Belgische kermisachtbaan Tokio Express krijgt nieuwe thuis in Slovenië

De voormalige Belgische kermisachtbaan Tokio Express van Johan Deville heeft een nieuwe eigenaar gevonden. Het is de Sloveense exploitant Lunapark Müller die de attractie aankocht en er mee zal rondreizen op de Sloveense kermissen vanaf 2022.

 

Een van de meest actieve exploitanten van België, Johan Deville, stopte eind 2018 met toeren. Deville was het rondreizen met de kermisattracties al een tijdje beu en daarmee toerde hij sinds 2019 niet meer rond met zijn Tokio Express. De laatste kermis die de exploitant bezocht was de Oktoberfoor van Oostende in 2018.

Tokio Express werd gebouwd in 1990 door de Franse fabrikant Soquet. De achtbaan reisde jarenlang rond op de Belgische kermissen. Eerst met Rita van den Broeck (toen nog onder de naam Tokyo Express) en daarna met Johan Deville. Onder andere Halle, Genk, Sint-Truiden, Hasselt en Oostende behoorden tot zijn vaste stopplaatsen.

 

Verkoop:

Deville bezat voor zijn Tokio Express een Vinçotte-keuring die alleen in België geldig is. Door het ontbreken van een TUV-keuring die geldig is in heel Europa, en vereist is in Duitsland, Nederland en Frankrijk, was de kans hierdoor minder groot dat exploitanten uit de buurt interesse zouden hebben in de attractie. Daarom ging Johan Deville op zoek naar geïnteresseerden in Oost-Europa, zoals Tsjechië en Polen.

Die zoektocht leek niet helemaal vlot te verlopen, want na meer dan een jaar was de attractie nog steeds niet verkocht en werd besloten de hulp in te roepen van de tweedehandswebsite voor pretpark- en kermisattracties Used Amusement Rides. Na twee jaar op de website te hebben gestaan en 3 jaar na zijn laatste kermis, is er nu eindelijk een nieuwe eigenaar gevonden voor Tokio Express.

Het is de Sloveense exploitant Lunapark Müller, met hoofdzetel in de stad Kraj, die de achtbaan heeft overgekocht. Hij zal daar vanaf 2022 meer rondreizen op de Sloveense kermissen onder de naam Tokyo Express. Lunapark Müller kondigde de komst van de nieuwe attractie aan via zijn Facebookpagina.

 

Lunapark Müller:

Voor Slovenië betekent dit een grote aanwinst want momenteel zijn er geen achtbanen in het land. Het land heeft geen pretparken en ook op de kermis reizen momenteel geen achtbanen meer rond. Lunapark Müller had vroeger nog wel twee andere achtbanen. De meest recente is Gold Mine Express maar deze werd een jaar geleden verkocht aan de Italiaanse exploitant Mistrorigo.

Daarvoor had Lunapark Müller een looping coaster in handen met Speed Looping. Dit is een Zyklon coaster met looping die gebouwd werd in 1991 door de Italiaanse fabrikant Pinfari. De achtbaan werd origineel geopend als Looping Dipper in het Noord-Ierse pretpark Barry’s Amusements. Daarna werd deze verkocht aan de Ierse exploitant William Bird die er mee rondreisde op de Ierse kermissen en er onder andere mee in het Noorse pretpark Kongeparken ging staan met de naam Grizzly en in het Ierse pretpark Tramore Amusement Park met de naam Speed Loop. Daarna werd deze verkocht aan de Tsjechische exploitant Karel Dykovský, vooraleer die bij Lunapark Müller uitkwam.

De Sloveense exploitant verkocht de achtbaan dan weer door aan het Poolse pretpark Wesole Miasteczko Family Park waar die haar rondjes draaide als Roller Coaster F1, daarna verhuisde die naar het Slovaakse pretpark Luna Park na Zemunskom Keju en momenteel draait die sinds 2017 haar rondjes in het Engelse pretpark Southport Pleasureland. Hiermee heeft de achtbaan 9 verschillende eigenaars gehad in 7 verschillende landen.

 

Bron: Lunapark Müller