Sfeerverslag: Le Fleury & Nacht van de abonnees in Plopsaland De Panne – 27 augustus 2021

Op vrijdag 27 augustus, de eerste dag van mijn verlof, besloot ik samen met mijn vrouw Hannelore en nog een Themeparkfreaks koppel, Dimitri en Lies naar Le Fleury te gaan. Diezelfde avond hadden we nog een ander pretpark op de planning staan en dat was Plopsaland De Panne want daar ging de Nacht van de Abonnees door.

 

Le Fleury

Iets na 13 uur kwamen we aan bij Le Fleury. Een klein bescheiden pretpark die we alle vier voor de allereerste keer bezochten. Het park heeft drie achtbanen maar heeft er daarvan twee te koop gezet. Dit was voor ons dan ook de reden om zo snel mogelijk een trip naar het park te plannen. Aan de ingang werden onze tickets en de ondertussen bekende QR code gescand en konden we beginnen aan onze jacht op enkele nieuwe credits.

Eenmaal binnen gingen we direct door naar de eerste achtbaan. Aircraft, een achtbaan met vliegtuigen waar in je mag plaatsnemen. De rit zelf is niet zo spectaculair, want het baanverloop is gewoon een rondje met enkele knikken erin. Aircraft is 1 van de achtbanen die te koop staat.

Aangezien we hier toch waren voor de achtbanen besloten we de vele kinderattracties over te slaan en naar de volgende achtbaan te gaan. Die vonden we eindje verderop in het park. Daar stond een Tivoli Small van Zierer met de naam Bayou Express. Deze achtbaan had vroeger de naam Karavanen en stond in het Deense Tivoli Gardens. Sinds vorig jaar vind je dit bescheiden achtbaantje in Le Fleury. Uiteraard wordt deze achtbaan niet verkocht. De wachtrij en de achtbaan zijn bescheiden aangekleed naar een kleine jungle. De rit zelf stelde niet veel voor, behalve in sommige scherpe bochten want die deden soms pijn.

De laatste achtbaan die we nog moesten uitproberen lag aan de andere kant van het park. Deze achtbaan is ook 1 van de 2 achtbanen die het park te koop heeft gezet dus moesten we die zeker doen. Maar daar moesten we wel geduld voor hebben, veel geduld. Eventjes dachten we dat er een recordpoging “de meest traag werkende operations in pretpark” bezig was want desondanks er maar een handvol mensen voor ons stond hebben we toch een klein uurtje mogen wachten. Het probleem was dat er maar 2 mensen per rit in een 4-persoons wagen mochten stappen en wanneer de ene wagen het parcours aflegde werd de andere wagen in het station maar gevuld wanneer de andere wagen terug in het station was. Na heel lang wachten konden we dan eindelijk “genieten” van een ritje op Imoogi. Genieten hebben ik maar tussen aanhalingstekens gezet want na 1 ritje op deze achtbaan begrepen we perfect waarom deze baan verkocht wordt. Imoogi is een pijnlijke achtbaan waar je enkele stevige duwen en stoten mag verwerken.

Voordat we doorgingen naar Plopsaland wilden we nog een kijkje gaan nemen bij een speciale attractie in het park. Een soort mini sledgehammer zoals in Bobbejaanland, alleen gaat deze overkop. Ik nam even de tijd om er enkele foto’s van te nemen maar niemand van ons had zin in een ritje op Le Marteau de Thor.

Zo namen we na een paar uren al afscheid van dit kleine parkje in Frankrijk. De operations zijn hier niet van superkwaliteit net zoals de attracties en wat het park in de toekomst nog in petto heeft valt af te wachten. Maar het park heeft duidelijk nog wat werk om een echt dagvullend park te worden. Zeker als je weet dat er 2 van de 3 achtbanen te koop staan. Verder hebben we ons toch geamuseerd en hebben we er toch maar weer 3 credits bij.

 

Plopsaland De Panne

Een uur later arriveerden we in Plopsaland De Panne op 1 van de overvolle parkings. Het was natuurlijk ook al 16 uur maar voor ons abonnees is het park open tot 22u30 want vandaag werd na een jaar vertraging eindelijk nog eens “de Nacht van de Abonnees” georganiseerd. En dubbel goed nieuws want eindelijk kan ik eens The Ride to Happiness in het donker uitproberen. Het belooft een toffe avond te worden.

De Nacht van de Abonnees begint officieel maar om 19u ‘s avonds, vanaf dan krijg je ook 25% korting in alle winkels en horecapunten in het park. Wie nog meer korting wil kan dat verkrijgen bij de Proximus stand. Deze stand kwamen we tegen net bij binnenkomst in het park. Als je hier een oude mobiele telefoon inwisselt krijg je een waardebon die je vanavond in het park kunt gebruiken bij een aankoop in 1 van de Plopsa Winkels. Naast de Proximus stand vonden we dan een andere stand. Aan deze stand moesten we ons armbandje en bonnetjes gaan afhalen. Anders krijg je vanavond geen korting.

