Thorpe Park presenteert plannen voor hoogste achtbaan van het Verenigd Koninkrijk

Het Engelse pretpark Thorpe Park heeft de eerste plannen voorgesteld voor wat de hoogste achtbaan van het Verenigd Koninkrijk moet worden. Enkele dagen geleden startte het park met publieke infosessies om de lokale bewoners inspraak te geven in de komst van dit nieuwe gevaarte. Daar werden ook de eerste bovenaanzichten en concept arts voorgesteld van hoe de baan er gaat moeten uitzien.

 

Thorpe Park, gelegen nabij de Engelse hoofdstad Londen, heeft grootse plannen. Het park wil binnen afzienbare tijd immers de hoogste achtbaan in het Verenigd Koninkrijk openen, die naar verluid een hoogte van 71,93 meter (236 feet) zal krijgen. Daarmee zou deze achtbaan na ongeveer 30 jaar de Big One in Blackpool Pleasure Beach (65 meter) van de troon stoten. De nieuwe achtbaan, met de projectnaam “Exodus”, komt te liggen in de zuidoostelijk deel van het park, waar de oude boomstambaan Loggers Leap al jaren stond te verkommeren. Daarmee zou nieuw leven geblazen worden in dat deel van park en zal ook het omliggende water meer tot haar recht komen.

Over de achtbaan zelf heeft Thorpe Park nog geen verdere details meegegeven, buiten de bovenstaande conceptafbeeldingen. De lay-out zou beginnen met een outward banked turn (zoals ook te vinden is op Untamed in Walibi Holland). Dan klimt de achtbaantrein op de 72 meter hoge liftheuvel. Vervolgens volgt de first drop, met daarna een grote bocht, waar het lijkt dat bezoekers over de kop zullen gaan. Het volgende element zou een gigantische verticale looping zijn, gevolgd door een soort van dive loop. Dan daalt de achtbaan helemaal af tot aan het wateroppervlak, waar een splash-element zou kunnen plaatsvinden. Als finale van de rit, gaat de trein nog door een outward banked airtime heuvel, een lage bocht en een gewone airtime heuvel om te eindigen in de remmen.

Een fabrikant van de achtbaan is nog niet bevestigd, maar gebaseerd op de lay-out en verdere details in het dossier is de kans groot dat het om Mack Rides of Intamin Amusement Rides gaat, maar ook andere fabrikanten blijven nog steeds een optie. De topsnelheid is tevens nog niet bekend, maar er wordt verwacht dat de lanceerachtbaan Stealth de snelste achtbaan van het Verenigd Koninkrijk blijft met 128,7 km/u.

Een grote nuance moet echter gemaakt worden bij het feit dat dit project nog in de ontwikkelingsfase is. Thorpe Park is momenteel in gesprek met de lokale bewoners over wat zij van het project vinden en wat het park kan doen om de impact op de omgeving zo laag mogelijk te houden. Op basis van die feedback gaat dan een finale aanvraag gedaan worden bij de regionale instanties, die hopelijk tegen de lente/zomer van 2022 een uitspraak gaan doen over of het project kan doorgaan. Het park verwacht dat, wanneer alles goed verloopt, de bouw kan starten tegen het einde van 2022. Een openingsjaar wordt ook nog niet gecommuniceerd en kan dus zowel 2023 als 2024 worden.

 

Bron en foto’s: Thorpe Park