De geschiedenis van: Legoland Deutschland

Legoland Deutschland is een pretpark dat uiteraard in het teken staat van de kleurrijke bouwsteentjes. De bekendste attractie in het park is zonder twijfel de drakenachtbaan, die je meeneemt voor een stukje darkride in een kasteel. Hoewel iedereen dit Duitse Lego park wel kent, was het niet de eerste keer dat de groep een park in Duitsland opende. In 1973 was er namelijk al Legoland Sierksdorf. Dat park draaide niet naar behoren en in 1976 werd het afgestoten. Ondertussen kennen we dat park als het succesvolle Hansa-Park.

 

Legoland Duitsland in de Beierse stad Günzburg werd geopend op 17 mei 2002. Het park heeft een oppervlakte van 140 hectare. Hiervan is 71 hectare bebouwd, waarvan ongeveer 20 hectare voor parkeerplaatsen, 14 hectare voor het attractiepark en 8 hectare voor het vakantiepark. Legoland verwelkomde in 2005 al haar vijf miljoenste bezoeker, waardoor het een van de meest populaire toeristische attracties in Beieren is.

 

Het ontstaan:

Als militair conversiegebied moest het gebied voor het toekomstige Legoland eerst worden vrijgemaakt van de daar begraven bommen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in dit Muna-gebied ongeveer 60.000 bommen en 2.800 bazooka’s begraven door Amerikaanse soldaten. Specialisten die de bommen verwijderden, vonden tijdens het opruimwerk ongeveer 16,5 miljoen individuele stukken van de bommenresten. Het opruimen van het gebied kostte 34 miljoen Duitse-Mark (17,4 miljoen euro).

Op 17 mei 2002 kon het toenmalige hoofd van het project, John Jakobsen, Legoland Duitsland met meer dan 40 attracties 9 maanden eerder openen dankzij het goede weer tijdens de bouw. Het pretpark was destijds het grootste Legoland ter wereld met een investering van bijna 153 miljoen euro.

In 2005 werden de vier Legoland-parken in Denemarken, Groot-Brittannië, de VS en Duitsland verkocht. Dit kwam omdat de Lego Group in 2003 een verlies geleden had van ongeveer 120 miljoen euro. De parken werden vanaf nu uitgebaat door de Engelse Merlin Entertainment Group.

In 2008 opende de eerste overnachtingsmogelijkheden. Het Legoland Feriendorf bestond aanvankelijk uit 50 vakantiehuizen en een camping op het 80.000 vierkante meter grote terrein ten oosten van het attractiepark.

Attracties:

2002: In 2002 opende het park met tal van attracties.

 

Themazone Miniland

Een van de hoofdattracties is het Miniland, waar je allerlei miniatuurgebouwen kan terugvinden. Tussen de gebouwen in is er een treinspoor met bewegende treinen, er zijn boten die varen en auto’s die rijden.

Themazone Land Der Ritter

Deze zone neemt je mee naar de middeleeuwen. De grootste attractie in dit gebied is de achtbaan Feuerdrache. Deze Zierer coaster neemt je eerst mee doorheen een darkride gedeelte voor de echte rit begint.

 

 

In 2002 kan je in deze zone ook al Raupenritt vinden, een Koggemolen van Zierer

 

 

Tenslotte vind je hier ook de paardjesbaan Ritterturnier, gebouwd door Metallbau Emmeln.

 

 

Themazone LEGO® X-TREME

De blikvanger van deze zone is vanaf 2002 de achtbaan Das Große LEGO Rennen. Dit is een Wild Mouse Coaster van Mack Rides, van het type Large Park model.

 

 

Ook vind je hier de Zierer Jetski attractie Wellenreiter, het park plaatst er zelfs twee naast elkaar.

 

 

Ook vind je hier de koffiekopjesmolen Techno Schleuder, welke gebouwd werd door Mack Rides.

