Top 10 hoogste Inverted Coasters ter wereld

Een Inverted Coaster is een achtbaan waarbij de treintjes van de achtbaan onderaan de track hangen in plaats van erboven zoals bij de meeste achtbanen. Hierdoor hangen de benen van de bezoekers los en is het vrijheidsgevoel nog groter. Wij zochten uit wat de 10 hoogste Inverted Coasters in de wereld zijn en brachten ze samen in deze top 10.

 

#10-8: Steel Venom, Screaming Condor & Vertical Velocity (56,4 m)

Steel Venom in Valleyfair en Screaming Condor in Leofoo Village Theme Park en Vertical Velocity in Six Flags Great America hebben de zelfde hoogte en delen daarom samen de 8ste plaats in deze lijst.

 

Vertical Velocity – Six Flags Great America:

Vertical Velocity werd gebouwd in 2001 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great America. De Inverted Coaster heeft een hoogte van 56,4 meter en wordt gelanceerd tot een snelheid van 112,7 km/u. De Shuttle Coaster heeft twee verticale spikes, eentje is gedraaid en de andere is recht omhoog. Het parcours van 192 meter wordt verschillende malen voorwaarts en achterwaarts afgelegd, ook wordt de trein meerdere malen gelanceerd.

 

Screaming Condor – Leofoo Village Theme Park:

Screaming Condor werd gebouwd in 2001 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides in het Taiwanese pretpark Leofoo Village Theme Park. De Inverted Coaster heeft een hoogte van 56,4 meter en wordt gelanceerd tot een snelheid van 104,6 km/u. De Shuttle Coaster heeft twee verticale spikes, eentje is gedraaid en de andere is recht omhoog. Het parcours van 192 meter wordt verschillende malen voorwaarts en achterwaarts afgelegd, ook wordt de trein meerdere malen gelanceerd.

 

Steel Venom – Valleyfair:

Steel Venom werd gebouwd in 2003 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides in het Amerikaanse pretpark Valleyfair. De Inverted Coaster heeft een hoogte van 56,4 meter en een daling van 53,3 meter. De Shuttle Coaster heeft twee verticale spikes, eentje is gedraaid en de andere is recht omhoog. Het parcours van 192 meter wordt verschillende malen voorwaarts en achterwaarts afgelegd, ook wordt de trein meerdere malen gelanceerd tot een snelheid van 109,4 km/u.

 

#7-3: Stunt Fall, Aftershock, Goliath, Giant Inverted Boomerang & Quantum Leap (58,4 m)

Stunt Fall in Parque Warner Madrid, Aftershock in Silverwood Theme Park, Giant Inverted Boomerang in Jin Jiang Action Park, Goliath in Six Flags New England en Quantum Leap in Sochi Park Adventureland zijn allemaal Giant Inverted Boomerang Coasters van de Nederlandse fabrikant Vekoma. Deze 5 achtbanen zijn allemaal identiek aan elkaar en hebben daarom ook de zelfde hoogte. We gaan ze hier dan ook maar 1 keer bespreken want de statistieken zijn allemaal het zelfde. Deze 5 achtbanen delen samen de 3de plaats in deze top 10.

Vekoma ontwierp de Giant Inverted Boomerang als opvolger van de Inverted Boomerang en deze was dan weer een variantie op de immens populaire Boomerang Coaster van Vekoma. Het succes van de Boomerang Coaster die meer dan vijftig (!) keer verkocht werd, lag bij het hoge thrill gehalte en de compactheid van deze achtbaan. De Boomerang Coaster bevat 3 inversies die zowel voorwaarts als achterwaarts worden afgelegd waardoor de bezoekers 6 keer overkop gaan, dit alles gebeurd op een oppervlakte van 88 op 30 meter. Op dit succes werd Inverted Boomerang Coaster ontwikkeld, dit was de zelfde achtbaan, alleen hingen de treinen nu onderaan de track en was deze ook hoger en sneller dan de originele variant. De Giant Inverted Boomerang heeft verticale drops en is nog hoger en sneller dan de gewone Inverted Boomerang.

