Top 10 achtbanen Zierer

De Duitse fabrikant Zierer is een belangrijke speler in de achtbaanwereld. Het bedrijf is voornamelijk gekend van haar kinder- en familieachtbanen, maar ze bouwde ook grote looping coasters. Daarom gingen we opzoek naar de snelste achtbanen die het bedrijf bouwde en brachten ze samen in deze top 10. Hoeveel van deze modellen heb jij al bereden?

 

#10: Force – Five (56,6 km/u)

Het Force Five model werd voor het eerst gebouwd in 2002 met Feuerdrache in Legoland Deutschland, daarna volgde nog nieuwe exemplaren in 2012 met Dragon in Legoland Malaysia, in 2016 met Dragon in Legoland Dubai, in 2017 met Dragon Coaster in Legoland Japan, in 2021 met Dragon in Legoland New York en in 2022 met Dragon in Legoland Korea. De achtbanen behalen een snelheid van 56,6 km/u en zijn 16 meter hoog. Het parcours is in totaal 450 meter lang.

 

#9: Roller Coaster – Fantasy Kingdom (57 km/u)

Roller Coaster werd geopend in 2002 in het pretpark Fantasy Kingdom gelegen in Bangladesh. Origineel werd de achtbaan gebouwd in 1992 in het voormalige Japanse pretpark Kure Portopialand waar het haar rondjes draaide tot en met 1998 als Lady Bird. Het betreft een achtbaan van het model Tivoli met een custom lay-out van 458 meter lang. Roller Coaster bereikt een snelheid van 57 km/u en is 17,5 meter hoog. De achtbaan heeft een capaciteit van 640 personen per uur.

 

#8: Voglwuide Sepp – Rodel- und Freizeitparadies St. Englmar (60 km/u)

Voglwuide Sepp werd gebouwd in 2016 in het Duitse Rodel- und Freizeitparadies St. Englmar. Het is een achtbaan van het model Rock Runner met een custom lay-out die gebouwd is op de bergflank van het park. De achtbaan bereikt een snelheid van 60 km/u en is 755 meter lang. Het parcours maakt goed gebruik van de bergflank waardoor deze nooit meer dan 9 meter boven de grond uitkomt maar toch een hoogteverschil heeft van 27 meter.

 

#7-5: Big Bang, Polar X-plorer & ESC 535 (65 km/u)

Big Bang in Freizeitpark Familienland, Polar X-plorer in Legoland Billund en de rollercoasters van het model ESC 535 behalen dezelfde snelheid en delen daarom samen de 5de plaats.

 

Polar X-plorer – Legoland Billund:

Polar X-plorer werd gebouwd in 2012 in het Deense pretpark Legoland Billund. Het gaat om een familieachtbaan met een Vertical Drop Track element waarbij de bezoekers met trein en track 5 meter naar beneden vallen. In totaal wordt er een snelheid bereikt van 65 km/u terwijl de achtbaan 19 meter hoog is. De totale lengte van het parcours bedraagt 498 meter.

 

Big Bang – Freizeitpark Familienland:

Big Bang werd gebouwd in 2013 in het Oostenrijkse pretpark Freizeitpark Familienland. Het is een Elevated Seating Coaster (ESC) met een custom lay-out speciaal gemaakt op maat van het kleinschalig park. De rollercoaster behaalt een snelheid van 65 km/u en is 22 meter hoog. Het 530 meter lange parcours neemt een behoorlijk deel van het park in beslag.

 

Elevated Seating Coaster – ESC 535:

Van het model Elevated Seating Coaster (ESC) met de ESC 535 lay-out werden 7 exemplaren gebouwd. Deze hebben een snelheid van 65 km/u en zijn 22 meter hoog. Het parcours heeft een lengte van 530 meter en tijdens de rit zijn er krachten tot 3,7 G te voelen.

Het eerste exemplaar opende in 2010 als Force One in het Duitse pretpark Schwaben Park. In 2012 opende Roller Coaster in het Oekraïense pretpark Gorky Park, in 2014 opende Il Tempo Extra Gigante in het Noorse pretpark Hunderfossen Familiepark, in 2017-2018 opende Snake Coaster in het Indonesische pretpark Jungleland, in 2018 opende Spirou Racing in het Franse pretpark Parc Spirou Provence en in 2021 opende Flash Coaster in het Armeense pretpark Yerevan Park. Verder opende nog Devin Kileri in het Turkse pretpark Wonderland Eurasia maar deze achtbaan was maar enkele maanden in werking in 2019 waarna het gloednieuwe pretpark alweer de deuren sloot.

