Franse vaklieden restaureren kasteel Disneyland Paris

Net zoals bij de renovatie van grote Franse chateaus, zijn voor de restauratie van Le Château de la Belle au Bois Dormant in Disneyland Paris rasechte ambachtslieden ingeschakeld om de klus te klaren. De werknemers van Le Bras Frères houden zich momenteel bezig met de daken en torens van het kasteel om deze weer in nieuwstaat te krijgen.

 

Disneyland Paris geeft fans een kijkje achter de schermen bij de grootschalige restauratie van hét icoon van het park: Le Château de la Belle au Bois Dormant. De werkzaamheden begonnen in januari van dit jaar en duren naar verluid nog tot begin 2022, net op tijd voor de dertigste verjaardag van het park. Voor de restauratie zelf gaat Disney in zee met gespecialiseerde Franse bedrijven die vooral werken aan Franse chateaus. Eén van deze bedrijven is het Parijse Le Bras Frères. Zij zijn momenteel bezig met de werken aan de daken en de torens van het kasteel.

Adrien Beaugendre, een van de werknemers van Le Bras Frères, vertelt dat er twee grote aspecten zijn aan een restauratie van een gebouw: “als eerste is er de waterdichtheid van het gebouw en langs de andere kant het esthetische aspect en vooral dat laatste is van groot belang bij dit project.” Toch was Beaugendre in het begin redelijk sceptisch: “Eerst dacht ik dat ik niet zou kunnen werken voor een bedrijf als Disney, omdat we dachten dat Disney-kastelen geen ‘echte monumenten’ zouden zijn. Maar nu beseffen we dat het werk dat we verrichten exact gelijk is aan dat bij kastelen en monumenten.”

Momenteel zijn de vakmannen druk in de weer met de torens van het kasteel te voorzien van nieuwe leistenen. Deze worden eerste met de hand op vorm gesneden, nadien geverfd om vervolgens weer op de toren gemonteerd te worden. Ook de ornamenten van het bijna 30 jaar oude kasteel worden weer opnieuw bekleed met bladgoud. “Heel weinig Franse kastelen hebben 12 à 13 torentjes, dat maakt van dit kasteel een heel technisch ingewikkelde klus”, voegde Adrien Beaugendre er nog aan toe. De volledige reportage is hieronder terug te vinden.

 

Bron en foto’s: Dinseyland Paris