De geschiedenis van: Skyline Park

Skyline Park is een pretpark gelegen in de Zuid-Duitse Allgäu streek en opende haar deuren in 1975. Het park wordt uitgebaat door de kermisexploitanten familie Löwenthal, die het park overnamen in 1999. Ze bouwden het park van een speeltuin uit tot het pretpark dat het nu is.

 

De beginjaren van het park:

In 1975 opende het park als Freizeitpark Stadtbergen. Het pretpark was toen gelegen in Stadtbergen tot 1991. Toen er onenigheid kwam over mogelijke uitbreidingen van het park met de eigenaar van de grond waarop het park gebouwd was, verhuisde men het park naar een nieuwe locatie. Op de nieuwe, de huidige locatie, heropende het park als Freizeitpark Kirchdorf.

Doorheen de jaren groeide het al een beetje uit van speeltuin tot pretpark, al was het attractieaanbod nog klein. In 1999 werd het park dan uiteindelijk overgenomen door de familie Löwenthal. Die plaatsten heel wat attracties en het park is ondertussen al driemaal zo groot geworden in oppervlakte.

De attracties die je voor 1999 al kon vinden in het park waren voornamelijk speeltuigen, maar ook twee Butterfly attracties van Sunkid Heeghe. De eerste hiervan sloot in 2012, de tweede sloot in 2019. Ook stond er een gehuurde achtbaan, die de naam Silberpfeil droeg. Deze was van het type Katapult, gebouwd door Schwarzkopf. In 2000 sloot deze achtbaan echter en werd door de familie in opslag gelegd. Twintig jaar later dook de rollercoaster opnieuw op bij de Duitse exploitant Hans-Otto Schäfer die de attractie volledig wil renoveren.

 

Speeltuin groeit uit tot pretpark:

1999: Het park komt in handen van de familie Löwenthal en die investeren meteen in tal van attracties.

 

Kinderattracties:

  • Kinderkanus – trapbootjes
  • Nautic Jets – Nautic Jet attractie van Sunkid Heeghe
  • Tretboote – trapboten
  • Kindereisenbahn – treinritje

Familieattracties:

  • Riesenrad – Reuzenrad gebouwd door Arnoux
  • Wellenflieger – zweefmolen, gebouwd door Zierer
  • Riesenrutsche – glijbaan
  • Formel 1 – auto parcours, gebouwd door SBF Visa Group

Thrillrides:

Alte Liebe – een schommelboot van Huss

 

Verder opende er ook nog Skyline Express, een grotere versie van de Bayern Kurve gebouwd door BHS in samenwerking met Schwarzkopf. Deze attractie verliet het park in 2016.

 

Behalve bovenstaande attracties, opende het park ook een eerste achtbaan met Achterbahn. Deze reisde voor ze naar het park kwam over de kermis als Alpen Express. In 2015 kreeg de baan een grote revisie en verplaatste men ze in het park, sindsdien gaat ze door het leven als Nostalgische Achterbahn. Deze baan is van het type Wildcat, gebouwd door Schwarzkopf.

 

 

 

2000: Cinematrix 4D, een simulator attractie werd geopend, deze verdween uit het park in 2016.

 

2001: Meerdere nieuwigheden komen naar het park

 

De achtbaan Sky Rider wordt geopend. Deze achtbaan is van het type Gyroflyer, dit wil zeggen dat het een monorailachtbaan is met draaiende karretjes die onderaan de track hangen. Sky Rider werd gebouwd door de voormalige Nederlandse fabrikant Caripro.

 

 

Ook de vrijevaltoren met tilt element Sky Fall opent dit jaar. Deze werd gebouwd door BN Performance Rides.

 

 

Verder opent de Wiegand bobkartbaan Bob Racing.

 

 

Tenslotte opent ook de katapult attractie Sky Shot. Deze werd gebouwd door Funtime en zit mee in de toegangsprijs inbegrepen.