De Giant Inverted Boomerang start de rit met een achterwaartse verticale optakeling tot een hoogte van 58,4 meter hoog. Hierna volgt een drop van 53,9 meter waarbij een snelheid van 105,6 km/u wordt bereikt. De trein raast door het stationsgebouw recht in een 33,5 meter hoge Cobra Roll. Na de Cobra Roll volgt een 31,1 meter hoge Looping en komt de trein op de tweede lifthill. De trein wordt terug opnieuw opgetrokken en vervolgens wordt het parcours volledig opnieuw afgelegd, maar deze keer achterwaarts. In totaal heeft de achtbaan een lengte van 367 meter en wordt er een kracht van 4,5 G bereikt.

Stunt Fall werd geopend in 2002 in het Spaanse pretpark Parque Warner Madrid. Aftershock werd geopend in 2008 in het Amerikaanse pretpark Silverwood Theme Park, daarvoor draaide deze achtbaan tussen 2001 en 2007 zijn rondjes als Déjà Vu in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great America. Giant Inverted Boomerang werd geopend in 2011 in het Chinese pretpark Jin Jiang Action Park. Goliath werd geopend in 2012 in het Amerikaanse pretpark Six Flags New England, daarvoor draaide deze achtbaan tussen 2001 en 2011 zijn rondjes als Déjà Vu in het Amerikaanse pretpark Six Flags Magic Mountain. Quantum Leap werd geopend in 2014 in het Russische pretpark Sochi Park.

In onderstaande video kan je Stunt Fall in Parque Warner Madrid bekijken.

 

#2: Alpengeist – Busch Gardens Williamsburg (59,4 m)

Alpengeist werd gebouwd in 1997 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Amerikaanse pretpark Busch Gardens Williamsburg. De Inverted Coaster heeft een hoogte van 59,4 meter en een daling van 51,8 meter. Tijdens het parcours van 1166,8 meter gaan de bezoekers 6 keer overkop. Er wordt een snelheid van 107,8 km/u behaald en er is een maximale kracht tot 3,7 G. Alpengeist heeft een capaciteit van 1820 bezoekers per uur en heeft 20 miljoen dollar gekost.

 

#1: Legendary Twin Dragon – Chongqing Sunac Land (70,0 m)

Legendary Twin Dragon werd gebouwd in 2021 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides in het Chinese pretpark Chongqing Sunac Land. De Shuttle Coaster is 70 meter hoog en brak daarmee het 19 jaar oude wereldrecord van Wicked Twister in Cedar Point. De achtbaan bereikt een snelheid van 119 km/u en is 251 meter lang. De rollercoaster bevat twee gedraaide verticale spikes en heeft een capaciteit van 920 personen per uur.

 

Verleden:

In het verleden bestond er nog een hoge Inverted Coasters die op plaats 2 zou gestaan hebben in deze top 10 mocht die nog in werking zijn geweest. Wicked Twister werd gebouwd in 2002 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Amerikaanse pretpark Cedar Point. De Inverted Coaster heeft een hoogte van 65,5 meter en een daling van 62,8 meter. De Shuttle Coaster heeft twee verticale spikes, bij beide hebben de spikes een twist. Het parcours van 192 meter wordt verschillende malen voorwaarts en achterwaarts afgelegd, ook wordt de trein meerdere malen gelanceerd tot een snelheid van 115,9 km/u. Wicked Twister maakt haar laatste rondjes op 6 september 2021.

 

Toekomst:

Dit jaar werd het wereldrecord na 19 jaar verbroken door de opening van Legendary Twin Dragon in Chongqing Sunac Land. Helaas moesten we ook afscheid nemen van een belangrijke achtbaan met het verdwijnen van Wicked Twister in Cedar Point.

In het nieuwe Braziliaanse pretpark Mirabilandia zal een Giant Inverted Boomerang achtbaan gebouwd worden van de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma. Mirabilandia is een pretpark dat in 1994 werd opgericht en dat in 2022 op een nieuwe locatie in Brazilië zal openen. De Giant Inverted Boomerang van het park zal dus mee verhuizen naar de nieuwe locatie. In het oude park had deze de naam Sky Mountain. Voorheen stond Sky Mountain tussen 2001 en 2007 onder de naam Déjà Vu in Six Flags Over Georgia.

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2021 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 10.000 achtbanen wereldwijd.