest: Strohnado – Rasti-Land

Het Duitse pretpark Rasti-Land opende dit jaar de nieuwe achtbaan Strohnado. Deze baan vormt een combinatie van draaiende karretjes en een hamsterwiel. De baan werd in een soort boerderijthema gestopt waarbij een tornado de strobalen meeneemt op haar pad.

 

Met Strohnado opende Rasti-Land een achtbaan van het type MX 620 Mixed Coaster, een kleinere versie van de Big Air Coaster. Van het type MX 620 Mixed Coaster werden of zullen er in 2022 drie exemplaren openen, waarvan eentje in Europa met Strohnado. Van het grotere type zijn er reeds zes in werking of openen in 2022. De bekendste hiervan is GraviTrax in Ravensburger Spieleland, opnieuw het enige exemplaar in Europa. Een best zeldzaam type dus.

Wat deze soort achtbanen typeert is het hamsterwiel karretje. Bij de kleine variant is er zo eentje aanwezig, bij de grote variant twee.

 

Strohnado

Strohnado heeft een lengte van 60 meter en een hoogte van 6 meter. De snelheid zou 8 meter per seconde zijn (omgerekend 28,8 km/u). Drie van de vier gondels zijn klassieke draaiende gondels en draaien tijdens de rit rond. De laatste gondel kan overkop gaan.  

Om de hamsterwiel gondel overkop te doen gaan, passeer je op het hoogste punt van de baan over een magneetstrook die het koprollen aan de gang brengt.

 

 

 

Ons oordeel

We moeten toegeven dat deze achtbaan ons zeker wist te verbazen. Vooral het gegeven van koprollen te maken op deze manier is zeer uniek en vooral enorm leuk. Toch vonden we het wel jammer dat we amper een keer overkop rolden per rondje dat het treintje aflegde, voor ons mocht het langer rollen. Dit komt omdat het de kleinere versie is. Bij de Big Air Coaster ga je per rondje driemaal overkop.

Met een thema als Strohnado, waarbij een tornado zorgt dat er strobalen in het rond vliegen hadden we stiekem wel gehoopt op thematisering die dit ook uitbeeldt en daar bleven we wel op onze honger zitten. De baan staat er namelijk nogal kaaltjes bij, wat jammer is. Met de nodige aankleding en wat geluidseffecten zou de beleving nog vergroot kunnen worden.