 

 

2002: De kartingbaan Sky Karts wordt geopend.

 

2003: Het park opent de Booster attractie Sky Circle, welke gebouwd werd door Zamperla.

 

 

2004: Een van de nieuwigheden wordt het Spassbad, een waterspeelplaats met glijbanen en een ondiep zwembadje.

 

Maar de grootste investering van dit jaar is de achtbaan Sky Wheel. Bij deze achtbaan wordt je verticaal omhoog getrokken door een kettinglift, die je zelfs al een beetje ondersteboven doet hangen. Deze achtbaan werd gebouwd door Maurer Rides en is van het type Sky Loop.

 

 

 

2006: De log flume Wildwasserbahn 1 wordt in het park geplaatst. Deze reisde al over de kermis en werd gebouwd door Mack Rides. In 2017 verliet deze het park.

 

2007: Een klassieke Fabbri Krinoline molen wordt geopend en krijgt de toepasselijke naam Krinoline.

 

 

2008: De botsauto-attractie Autoscooter opent.

 

2009: De Huss Condor attractie Sky Twister opent.

 

 

2010: De waterattractie Sky Rafting opent, deze werd gebouwd door ABC Rides.

 

 

2012: Het park opent haar Huss Break Dance, welke weer verdween in 2015.

 

 

Ook opende de Zierer Star Shape attractie Sky Jet. Deze attractie werd overgekocht van Blackpool Pleasure Beach, waar die al draaide tussen 2004 en 2011. Na het seizoen 2019 werd de attractie verkocht aan het Engelse pretpark Fantasy Island.

 

 

2013: De achtbaan Sky Spin komt naar het park. Deze Spinning Coaster van Maurer Rides werd overgekocht van het gesloten Britse pretpark Camelot Themepark. Op haar oude locatie draaide deze baan onder de naam Whirlwind en dit van 2004 tot 2012.

 

2015: Meerdere nieuwigheden openen dit jaar.

 

Als waterattractie opent Water Splash, een Splash Battle gebouwd door Stanic.

 

 

Ook de draaimolen Kinderkarussell opent. En voor de jonge bezoekers opent ook de speeltuin Kids Farm.

Als laatste opent ook het avonturenparcours Sky Walk.

 

 

2017: Twee nieuwe achtbanen en een waterattractie

 

Als eerste opent dit jaar de kinderachtbaan Kids Spin, een Spinning Coaster van SBF Visa Group.

 

 

Als tweede opent de achtbaan Sky Dragster, een zogenaamde Spike Coaster van Maurer Rides. Deze zorgde voor de nodige technische problemen en kreeg in 2020 na enkele maanden gesloten te zijn een renovatie.

 

 

Tenslotte opende de Mack Rides log flume Wildwasserbahn. Dit is de grootste transportabele log flume die bestaat en reisde vroeger over de kermis. De attractie vervangt de Wildwasserbahn 1 die het park verlaat.

 

 

2019: Enkele nieuwigheden, waaronder een spookhuis.

 

Het kermisspookhuis Geisterschlange krijgt een plekje in het park.

 

 

Ook de kleine SBF Visa Break Dance attractie Breakdancer opent.

 

 

2020: Het park pakt een wereldrecord

Dit jaar opent het park Allgäuflieger. Deze Star Flyer van Funtime is bij opening met zijn 142 meter de hoogste ter wereld.

 

 

Door de coronacrisis blijven kermissen in heel Duitsland verboden, enkel aangepaste tijdelijke pretparken worden gedurende de zomerperiode toegestaan. Daardoor besloot het park de vrijevaltoren Skyfall een plekje te geven in het park. Voor een kleine meerprijs, kan je hierop een ritje maken. Skyfall werd gebouwd in 2013 door de Oostenrijkse/Australische fabrikant Funtime. De attractie wordt uitgebaat door de Duitse exploitant Goetzke.

 

 

Bronnen: Wikipedia, Skyfans, RCDB