Uitgetest: Aqualantis en Abyssus in Energylandia

Op 14 juli 2021 had het Poolse pretpark Energylandia twee grote redenen om feest te vieren. Het was namelijk de zevende verjaardag van het park en er werd een groot nieuw themagebied Aqualantis geopend. De nieuwe zone neemt een oppervlakte van maar liefst 6 hectare in beslag en wordt gekenmerkt door een waterthema. Dankzij de oceanische stijl lijk je meteen ondergedompeld te worden in de sfeer van de verzonken stad Atlantis. In het nieuwe themagebied zijn er diverse attracties terug te vinden, met als grootste blikvanger de achtbaan Abyssus.

 

Aqualantis is het zesde themagebied van Energylandia, en daar lijken ze erg trots op te zijn. Er werd duidelijk meer aandacht besteed aan de afwerking en de ‘look & feel’ van Aqualantis dan andere gebieden in het park. De plek kan omschreven worden als sfeer- en klassevol, maar de gehele setting komt soms een beetje eentonig over. Veel gebouwen of (valse) stenen lijken wel een ‘copy/paste’ van elkaar te zijn. Er werd echter wel meer en extra aandacht besteed aan de aankleding van de nieuwe attracties, en dat blijft tenslotte een van de belangrijkste zaken binnen deze context.

Er zijn maar liefst acht attracties aanwezig in Aqualantis, aangevuld met enkele souvenirwinkels en eetgelegenheden. De attracties zijn bijzonder divers en familievriendelijk te noemen (ook Abyssus is erg toegankelijk, maar later meer daarover). Zo zijn er verschillende carrousels, een Rockin’ Tug, een Twist & Splash, een Disk’O Coaster, een bootvaartje en twee achtbanen.

Dankzij een waslijst aan nieuwe attracties komt Aqualantis dan ook meteen erg tot leven. Er werd ook aandacht besteed aan meer interactie tussen de attracties onder elkaar, maar ook met omstaanders die zich in het themagebied begeven. Wanneer je bijvoorbeeld Aqualantis binnenwandelt, moet je onder de grote boog van Tidal Wave (de Disk’O Coaster) wandelen, iets wat toch een veelbelovende entree oplevert. Ook het traject van het bootvaartje werd strategisch langs en onder de nieuwe achtbaan Light Explorers uitgestippeld.

Vooraleer we het uitgebreid zullen hebben over Abyssus moeten we het toch ook eerst even hebben over Light Explorers. Deze achtbaan is de tweede Family Boomerang-achtbaan van het park en komt eveneens uit de stallen van Vekoma. Zoiets is best een opmerkelijke keuze van Energylandia. Er is helemaal niets unieks aan deze attractie, en het baanverloop is zelfs best eentonig en saai te noemen. De trein neemt bijzonder weinig bochten (laat staan scherpe bochten) en legt dus een vrij rechtlijnig traject af. Ondanks deze negatieve opmerking moeten we wel nageven dat Light Explorers wel rijkelijk gethematiseerd werd. Zo rijdt de trein doorheen een mythische poort van Atlantis en er werden rotsen of halve tunnels aangebracht die de ritbeleving wat opkrikken.

Abyssus

Aqualantis mag dan een grote themazone met veel nieuwigheden zijn, er is maar één gevaarte dat uittorent boven het geheel en dat is de achtbaan Abyssus. Ook deze attractie werd afgeleverd door Vekoma, een constructeur die inmiddels de hofleverancier van Energylandia blijkt te zijn. Deze achtbaan staat helemaal in het teken van water en de trein moet een onderzeeër voorstellen die je zal meenemen op een dolle rit.

Abyssus is een achtbaan van maar liefst 1.316 meter lang, 38,5 meter hoog en ze bereikt een topsnelheid van 100 km/u. Tijdens de rit worden inzittenden tweemaal gelanceerd en gaan ze doorheen vier inversies. Aan deze blikvanger hangt een prijskaartje van 11 miljoen euro.

De ritbeleving valt in twee delen op te splitsen. Na de eerste en vrij matige lancering worden inzittenden meegenomen op een soort van ‘verkennend’ ritje. Hier worden ze getrakteerd op enkele kleine airtimemomenten, gecombineerd met enkele scherpe bochtjes. Pas van zodra de trein over de tweede lanceerstrook rijdt gaat het hek helemaal van de dam. Hier bereikt de trein haar topsnelheid en neemt hij de inzittenden meteen mee naar het hoogste punt van de baan.

Hier begint het echte werk. Na de eerste echte afdaling worden inzittenden getrakteerd op een looping, om daarna met een rotvaart naar de volgende spannende elementen te rijden. Zo rijdt de trein meermaals onder het station door om daar doorheen twee verschillende halve loopings te gaan. Wat volgt is een rit met nog meer afwisselend bochtenwerk, kurkentrekkers en leuke airtimemomentjes.


Conclusie

Het gehele ritverloop van Abyssus verloopt bijzonder soepel en is nooit echt intens te noemen, ook al gaat deze kanjer vier keer overkop. Zo staat er bijvoorbeeld een rem op het hoogste punt van de baan, waardoor deze achtbaan steeds gecontroleerd haar parcours zal afleggen. Dit is echter iets wat de thrillseekers liever niet zien staan op een attractie als deze.

Vooraleer je deze attractie gaat uitproberen moet je dan ook beseffen dat Abyssus geen Lech Coaster 2.0 is (je weet wel, die pittige Vekoma die in een ander Pools pretpark staat). Abyssus is eerder een net iets meer familievriendelijke, maar wel véél uitgebreidere versie van Formuła, een andere achtbaan die in Energylandia staat. Ikzelf heb de fout gemaakt om Abyssus meteen te gaan vergelijken met Lech Coaster, en dat leverde in eerste instantie een kleine teleurstelling op. Pas na meerdere ritjes kon het pas tot me doordringen dat Abyssus eigenlijk een hele andere achtbaan is. Abyssus geeft een erg lange en leuke rit weg en heeft blijkbaar niet de ambitie om intens of krachtig te zijn. Zoiets hoeft ook niet altijd, want op die manier maak je de attractie toegankelijker voor meer bezoekers van het park.

Energylandia en Vekoma hebben met Abyssus een achtbaan neergezet die erg veel finesse en afwisseling kent. Abyssus is een erg lange achtbaan die op geen enkel moment echt gaat vervelen, ook al begint de rit met een vrij matige lancering en een saaier eerste deel. Abyssus zet uiteindelijk nog wel een degelijke prestatie neer en kan beschouwd worden als de nummer 3-attractie van Energylandia, voorafgegaan door Hyperion en Zadra.