 

 

Tenslotte kan je een Legofilm in 4D gaan bekijken in de LEGO® Studios.

 

Themazone Lego City

In deze zone kan je ontdekken hoe Legoblokjes gemaakt worden in de walkthrough attractie Lego Fabrik.

Doorheen de zone rijdt het parktreintje Legoland Express, dat gebouwd werd door Metallbau Emmeln.

 

Voor de kinderen vind je hier ook enkele attracties zoals het bootvaartje Hafen Rundfarth, waarbij ze zelf bootjes besturen. Deze werd gemaakt door SB International. In de Zierer vliegtuigmolen kunnen kinderen vliegtuigjes besturen. Verder kunnen ze met autootje rijden bij de Hyundai Fahrschule. Deze rijschool werd gebouwd door Sb International.

Themazone Land Der Abenteuer

Deze themazone staat in het teken van de jungle. De grootste attractie hier is de Intamin log flume Dschungel X-pedition.

 

De jongste bezoekers kunnen ook plaatsnemen in de jeepjes van Safari Tour en de kanobootjes van Kanu X-Pedition, beide gebouwd door Metallbau Emmeln.

 

Themazone Imagination

In deze zone kan je niet naast de uitkijktoren Aussichtsturm kijken welke gebouwd werd door Intamin. Voor de jongste bezoekers heb je hier de Kids Power Tower, een Pull Up Tower van Sunkid Heeghe. Om de zone te verkennen kan je ook op de fietsmonorail Tret-o-Mobil.

Tenslotte kan je hier ook enkel attracties vinden die in het teken staan van de kinderblokjes Duplo. Namelijk de Duplo Spielplatz en de Duplo Express.

2003: In 2003 breidt het park haar ridderzone uit met een nieuwe achtbaan. Dragenjagd is een Junior Coaster, gebouwd door Gerstlauer.

 

 

2004: Dit jaar opent het park een attractie waarbij je plaatsneemt in stoeltjes op een robotarm, die je alle kanten kan opslingeren. Power Builder werd geleverd door robotbouwer Kuka.

2007: Dit jaar opent de themazone Land Der Piraten. In deze zone kan je de Mack Rides Splash Battle Käpt’n Nicks Piratenschlacht vinden en de Zierer Kontiki attractie Piratenschule. Tenslotte opent hier ook de speeltuin Piratenspielplatz.

2009: In de LEGO® X-TREME zone wordt de Walkthrough Atlantis By Sealife geopend. Je wandelt hier tussen de vissen doorheen een tunnel.

2012: De allereerste Sky Fly attractie van Gerstlauer wordt geopend met Flying Ninjago.

 

 

2013: De themazone Land Der Pharaonen ontstaat. In de zone komt een gigantische tempel waarin de Darkride Temple X-Pedition zit. Deze werd gebouwd door Mack Rides.

2015: Het Funhouse Lego City Polizeistation opent. Deze attractie heeft een laserroom en spiegelpaleis.

 

 

2016: Het Drachenburg Hotel wordt geopend.

 

2017: De nieuwe themazone Ninjago World ontstaat. In deze zone is de belangrijkste attractie Ninjago The Ride. Deze attractie wordt gebouwd door Triotech in samenwerking met ART Engineering.

Dit jaar opende het park ook haar hotel Pirate Island.

 

2019: De Farao zone krijgt twee nieuwigheden. De eerste wordt Pyramiden Rally, waarbij je plaatsneemt in een brandweerwagen en een brandje moet blussen. Deze wordt gebouwd door Metallbau Emmeln. De tweede wordt een ballonmolen van Ride Engineers Switzerland. Deze krijgt de naam Wüsten X-kursion.

2020: De Ninjago zone wordt uitgebreid met Lloyd’s Spinjitzu Spinner, een attractie gebouwd door Sunkid.

 

 

Bronnen: Wikipedia, Freizeitpark-Welt, Legoland

Foto’s: Themeparkfreaks, Legoland