Voormalige Belgische achtbaan draait nu haar rondjes in Slovenië

De voormalige Belgische kermisachtbaan, Tokio Express, van Johan Deville heeft haar eerste rondjes gedraaid onder haar nieuwe eigenaar. Het is de Sloveense exploitant Lunapark Müller die de attractie aankocht en er mee rond reist op de Sloveense kermissen.

 

Een van de meest actieve exploitanten van België, Johan Deville, stopte eind 2018 met toeren. Deville was het rondreizen met de kermisattracties al een tijdje beu en daarmee toerde hij sinds 2019 niet meer rond met zijn Tokio Express. De laatste kermis die de exploitant bezocht was de Oktoberfoor van Oostende in 2018.

Tokio Express werd gebouwd in 1992 door de Franse fabrikant Soquet. De achtbaan reisde jarenlang rond op de Belgische kermissen. Eerst met Rita van den Broeck (toen nog onder de naam Tokyo Express) en daarna met Johan Deville. Onder andere Halle, Genk, Sint-Truiden, Hasselt en Oostende behoorden tot zijn vaste stopplaatsen.

 

Verkoop:

Deville bezat voor zijn Tokio Express een Vinçotte-keuring die alleen in België geldig is. Door het ontbreken van een TUV-keuring die geldig is in heel Europa, en vereist is in Duitsland, Nederland en Frankrijk, was de kans hierdoor minder groot dat exploitanten uit de buurt interesse zouden hebben in de attractie. Daarom ging Johan Deville op zoek naar geïnteresseerden in Oost-Europa, zoals Tsjechië en Polen.

Die zoektocht leek niet helemaal vlot te verlopen, want na meer dan een jaar was de attractie nog steeds niet verkocht en werd besloten de hulp in te roepen van de tweedehandswebsite voor pretpark- en kermisattracties Used Amusement Rides. Na twee jaar op de website te hebben gestaan en 3 jaar na zijn laatste kermis, werd er eerder dit jaar een nieuwe eigenaar gevonden voor Tokio Express.

 

Lunapark Müller:

Het was de Sloveense exploitant Lunapark Müller, met hoofdzetel in de stad Kraj, die de achtbaan toen had overgekocht. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de achtbaan haar debuut zou maken tijdens het Mega Lunapark in Ljubljana die liep van 29 april tot 29 mei 2022, maar de attractie raakte niet op tijd klaar waardoor een vervanger opgetrommeld werd.

Voor Slovenië betekent dit een grote aanwinst want tot deze zomer waren er geen achtbanen in het land. Het land heeft geen pretparken en ook op de kermis reisde tot voor kort geen achtbanen rond. Lunapark Müller had vroeger nog wel twee andere achtbanen.

Eindelijk was de première weggelegd voor het zomer evenement in Portorož, gelegen in het oosten van Slovenië, niet ver van de Kroatische hoofdstad Zagreb. Dit evenement begon op 24 juni en duurt nog tot het einde van de zomervakantie. Tokio Express die ondertussen terug tot Tokyo Express gedoopt werd, is te zien op de reclame video voor het evenement op de facebookpagina en het tiktokkanaal van de exploitant.

 

 

Bron: Lunapark Müller