België verliest populaire kermis achtbaan

De Belgische kermisexploitant Johan Deville stopt er mee. Dat hebben verschillende bronnen aan onze redactie laten weten. Johan Deville was een van de meeste actieve exploitanten in België en reisde vorig jaar heel wat kermissen af met de achtbaan Tokio Express. Zijn laatste stopplaats was de Oktoberfoor in Oostende in 2018.

 

Vorig jaar nog bezocht Deville maar liefst 13 kermissen in België met zijn Tokio Express. Hiermee was het een van de meeste actieve exploitanten van het land, maar Deville heeft er de brui aan gegeven. Hij was het rondreizen met de kermis attracties al een tijdje beu en daarmee zal hij dit jaar geen kermissen meer bezoeken. Tokio Express zal verkocht worden en verdwijnen uit België.

Tokio Express werd gebouwd in 1992 door de Franse fabrikant Soquet. De achtbaan reisde jaren lang rond onder Deville en bezocht heel wat kermissen over heel het land. Onder andere Halle, Genk, Sint Truiden, Hasselt en Oostende behoorde tot zijn vaste stopplaatsen. De pachtplaatsen zijn nu verkocht aan verschillende andere exploitanten die dit jaar het plaatsje van Tokio Express zullen opvullen.

 

Deville bezat voor zijn Tokio Express een Vinçotte-keuring die alleen in België geldig is. Door het ontbreken van een TUV keuring die geldig is in heel Europa en vereist is in onder meer Duitsland, Nederland en Frankrijk zal de achtbaan dus niet opduiken in een van de buurlanden. Johan Deville heeft daarom contact opgenomen met Oost-Europese exploitanten voor de verkoop van Tokio Express. Hoogstwaarschijnlijk zal de achtbaan terecht komen in Tsjechië of Polen.

 

Bronnen: Kermisland.be, Xander van Merkesteijn, Johan Deville