Uitgetest: GraviTrax – Ravensburger Spieleland

Ravensburger Spieleland opende de deuren in 1998 en staat volledig in het teken van de gezelschapsspellen, puzzels en boeken van Ravensburger. Op 22 juni 2021 zetten het pretpark zich op de Europese pretparkkaart door de opening van GraviTrax, de eerste achtbaan in Europa met de nog nooit eerder geziene Hamster Wheel karretjes. Themeparkfreaks trok er heen en ze testten het unieke concept uit.

 

Een uniek concept geschikt voor alle parken:

In 2019 pakte de Italiaanse fabrikant SBF Visa Group simpel maar geniaal uit op de IAAPA Attractions Expo in Orlando. Het bedrijf kreeg enorm veel aandacht met de voorstelling van de Big Air Coaster, de allereerste achtbaan ter wereld met Hamster Wheel karretjes. Dit zijn karretjes die rond de horizontale-as spinnen in plaats van rond de verticale-as waardoor de bezoekers meerdere keren per rit overkop gaan.

Wat alles nog meer genialer maakte was dat het concept gepresenteerd werd op een redelijk simpele lay-out en dat de treinen bestonden uit een mix van normale draaiende karretjes en de speciale Hamster Wheel karretjes. Hierdoor maakte ze meteen duidelijk dat het concept voor alle soort pretparken interessant kon zijn: parken die willen uitpakken met een eerste spannende attractie, parken die hun aanbod aan thrill coasters willen uitbreiden, maar ook parken die een beperkte ruimte hebben en opzoek zijn naar compacte maar speciale attracties.

Wereldprimeur:

Een jaar later, in juni van 2020, opende het allereerste model van deze achtbaan in Craig’s Cruisers Family Fun Center gelegen in Mears in de Amerikaanse staat Michigan. Het ging om het prototype dat op de IAAPA Attractions Expo had gestaan en werd omgedoopt tot Pearly Whirly Coaster. Meteen kondigde ook andere pretparken aan deze nieuwe attractie te hebben gekocht en dus was het in spanning afwachten wanneer het eerste exemplaar in Europa zou verschijnen.

 

Ravensburger Spieleland:

De aankondiging van de Europese primeur volgde niet veel later toen het Duitse pretpark Ravensburger Spieleland aankondigde om GraviTrax te bouwen. De allereerste Hamster Wheel achtbaan van Europa volledig gethematiseerd naar GraviTrax, een merk van knikkerbanen dat verkocht wordt door Ravensburger.

Ondanks dat de fans niet verwacht hadden dat uitgerekend Ravensburger Spieleland zou uitpakken met deze Europese primeur, was iedereen het er wel meteen mee eens dat dit de perfecte eerste achtbaan was voor het Duitse pretpark. Niet alleen is de achtbaan uitermate geschikt voor kinderen, het is meteen ook de perfecte eerste loopingachtbaan en uniek in Europa.

Statistieken:

GraviTrax werd geopend op 22 juni 2021 in Ravensburger Spieleland gelegen in Meckenbeuren tussen de hopranken in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. De achtbaan werd gebouwd door de Italiaanse fabrikant SBF Visa Group en is van het type Big Air Coaster. Dit wil zeggen dat de achtbaantrein over twee verschillende soorten van bakjes beschikt. De laatste drie bakjes van de trein bestaan uit normale draaiende karretjes, de twee eerste bakjes gaan overkop tijdens de rit.

De lay-out is simpel gehouden en bestaat uit een soort ovaal met een aantal heuvels in. De rollercoaster neemt een oppervlakte van 26,5 op 21,5 meter in beslag. De track zelf is 86 meter lang en 8,4 meter hoog. De trein waar in totaal 16 personen kunnen in plaatsnemen, legt meerdere rondjes af tijdens de rit.

 

Onze ervaring:

Het avontuur start bij het kiezen van jouw zitje want nog nooit is de keuze voor een zitje zo belangrijk geweest als bij GraviTrax. Er zijn twee verschillende wachtrijen waaruit je kan kiezen. Ofwel kies je voor normale spinning coaster met normale draaiende karretjes. Dan mag je plaatsnemen in de achterste drie karretjes waar telkens 4 personen per bakje kunnen in plaatsnemen, waardoor deze kant van de wachtrij telkens met 12 personen per rit vooruit gaat. Ofwel kies je voor extremere ritervaring met de Hamster Wheel karretjes. Dan mag je plaatsnemen in de voorste twee karretjes waar telkens 2 personen per bakje kunnen in plaatsnemen, waardoor deze kant van de wachtrij telkens met 4 personen per rit vooruit gaat.

Wij kozen uiteraard voor de Hamster Wheel karretjes. Er zijn twee tegenover elkaar gepositioneerde stoelen waardoor een persoon de rit voorwaarts beleeft en de andere persoon de rit achterwaarts beleeft. Tijdens de rit kijk je naar elkaar. De rit start met een eenvoudige bandenliftheuvel tot een hoogte van 8,4 meter waarna een 180 gradenbocht volgt. In de afdaling die daarop volgt wordt het draaien van de karretjes magnetisch gestimuleerd waardoor je meteen overkop vliegt en blijft doordraaien gedurende de rest van het parcours. Dit levert normaal ongeveer 3 tuimelingen op tegen dat je weer in het station bent. Dit avontuur mag je drie keer na elkaar beleven want de achtbaan maakt telkens 3 rondjes. Je gaat dus in totaal zo’n 9 keer overkop tijdens de rit.

 

Eindoordeel:

De achtbaan is even compact als geniaal. Verwacht niet de beste achtbaan die je ooit gedaan hebt, maar uniek en speciaal wordt het zeker wel. Wat je meemaakt valt niet te vergelijken met andere achtbanen en dat maakt deze achtbaan zo leuk. Eigenlijk krijg je 3 compleet verschillende achtbaanervaringen voor de prijs van één. Je kunt voorwaarts overkop gaan, achterwaarts overkop gaan of voor een normale spinning coaster kiezen. Dit zorgt er niet alleen voor dat de achtbaan een hoge herhalingswaarde heeft, maar ook dat zowel jong en oud en mensen die net veel of weinig thrill zoeken zich zullen amuseren op deze rollercoaster.

Deze achtbaan lijkt de perfecte investering bij uitstek te worden voor regionale pretparken die weinig budget hebben en tegelijkertijd een nieuwe gezinsvriendelijke achtbaan willen bouwen alsook dringend nood hebben aan wat extra sensatie. Op die manier kan een dergelijk park ook uittesten hoeveel succes een spannendere attractie heeft wat interessant kan zijn voor toekomstige investeringen. Ook voor grotere parken met een kleine oppervlakte is dit een perfecte investering. Op IAAPA werd de achtbaan opgesteld met nog 2 andere attracties in het midden wat meteen laat zien hoe compact je hiermee kan bouwen en hoe weinig plaats de attractie in neemt.

Ook voor grotere parken kan deze attractie zeer interessant worden wanneer ze graag uitpakken met een speciale achtbaan. Alleen zal er dan best een andere lay-out gebouwd moeten worden met grotere karretjes om te zorgen dat er genoeg capaciteit is. Zelfs op de kermis zou deze achtbaan perfect veel succes kunnen hebben.

Voor ons was de attractie alvast geslaagd en we hopen snel meer van dergelijke attracties tegen te komen.