Na lang uitstel opening Iron Gwazi bekendgemaakt in Busch Gardens Tampa

Busch Gardens Tampa Bay zou in 2020 de getransformeerde houten achtbaan Gwazi heropenen als Iron Gwazi, een Hybrid achtbaan van Rocky Mountain Construction. Doch werd die opening meermaals uitgesteld door de coronapandemie. Nu kwam er toch een uiteindelijke openingsdatum naar buiten. De opening is nu gepland voor april 2022.

 

Na lang wachten is de opening van Iron Gwazi in zicht bij Busch Gardens Tampa Bay. Iron Gwazi is de snelste hybride achtbaan ter wereld en werd gebouwd door de gerenommeerde Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction. Na meermaals uitgesteld te worden opent de baan eindelijk in maart 2022.

 

Van hout naar staal

Iron Gwazi is ontstaan uit de oude houten achtbaan Gwazi die in 1999 gebouwd werd door de Amerikaanse fabrikant Great Coasters International (GCI). Oorspronkelijk waren het twee verschillende tracks waarop elk 2 treinen reden en zo een duel met elkaar aangingen. In 2012 sloot de Tiger kant, drie jaar later in 2015 sloot ook de Lion kant. De achtbaan bleef toen nog drie jaar buiten werking staan, tot in 2018 Rocky Mountain Construction (RMC) begon met de opbouw van de rollercoaster naar de hybride achtbaan Iron Gwazi.

 

Iron Gwazi

Iron Gwazi is 62,8 meter hoog, 1.242,1 meter lang en bereikt een topsnelheid van 122,3 km/u. In de baan zitten drie inversies verwerkt. De rit start met een first drop van 91°, wat het de steilste achtbaandrop maakt van alle hybrideachtbanen ter wereld. Een ritje zal 1 minuut en 50 seconden duren en er zullen 12 airtimemomenten zijn.

 

Records

Iron Gwazi krijgt niet alleen het wereldrecord van steilste achtbaandrop op een hybride achtbaan, het is ook de snelste hybrideachtbaan ter wereld en is samen met Zadra in Energylandia de hoogste hybrideachtbaan ter wereld.

 

Bron en foto: Busch Gardens Tampa