Top 10 steilste houten achtbanen ter wereld

Een steile drop zorgt altijd voor een erg spannend moment tijdens een achtbaanritje. Daarom zochten we uit wat de 10 steilste houten achtbanen van de wereld zijn en brachten ze samen in deze top 10.

 

#10-9: Hades 360 – Mt. Olympus Theme Park & Cú Chulainn – Tayto Park (65°)

Hades 360 in Mt. Olympus Water & Theme Park en Cú Chulainn in Tayto Park hebben beide een even steile drop en delen daarom samen de 9de plaats.

 

Hades 360 – Mt. Olympus Water & Theme Park:

Hades werd gebouwd in 2005 door de Amerikaanse fabrikant The Gravity Group in het Amerikaanse pretpark Mt. Olympus Water & Theme Park. De achtbaan behaalt tijdens de first drop van 65 graden een maximale snelheid van 96,6 km/u. Bij opening van de achtbaan was Hades de 2de steilste houten achtbaan ter wereld. Hades heeft een hoogte van 41,5 meter en is 1446,6 meter lang. In 2013 werd er een inversie toegevoegd aan de achtbaan en werd de naam toepasselijk veranderd naar Hades 360. Hades 360 heeft 2 tunnels van 243,8 meter die onder de parking van het park doorlopen.

 

Cú Chulainn – Tayto Park:

Cú Chulainn in het Ierse pretpark Tayto Park werd gebouwd in 2015 door de Amerikaanse fabrikant The Gravity Group. De houten achtbaan heeft een drop van 65 graden waarbij een snelheid van 90,1 km/u behaalt wordt. De rollercoaster is 32 meter hoog en 1094,2 meter lang. Er zijn 19 airtime momenten gedurende de rit, twee tunnels en een 115° Over-Banked Curve.

 

#8: Voyage – Holiday World (66°)

Voyage werd gebouwd in 2006 door de Amerikaanse fabrikant The Gravity Group in het Amerikaanse pretpark Holiday World. De achtbaan heeft een first-drop van 66 graden en was bij opening de 2de steilste houten achtbaan van de wereld. De Voyage is 49,7 meter hoog en behaalt een topsnelheid van 108,5 km/u wat het bij opening de 3de snelste houten achtbaan ter wereld maakte. De Voyage is 1963,5 meter lang en is daarmee de 2de langste houten achtbaan ter wereld.

 

#7: Balder – Liseberg (70°)

Balder werd gebouwd in 2003 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides in het Zweedse pretpark Liseberg. De achtbaan behaalt op de first drop van 70 graden een snelheid van 90 km/u. Balder is 36 meter hoog en 1070 meter lang. De achtbaan was 3 jaar lang de steilste houten achtbaan ter wereld en heeft 100 miljoen Zweedse kronen gekost, wat omgerekend ongeveer 10,5 miljoen euro is.

 

#6: El Toro – Six Flags Great Adventure (76°)

El Toro werd gebouwd in 2006 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great Adventure. De achtbaan heeft een first drop van 76 graden en was bij opening de steilste houten achtbaan ter wereld. El Toro behaalt een topsnelheid van 112,7 km/u en was daarmee tussen 2009 (na de sluiting van Son of Beast) tot 2014 de snelste houten achtbaan ter wereld. De achtbaan is 55,2 meter, 1341,1 meter lang en heeft een capaciteit van 1500 personen per uur.

 

#5: T Express – Everland (77°)

T Express werd gebouwd in 2008 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides in het Zuid-Koreaanse pretpark Everland. De achtbaan heeft een first-drop van 77 graden en was bij opening de steilste houten achtbaan ter wereld. T Express behaalt een snelheid van 104 km/u en heeft een hoogte van 56 meter. De achtbaan is zowel de hoogste en snelste houten achtbaan van Azië en heeft de grootste en steilste drop van alle houten achtbanen in Azië. Met een lengte van 1641 meter is het de langste houten achtbaan van Azië.

 

#4: Outlaw Run – Silver Dollar City (81°)

Outlaw Run werd gebouwd in 2013 door de Amerikaanse fabrikant Roucky Mountain Construction in het Amerikaanse pretpark Silver Dollar City. Outlaw Run heeft een drop van 81 graden en verbrak bij opening het wereld record van T Express. De achtbaan behaalt een snelheid van 109,4 km/u en was bij opening de 3de snelste houten achtbaan ter wereld. Outlaw Run is 32,6 meter hoog, maar heeft een daling van 49,4 meter door het grote hoogte verschil op het terrein. De achtbaan is 895,2 meter lang en gaat 3 maal over kop. Bij opening was het de enige houten achtbaan ter wereld die inversies had na het verwijderen van de looping op Son of Beast (Kings Island) in 2006. Er is geen enkele houten achtbaan die meer inversies heeft dan Outlaw Run. Outlaw Run is de eerste houten achtbaan gebouwd door RMC en koste 10 miljoen dollar.

