Testritten op spectaculaire loopingcoaster van start gegaan in Flamingo Land

In het Engelse pretpark Flamingo Land zijn eindelijk de testritten op Invers10n van start gegaan. Invers10n is een loopingcoaster van Intamin Amusement Rides die maar liefst 10 keer over de kop gaat en werd al bijna volledig opgebouwd in 2019. Toch duurde het tot nu voor aleer de eerste echte testritten van start gingen.

 

Na 12 jaar wachten lijkt dan toch eindelijk te gaan gebeuren… Ja zo lang moeten we al wachten op de opening van een spectaculaire looping coaster die gebouwd werd door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De attractie werd aangekocht door een Braziliaans pretpark in 2011 en reisde via Maleisië naar het Engelse pretpark Flamingo Land. Toch maakte de spectaculaire rollercoaster in al die tijd geen enkel rondje. Daar is nu eindelijk verandering in gekomen waarmee de achtbaan van een duistere vloek lijkt verlost te worden.

 

Brazilië:

Het verhaal begint in Brazilië bij het omstreden pretpark Hopi Hari, dat gelegen is in de hoofdstad São Paulo. Het pretpark kocht in 2011 een spectaculaire rollercoaster aan. Het gaat om een 10-looper achtbaan van de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides die naast de 10 inversies, 33 meter hoog is, een snelheid behaalt van 85 km/u en 875 meter lang is.

Hoeveel de achtbaan juist kostte, is niet bekend, maar men vermoed dat de investering tussen de 15 en de 20 miljoen euro was. Een behoorlijk bedrag dus, je zou dan ook verwachten dat het park hun nieuwste investering zo snel mogelijk aan hun bezoekers wilt tonen.

Hopi Hari heeft echter al een bewogen geschiedenis achter de rug. Na het faillissement in 2009 maakte het pretpark een doorstart. Hopi Hari geraakte echter in zware financiële problemen, toen een meisje in 2012 overleed in de vrije val attractie La Tour Eiffel. Het 14-jarig meisje zat op een stoeltje dat al jaren niet meer gebruik mocht worden. Toen haar beugel plots opende op ongeveer 20 meter hoogte, maakte ze een dodelijke val uit de attractie.

Door het schandaal en de bijkomende financiële problemen werd de nieuw gekochte achtbaan nooit volledig opgebouwd. Het pretpark geraakte niet meer uit de aanhouden problemen en eind 2016 vroegen de eigenaars voor de tweede maal het faillissement aan.

 

Maleisië:

Ondertussen opende aan de andere kant van de wereld het nieuwe Maleisische filmpretpark Movie Animation Park Studios. Toen het pretpark in het openingsjaar 2017 aankondigde dat ze een Intamin 10-looper zouden openen, keek iedereen in de richting van Hopi Hari. De 10-looper was daar immers al te koop aangeboden en verschillende geruchten bevestigde de verkoop.

Maar toen maakte Hopi Hari voor de 2de maal een doorstart en opende de poorten opnieuw. Aan deze poorten verschenen grote reclame borden waarop de komst van een achtbaan die 10 keer overkop zou gaan werd aangekondigd. Hiermee werden de eerdere geruchten de kop ingedrukt.

Desondanks kwamen er al snel nieuwe geruchten die zeiden dat het een valse aankondiging was en enkel en alleen diende om investeerders naar het park te lokken. Dit bleek echter waarheid te worden, want niet veel later doken wel degelijk de baanonderdelen van de 10-looper van Hopi Hari op in Maleisië.

Ondertussen zou je verwachten dat de achtbaan na 3 jaar wel is opgebouwd, maar neen, dat is nog steeds het geval niet. Na eerst 6 jaar te liggen wegroesten op het terrein van Hopi Hari, ligt de rollercoaster nu ook al 3 jaar in Maleisië te verkommeren.

Engeland:

Maar ook daar werd de 10-looper nooit opgebouwd. In februari van 2019 duiken de eerste geruchten op dat de achtbaan naar Engeland zou verhuizen. Al snel volgen vele andere geruchten en uiteindelijk komt in juli de bevestiging wanneer Flamingo Land een bouwaanvraag indient om de achtbaan te mogen opbouwen.

In oktober van datzelfde jaar komen al de eerste trackdelen aan. De bouwwerken gaan meteen van start en tegen het einde van het jaar zijn de meeste trackdelen opgebouwd. In februari van 2020 komen de treinen aan in het park en in maart gebeuren de eerst pull-through testen, waarbij de trein met kabels door de track wordt getrokken om te zien of er geen problemen opduiken.

Alles leek er dus op te lijken dat de toen nog naamloze achtbaan zou openen bij de start van het nieuwe seizoen in 2020. Maar niets bleek minder waar te zijn. Eerst werd de opening nog met een week uitgesteld, maar niet veel later sloeg de coronacrisis toe en sloot het park de deuren. Van een opening in de zomer bleek ook geen spraken te zijn en het bleef angstvallig stil rond het project. Ook in de winter die volgde werd er niet verder gewerkt aan de achtbaan en al snel werd duidelijk dat de achtbaan ook niet in 2021 zou openen. Het was pas afgelopen winter dat er terug sporadisch activiteiten op de bouwwerf te zien waren.

 

Testritten:

Maar nu is er dan toch een doorbraak in heel het gebeuren want ondertussen hebben de eerste testritten plaatsgevonden. Dit gebeurde op 25 mei, op videobeelden is te zien hoe de trein met een snelheid van 85 km/u door zijn 10 inversies raast. Het parcours is 875 meter lang en 33 meter hoog. De capaciteit zou 1250 personen per uur gaan moeten bedragen.

 

Ondertussen is er ook een onride video van de achtbaan online gezet door het park.

 

Video’s: Go Theme Parks, Flamingo Land