Intamin stelt nieuwe lay-outs voor van haar Single Rail Coaster ‘Hot Racer’

De Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides heeft verschillende nieuwe lay-outs voor gesteld voor haar gelanceerde Hot Racer achtbanen. Het zijn Single Rail Coasters waarbij de achtbaantrein slechts over één rail rijdt. Er werden drie verschillende modellen voorgesteld, een racer, een snelle baan en een baan waarbij de track elkaar meermaals kruist.

 

De Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides is al jaar en dag de wereldleider in de bouw van record brekende en spectaculaire (gelanceerde) achtbanen. In zowat elk record-lijstje staat de fabrikant met hoofdzetel in Liechtenstein dan ook consistent in de bovenste gelederen van de ranking.

Sinds 2018 pakt de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction (RMC) uit met de bouw van Single Rail Coasters, achtbanen met een enkele rail als track in plaats van een dubbele waardoor er hele andere lay-outs gemaakt kunnen worden. Intamin heeft ondertussen haar eigen Single Rail Coaster voorgesteld die in tegenstelling tot deze van RMC gelanceerd worden. De eerste is Big Dipper en staat op het punt geopend te worden in Luna Park het de Australische stad Sydney.

Ondertussen bracht Intamin nu drie verschillende nieuwe standaard lay-outs naar buiten voor haar Hot Racer achtbanen. Het gaat om de Hot Racer Autodrome, de Hot Racer Overdrive en de Hot Racer Criss Cross. Bij Intamin zijn de Single Rail Coasters wel net anders dan bij RMC aangezien dat Intamin eigenlijk twee rails aan elkaar vastmaakt tot het er uitziet als een enkele brede rail, terwijl er bij RMC effectief maar een rail is.

 

Hot Racer Criss Cross:

De Hot Racer Criss Cross is een Single Rail Coaster die 15 dynamische elementen bevat en zich richt op de 26 trackkruisingen. Daarnaast heeft de lay-out 2 inversies, 2 lanceringen en 4 airtime momenten op de korte track van 371 meter die slechts een oppervlakte van 28 op 59 meter in beslag neemt. De treinen bestaan uit 6 bakjes waar telkens 1 persoon kan in plaatsnemen.

Bij het uitrijden van het station komt de trein bij de eerste lancering die de inzittende tot een snelheid van 50 km/u brengt. Daarna volgt een zeer bochtig gedeelte tot aan de tweede lancering waarbij een snelheid behaald wordt van 57 km/u. Hierna volgt de eerste inversie met een Zero-G Winder en een tweede inversie met een kurkentrekker.

 

Hot Racer Overdrive:

De Hot Racer Overdrive is een spectaculaire Single Rail Coaster die 19 dynamische elementen bevat op een track van 597 meter. Dit alles wordt gebouwd op een compacte oppervlakte van 75 op 40 meter. Het bevat daarnaast 8 verschillende airtime momenten en het nieuwe Wallride Dive element. In totaal zullen de bezoekers hier 3 keer overkop gaan. De treinen bestaan uit 8 bakjes waar telkens 1 persoon kan in plaatsnemen.

De rit start bij het uitrijden van het station waarna de inzittende meteen bij de eerste lancering komen. Hier wordt de achtbaantrein tot een snelheid van 60 km/u gebracht. Hierna volgt meteen een Overbanked Turn, een airtime heuvel waarbij -0,5 G bereikt wordt, een lage 180° bocht en een s-bochten combinatie. Net voor de tweede lancering, waarbij een snelheid tot 72 km/u bereikt wordt, gaan de bezoekers nog eerst door een Wave Hill. Hierna volgt het Wallride Dive element, de eerste in zijn soort. De Wallride Dive  zou een inversie moeten voorstellen, maar hier hebben wij onze twijfels over. Na de Wallride Dive maakt de trein een drop van 22 meter in een tunnel vol mist. Een kurkentrekker volgt met daarna een airtime heuvel waarbij -0,7 G behaalt wordt. Op het einde volgt nog een laatste kurkentrekker vooraleer de trein het station binnenrijdt.

 

Hot Racer Autodrome:

De Hot Racer Autodrome is een racende Single Rail Coaster waarbij twee treinen tegen elkaar in duel gaan. Er komen 30 elementen op de baan (volgens Intamin een record bij stalen achtbanen) en 13 verschillende airtime momenten. Bezoekers zullen telkens twee rondjes mogen maken op een quasi-Möbius parcours waarbij het parcours van de eerste track eindigt bij de start van de tweede track. De treinen bestaan uit 9 bakjes waar telkens 1 persoon kan in plaatsnemen.

Bij het uitrijden van het station gaan de treinen telkens een duel aan met de trein die voor hun vertrok. De treinen komen op de eerste lanceerstroken waarbij een snelheid tot 61 km/u bereikt zal worden. Hierna volgt op beide tracks een airtime heuvel waarbij -0,4 G bereikt wordt. Vervolgens gaan de treinen in kruisende 180° bochten waarna het High Five element volgt. De treinen gaan ieders door een Zero-G Roll, waarna een 270° helix volgt. Dit brengt ons bij de tweede lancering waarbij de ene trein tot een snelheid van 62 km/u gelanceerd wordt terwijl de andere tot 58 km/u gelanceerd wordt. Een synchrone Overbanked Wall Tube volgt waarbij de ene track een Horseshoe element bevat die boven het Horseshoe element van de andere track komt. Vervolgens krijgt de ene track een airtime heuvel terwijl de andere track een kurkentrekker maakt boven de heuvel. Vervolgens gaan beide tracks uit elkaar wanneer ze elks de andere kant opdraaien. Na enkele bochten komt het einde van de eerste track uit bij het begin van de tweede track. De trein waartegen geracet werd, rijdt het station binnen terwijl er een nieuwe trein het station uitrijdt waarmee een nieuw duel wordt aangegaan. In totaal zijn er dus 4 lanceer momenten en 3 inversies in het parcours. De twee rondjes samen duren 75 seconden.

 

Bron: Intamin