 

#3: Wildfire – Kolmården (83°)

Wildfire werd gebouwd in 2016 door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction in het Zweedse pretpark Kolmården. De houten achtbaan heeft een drop van 83° en behaalt daarbij een snelheid van 115 km/u waarmee het de snelste houten achtbaan van Europa is. De rollercoaster heeft 3 inversies en is daarmee de enige houten achtbaan van Europa met inversies. Wildfire is 56 meter hoog en 1265 meter lang. De achtbaantrack loopt volledig door de rotsen en bossen. Wildfire heeft 110 miljoen Zweedse kronen gekost, wat omgerekend ongeveer 11 miljoen euro is.

 

#2: Goliath – Six Flags Great America (85°)

Goliath werd gebouwd in 2014 door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great America. Goliath heeft met 85 graden de steilste first-drop van alle houtenachtbanen in de wereld. De achtbaan behaalt een snelheid van 115,9 km/u en is de snelste houten achtbaan van de wereld. Goliath is 50,3 meter hoog en 944,9 meter lang. De achtbaan heeft 2 inversies en staat daarmee in de top 3 te van meeste inversies op een houten achtbaan.

 

#1: Switchback – ZDT’S Amusement Park (87°)

Switchback werd gebouwd in 2015 door de Amerikaanse fabrikant The Gravity Group in het Amerikaanse pretpark ZDT’s Amusement Park. De achtbaan is de eerste moderne houten boemerang achtbaan ter wereld en zette het kleine parkje meteen op de kaart. Switchback is de steilste houten achtbaan ter wereld met op het return punt een steilheid van 87 graden. Het record is een beetje discussieerbaar omdat het treintje niet op het allerlaatste stukje komt, maar goed, Switchback is steil, zoveel is zeker. De achtbaan heeft een snelheid van 64,4 km/u en is 19,2 meter hoog. De korte track van 358,1 meter wordt twee maal afgelegd, een keer voorwaarts en een keer achterwaarts. Switchback loopt door twee gebouwen heen en heeft een Over-Banked Curve van 104 graden.

 

Het verleden:

In het verleden was er nog een houten achtbaan gebouwd die in deze top 10 zou hebben gestaan, mocht de achtbaan nog steeds een houten achtbaan zijn. Het gaat over Lightning Rod die gebouwd werd in 2016 door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction in het Amerikaanse pretpark Dollywood. De rollercoaster was de allereerste en enige gelanceerde houten achtbaan ter wereld die ooit gebouwd werd. Lightning Rod behaalt een topsnelheid van 117,5 km/u en was hiermee de snelste houten achtbaan in de wereld. De rollercoaster heeft een drop van 50,3 meter en een hellingsgraad van 73 graden. De 1158,2 meter lange achtbaan heeft 22 miljoen dollar gekost. In 2021 werd 57% van de originele houten track vervangen door stalen track. Het ging onder meer om alle stukken track waar de records gevestigd werden zoals de liftheuvel en de drop. Deze twee zaken tezamen zorgt er voor dat de voormalige houten achtbaan sindsdien als een stalen achtbaan door het leven gaat. Zo bestond er opnieuw geen gelanceerde houten achtbaan meer en kreeg Goliath in Six Flags Great America haar snelheidsrecord na 5 jaar opnieuw in handen. Hiermee valt ook de achtbaan uit deze top 10.

 

 

De toekomst:

Deze top 10 is een zeer jonge top 10. Geen enkele achtbaan die in deze lijst staat is ouder dan 2003. De laatste 10 jaar is het wereldrecord maar liefst 5 keer verbroken. In 2013 en 2014 kwam er telkens een nieuwe achtbaan in deze lijst en in 2015 en 2016 waren er zelfs 2 nieuwkomers. De kans lijkt bijzonder groot dat er ook de komende jaren nog veel verandering zal zijn. Opvallend is dat er 3 bouwers deze lijst inpalmen, Intamin Amusement Rides, The Gravity Group en Rocky Mountain Construction.

 

Deze lijst is opgesteld in 2021 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 10.000 achtbanen wereldwijd.