We hadden ons armbandje, tijd voor de eerste attractie dus. Die werd de houten achtbaan van het park. Heidi The Ride sluit redelijk vroeg zijn deuren vanwege geluidsoverlast voor de buren van het park. We waren duidelijk niet de enige die dit idee hadden want de wachtrij stond vol. Gelukkig was het na een klein half uurtje al aan ons en konden we genieten van een heerlijk ritje op Heidi The Ride.

Op naar de volgende ride, en dat werd natuurlijk The Ride to Happiness. De nieuwste achtbaan van het park en meteen ook de beste van het park. The Ride to Happiness is een Extreme Spinning Coaster van Mack Rides in een prachtig thema geplaatst, namelijk Tomorrowland. Ook hier stond er al een aardige wachtrij maar voor zo’n topper wacht je met plezier enkele tientallen minuten. Zeker wanneer de wachtrij ook nog eens prachtig is aangekleed in een kleurrijk Steampunk thema.

En dan moet je nog beginnen aan de rit. Die start meteen met de eerste inversie waar je heel traag doorheen rolt. Je valt nog net niet uit je stoel wanneer je plots weer omdraait richting de eerste van twee lanceringen. Uit stilstand wordt je al spinnend gelanceerd naar een snelheid van 90 km/u en neem je aan een rotvaart de Tophat. Op de Tophat wordt je uit je zetel geslingerd en maak je je klaar voor de eerste duik naar beneden richting de volgende elementen. Die zijn een Banana Roll en een gigantische looping waar je nog steeds al spinnend doorheen raast. Via nog een inversie razen we door naar de finale van deze prachtige baan. Die start met de tweede lancering waar je direct richting de volgende 2 inversies wordt gestuurd. De rit eindigt met enkele krachtige airtimemomenten. Zelfs na meerdere ritjes blijft deze achtbaan mij nog steeds verbazen en mij nog steeds te verrassen.

In het gebied van The Ride to Happiness is er vandaag een klein podium toegevoegd want vanavond barst er hier een feestje los. Dit was voor later op de avond, nu gingen we op jacht achter de gratis hapjes en drankjes. We starten bij het kraam waar je een gigantisch kleine portie pasta met saus kon proeven. Maar in het pastakraam hadden ze wat vertraging waardoor we in het K3 fornuis ons eerste hapje gingen halen. Hier kregen we frietjes in verschillende kleuren, gemaakt met een soort kleurstof. Na het nuttigen van het eerste hapje gingen we achter onze mini portie pasta. Onder het afdak van het K3 fornuis vonden we een tentje waar water konden proeven.

Op het kasteelplein vonden we voor de Dino Splash nog 2 kraampjes waar je kon kiezen tussen een kinderchampagne en een aperitief met alcohol.

In het Bumba gebied kon je een aardbei met chocolade krijgen en een zakje chips. Op de boerderij van Big & Betsy stonden er kraampjes waar je een gratis drankje kon krijgen. Onze bonnetjes waren op en het werd bijna tijd voor het optreden van Samson en Marie.

Op het Dorpsplein verzamelde zich intussen een hele massa mensen die vol spanning aan het wachten waren op het optreden van Samson en Marie. Ik nam intussen de tijd om enkele foto’s te nemen van het optreden.

Het optreden van Samson en Marie duurde een dertigtal minuten, nadien gingen we in de richting van Anubis maar aangezien er daar een massa volk stond zijn we doorgelopen naar de Nachtwacht Flyer die plots zijn deuren opende.

Het werd ondertussen donker in het park en we wilden nog 2 attracties doen in het donker. Die waren de Dino Splash en The Ride to Happiness. Dino Splash deden we eerst aangezien we die als eerste tegenkwamen. Ondanks de lange wachtrij zaten we na 20 minuten al in onze boomstam en konden we genieten van een magische tocht door het donker. De Dino Splash komt geheel tot zijn recht in het donker. Zeker in combinatie met de rood opgelichte rook wordt er een toffe sfeer gecreëerd. Ik kan het alleen maar aanraden om de Dino Splash in het donker te proberen.

Onze toffe dag wilde we afsluiten in stijl en dat deden we met een rit op The Ride to Happiness in het donker. Tijdens het wachten viel de achtbaan in storing en even hadden we schrik dat we misschien toch geen rit in het donker zouden kunnen maken. Gelukkig kregen ze het defect redelijk rap weggewerkt en konden we na een tijdje genieten van wat ik de beste rit ooit vond op The Ride to Happiness. De baan was perfect opgewarmd, alle karretjes spinden ongelooflijk hard en het uitzicht op het park was magisch. Overal zag je lichtjes, wat zorgde voor een toffe sfeer. Dit was een ervaring die ik zeker nog eens wil over doen. Ondertussen was er op het plein voor de achtbaan een prachtig feest losgebarsten met lichten, zeepbellen en rook. Qua sfeer krijgt Plopsa van mij alvast een dikke 10!

Het vuurwerk hadden we helaas gemist omdat we stonden te wachten in de wachtrij van The Ride to Happiness. Het werd tijd om naar huis te gaan na een prachtige dag. We hadden in Le Fleury enkele nieuwe credits kunnen scoren en Plopsaland heeft ons een prachtige avond bezorgd op de Nacht van de Abonnees.