Nieuwe Intamin lanceerachtbaan voor Hayy Al Sharq Theme Park in Oman

In het noorden van de Sultanstaat Oman is een groots vrijetijdsproject van de grond gekomen. Het ambitieuze Hayy Al Sharq project moet de eerste grootschalige entertainment- en vrijetijdsbestemming worden in Oman. Het project, gelegen aan de kuststad Barka, omvat onder andere een waterpark, een zoo, dining, retail, hotels en een pretpark met een grote Intamin-achtbaan.

 

De Sultanstaat Oman, gelegen aan de zuidoostkust van het Arabische Schiereiland, is momenteel de thuis van zeven in werking zijnde achtbanen in vijf kleinschalige pretparkjes. Het is echter al langer de wens om daar een grootschalig pretpark aan toe voegen, samen met een volledig entertainment- en retailcomplex. Sinds december 2016 is er reeds sprake van het project, maar enkele weken geleden zijn er eindelijk concrete plannen naar buiten gekomen in de lokale media. Daar wordt er gesproken over een omvang van 1,5 miljoen vierkante meter dat onder andere een groot waterpark, dierentuin, edutainment centrum, retail, hotels, dining opties en het pretpark gaan omvatten.

 

Pretpark

Voor het pretpark binnen het Hayy Al Sharq project is een gebied  van 200.000 vierkante meter opzij gezet. Daarbij zijn ook nieuwe concept-arts meegegeven, waar reeds een idee wordt gegeven welke attracties we mogen verwachten. Er zijn vooral veel standaard attracties op te zien, zoals een paardenmolen, zweefmolen, een hoogteparcours, een doolhof, enkele vrijvaltorentjes en verschillende andere familieattracties. De eyecatcher wordt echter ongetwijfeld de grote rode achtbaan in het midden van het nieuwe park. Dit wordt (hoogstwaarschijnlijk) een lanceerachtbaan van de Zwitserse/Liechtensteinse achtbaanfabrikant Intamin Amusement Rides. Vermoedelijk zal het gaan om een achtbaan die twee of driemaal lanceert en vervolgens de rest van de lay-out doorkruist. Die bestaat uit een top-hat, dive loop, airtime heuvel, overbanked bocht, nog enkele airtime heuvels, een barrel roll en enkele heuvels tot in de remmen.

Waterpark

Naast het pretpark zijn ook de eerste tekeningen voor een naastliggend waterpark gepresenteerd met een grootte van 80.000 m². Het waterpark zou bestaan uit een overdekt gedeelte en volledig outdoor deel. Het buitendeel zou een groot golfslagbad en verscheidene glijbaantorens krijgen met zowel bandenglijbanen als bodyslides. Ook valt een lazy river en een groot aantal ligbedden te spotten op de plannen, en dat allemaal in een tropische setting. Het overdekte gedeelte lijkt vooral tegen de zon afgeschermd te zijn en daar is nog een (deel van de) lazy river en een glijbaancomplex te vinden. Naast het waterpark is er ook sprake van een dierentuin, hotels, shoppingcentrum, dining experiences en andere entertainment aanbiedingen.

Momenteel claimt de projectontwikkelaar dat 29% van de infrastructuurwerken zijn uitgevoerd en reeds 7% van de bouwwerkzaamheden zelf. De opening wordt vooropgesteld voor het eerste kwartaal van 2024 (tussen 1 januari en 31 maart 2024).

 

Bronnen: rcdb.com, asaas.com, thearabianstories.com, themeparx.com