Kansas City-Express uit Fränkisches Wunderland duikt op in Frankrijk

De voormalige achtbaan Kansas City-Express uit het gesloten Duitse pretpark Fränkisches Wunderland, is 8 jaar na de sluiting van het park opnieuw opgedoken. Reporters van Themeparkfreaks liepen de achtbaan deze zomer per toeval tegen het lijf in Frankrijk. We zochten uit wat er in tussentijd gebeurde met de achtbaan en wat de toekomst zal brengen.

 

De Kansas City-Express uit het voormalige Duitse pretpark Fränkisches Wunderland heeft er al een hele geschiedenis op zitten. De achtbaan werd oorspronkelijk gebouwd door de Duitse fabrikant Mack Rides in 1977 en is van het model Blauer Enzian, versie 2. Dit wil zeggen dat het om een powered coaster gaat die een hoogte heeft van 12 meter en 264 meter lang is. De grondoppervlakte is 41 op 20 meter en er rijdt 1 trein op de baan waar 22 mensen kunnen in plaatsnemen.

 

Duitse kermissen:

De achtbaan werd gebouwd voor de Duitse exploitant Julius Kinzler uit Stuttgart die er van 1977 tot en met 1979 mee rondreisde op de kermissen onder de naam Schwäbische Eisenbahn. Vervolgens kocht de Duitse exploitant Peter Schütz uit Düren de achtbaan over. Hij veranderde de naam naar Bayern Express en reisde er van 1980 tot en met 1981 mee rond. In 1982 koopt de Duitse exploitant Alfons Kaiser uit München de rollercoaster over en reist er mee rond tot in 1986.

 

Movie Park Germany & Fränkisches Wunderland:

In 1987 verlaat de powered coaster het kermiscircuit en wordt deze tot en met 1991 opgesteld als Blauer Enzian in het Duitse pretpark Movie Park Germany, dat toen nog de naam Neue Traumland had. In 1993 krijgt de achtbaan haar vijfde eigenaar en verhuisd deze naar het Duitse pretpark Fränkisches Wunderland gelegen in de deelstaat Beieren waar die haar rondjes draaide als Kansas City-Express. Helaas moest het pretpark in 2013 de deuren voorgoed sluiten en dat is ook meteen het laatste jaar dat de achtbaan nog operationeel was.

 

Frankrijk:

De achtbaan blijft tot 2019 buiten werking in het pretpark staan. Hoe meer de tijd vorderde, hoe meer de fans vreesden dat de achtbaan nooit meer gered zou worden. Maar in 2019 koopt de Franse exploitant Thierry Montaletang, die tevens eigenaar is van Parc de la Vallée gelegen in het departement Deux-Sèvres, de achtbaan op.

 

De familie Montaletang:

Thierry Montaletang heeft met zijn vrouw drie kinderen. James reist rond met de achtbaan Jet Star die de rollercoaster overkocht van het voormalige Franse pretpark Holly Park en renoveerde deze tot die er weer gloednieuw uitzag en soepeler reed dan ooit tevoren. Joyce is getrouwd met de exploitant Jacky Lafosse en reist rond met de Magic Pomme, een familie achtbaan die ze van haar vader kreeg. De andere dochter van Thierry werkt mee in het pretpark Parc de la Vallée.

 

Massais:

In 2020 probeert Jacky Lafosse de achtbaan via Facebook te verkopen. Dit lukt echter niet en daarom start Thierry Montaletang dan maar zelf met de renovatiewerken van de achtbaan. De rollercoaster wordt volledig opgebouwd op hun werkterrein op een kilometer van hun pretpark Parc de la Vallée in het dorpje Massais.

Renovatiewerken:

De familie Montaletang heeft al veel ervaring met het renoveren van oude attracties in erbarmelijke toestand. Zo renoveerde ze niet alleen de totaal verwaarloosde Alpina Bobs uit Holly Park tot de gloednieuwe achtbaan Jet Star.

 

Ook de voormalige achtbaan Looping uit Parc Saint-Paul, een even bizarre als unieke aangedreven looping coaster van Soquet, werd na 14 jaar van de aardbol te zijn verdwenen weer tot leven gewekt op hun werkterrein door de bevriende exploitant Wilfried Troisne die er sinds 2019 onder de naam Roller Coaster opnieuw mee rondreist over de Franse kermissen.

 

Het was ook de familie Troisne die de spectaculaire achtbaan Banzai bouwde die nu met de exploitant Bonneau over de Franse kermissen reist.

 

Toekomstplannen:

Dat de achtbaan bij de familie Montaletang in goede handen is, wordt dus duidelijk wanneer we kijken bij welke projecten de familie allemaal al betrokken was. Kansas City-Express is dus gered en zal in de toekomst opnieuw haar rondjes draaien. Volgens onze bronnen is het de bedoeling om de achtbaan na haar renovatie op te bouwen in Parc de la Vallée, maar het plan staat nog niet 100% vast. Mogelijks zal de rollercoaster opnieuw gaan rondreizen op de kermissen, omdat de kinderen van Thierry veel van het kermisleven houden.

 

Onderzoekswerk: Jonathan Sansens

Bronnen: rcdb, Coaster Count, Ride Index, Coaster Rider, Google Earth, eigen onderzoekswerk

Foto’s: Themeparkfreaks (Jonathan Sansens)