Oorlog treft de dierentuin in Kiev

Naast mensen zijn ook dieren het slachtoffer van de Russische inval in Oekraïne. Zo is de dierentuin in de hoofdstad van het land zwaar getroffen. De dieren in de dierentuin van Kiev krijgen kalmerende middelen, worden binnen gehouden en verzorgers blijven slapen in het park.

 

Een oorlog maakt nooit enkel menselijke slachtoffers, ook dieren worden er zwaar door getroffen. Zo is er momenteel een oorlog aan de gang in Oekraïne en diens grootsteden. In de hoofdstad van het land is er een dierentuin waar ze onlangs de gevolgen van deze oorlog voor dieren in het nieuws brachten. Zo’n vijftig personeelsleden van het park verblijven momenteel samen met ongeveer dertig familieleden in de zoo waar ze schuilen voor luchtaanvallen, in vogelkooien of onvoltooide aquariums. Die luxe hebben enkele grote dieren zoals olifanten en giraffen niet. Zo krijgt een Aziatische olifant momenteel kalmerende middelen omdat hij doodsbang is voor de vele explosies. Een verzorger slaapt dan weer elke nacht bij een andere olifant om hem te kalmeren wanneer hij wakker schrikt tijdens het vele lawaai. De zebra’s van het park worden binnengehouden, omdat ze tijdens de gevechten opgeschrikt werden en tegen een hek aan renden. Een maki heeft dan weer haar baby verstoten en zelfs bijna proberen te doden.

Een ander probleem voor het park is de mobiliteit van het personeel van het park. Voor sommige personeelsleden is de weg naar de zoo afgesloten. De directeur heeft voordat de oorlog begon ook al extra maatregelen genomen door extra eten op te slaan, waardoor ze toch minstens voor een week verder konden. Personeel van het park heeft dan weer overal in het park en in hun eigen tuin sla geplant. De dierentuin is bezig met het evacueren van de dieren. Zo schreven we eerder al een artikel over dieren die aangekomen waren in de Poolse zoo van Poznan. Er is beroep gedaan op allerlei organisaties om de dieren op te vangen, denk maar aan Stichting AAP, Stichting LEEUW en het natuurhulpcentrum van Opglabbeek. De dierenorganisatie Wild Animal Rescue heeft met gevaar voor eigen leven het transport naar Polen verzorgd voor de dieren. Door de dieren naar het buitenland te verhuizen hoopt de directeur van de dierentuin een rampscenario te voorkomen. Een dierentuin vlakbij de Russische grens was al slachtoffer. Daar zijn dieren gewond geraakt en gedood. De dierentuin van Kiev deelde onlangs ook nog foto’s van verzorgers die aan het werk zijn ondanks de oorlog.

Bron: Washington Post

Foto’s: Stichting AAP en LEEUW, Zoo Kiev