 

#4: Jozi Express – Gold Reef City (68 km/u)

Jozi Express werd geopend in 2004 in het Zuid-Afrikaanse pretpark Gold Reef City. De rollercoaster is van het model Force met een custom lay-out. In totaal haalt Jozi Express een snelheid van 68 km/u en is 24 meter hoog. Het parcours is 702 meter lang en per uur kunnen 600 personen een ritje maken. De achtbaan werd origineel gebouwd in 1995 en stond tot en met 1998 in het Japanse pretpark Navel Land als Super Dragon.

 

#3: Verbolten – Busch Gardens Williamsburg (85,3 km/u)

Verbolten werd gebouwd in 2012 in het Amerikaanse pretpark Busch Gardens Williamsburg. Het is een gelanceerde familieachtbaan met een Vertical Drop Track element waarbij de bezoekers met trein en track 5,5 meter naar beneden vallen. De achtbaan bereikt een snelheid van 85,3 km/u en heeft een drop van 26,8 meter. Het parcours van 864,1 meter bevat 2 lanceringen.

 

#2-1: Wicked – Lagoon & Impulse – Knoebels Amusement Resort (88,5 km/u)

Wicked in Lagoon en Impulse in Knoebels Amusement Resort behalen elk dezelfde snelheid en delen daarom samen de 1ste plaats.

 

Wicked – Lagoon:

Wicked werd gebouwd in 2007 in het Amerikaanse pretpark Lagoon. De achtbaan is een Tower coaster met lancering en een Zero-G Roll inversie. Wicked heeft zowel een verticale lancering alsook een horizontale lancering. De achtbaan bereikt een snelheid van 88,5 km/u en heeft een verticale drop van 90°. Wicked is 33,5 meter hoog en heeft een lengte van 625 meter. Per uur kunnen 900 personen een ritje maken.

 

Impulse – Knoebels Amusement Resort:

Impulse werd gebouwd in 2015 in het Amerikaanse pretpark Knoebels Amusement Resort. Het is een Tower coaster in de Speed uitvoering. Impulse heeft een verticale liftheuvel gevolgd door een verticale drop van 90°. De achtbaan bereikt een snelheid van 88,5 km/u en is 29,9 meter hoog. Het parcours van 602 meter bevat 4 inversies, een Cobra Roll, een Looping en een In-Line Twist.

 

 

Verleden:

In het verleden bestonden er nog twee achtbanen van Zierer die deze top 10 gehaald zouden hebben mochten ze nog bestaan hebben.

 

Tivoli Plunge – Tivoli Pier (64,4 km/u):

Tivoli Plunge stond van 1988 tot en met 1995 in het Amerikaanse pretpark Tivoli Pier, de volledige levensduur van het park. Het was een achtbaan van het type Shoot the Chute waar slechts 1 exemplaar van gebouwd werd en was volledig indoor gelegen. Tivoli Plunge behaalde een snelheid van 64,4 km/u en was 11,5 meter hoog. Verder had het een lengte van 144 meter en konden 1000 personen per uur een ritje maken.

 

Crossbow – Bowcraft Playland (64,4 km/u):

Crossbow werd gebouwd in 2006 en stond in het Amerikaanse pretpark Bowcraft Playland tot en met de sluiting van het park in 2018. De achtbaan is van het model Elevated Seating Coaster (ESC) met een custom lay-out. De snelheid bedraagt 64,4 km/u en de achtbaan is 16,8 meter hoog. In totaal is de rollercoaster 384 meter lang.

 

 

Toekomst:

Zierer is vooral bekent om haar familieachtbanen. Toch zien we in deze top 10 dat ze 3 achtbanen bouwde die minstens een snelheid behalen van 85 km/u en daarvan gaan er nog eens 2 overkop. Hierdoor laat Zierer zien dat ze wel degelijk grote en spectaculaire achtbanen kunnen bouwen. Momenteel zijn er geen nieuwe projecten bekendgemaakt die deze top 10 kunnen beïnvloeden.

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2022 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 10.000 achtbanen wereldwijd.