Wanneer mogen de Nederlandse pretparken en dierentuinen weer open?

Een vraag die op elke Nederlandse pretparkfan en dierenliefhebber lippen ligt, wanneer mogen de geliefde parken weer open? Het lijkt er deze keer sterk op dat, in tegenstelling tot bij de vorige lockdown, dit later zal worden dan in België.

 

UPDATE: Voor de nieuwste updates over de heropening van de Nederlandse pretparken en dierenparken, bekijk ons nieuwste artikel.

 

Een jaar geleden gingen alle landen in Europa voor een eerste keer op slot. Een lockdown die we toen kende van uit China, werd plots werkelijkheid ook bij ons. Uiteindelijk heropenden de Nederlandse pretparken vanaf half mei opnieuw de deuren, als eerste in Europa! Kort daarna volgden de Duitse pretparken terwijl de Belgen tot 1 juli moesten wachten om opnieuw pret te kunnen beleven in hun geliefde park.

Maar toen in oktober een nieuwe en langere lockdown van start ging, hadden we allemaal ongetwijfeld gehoopt dat we een half jaar later daar alweer verlost zouden van zijn, maar helaas houdt het coronavirus Europa nog steeds stevig in een houdgreep.

Ondertussen kwam al goed nieuws uit een aantal Europese landen. De eerste Spaanse pretparken zijn  al geopend, de rest volgt tegen het einde van de maand, net zoals de Deense pretparken, al dien je daar wel een negatieve COVID-test te kunnen voorleggen, vooraleer je vertier kan beleven.

 

Heropening Nederlandse parken:

Nu de eerste landen in Europa de heropeningsdata voor hun pretparken bekendgemaakt hebben, vragen de Nederlanders zich ook af wanneer hun geliefde pretparken en dierenparken opnieuw geopend mogen worden. De huidige maatregelen lopen alvast tot en met 20 april, dus hiervoor zullen ze alvast niet heropenen.

Alles kan dus veranderen vanaf 21 april, net voor de start van het nieuwe zomerseizoen, ideaal dus om het jaar goed in te zetten. Maar helaas wijst er alles op dat de Nederlandse parken dan nog niet open zullen kunnen. De regering heeft immers gezegd dat als er al nieuwe versoepelingen komen op 21 april, dit enkel voor de hogescholen en buitenterrassen voor de horeca zullen zijn. Er werd benadrukt dat er geen andere sectoren zouden openen.

De kans lijkt dus enorm klein dat ze op deze beslissing nog zullen terug komen, dus lijkt de heropening van de Nederlandse parken voor ten vroegste eind april te zijn, dit zou net voor de belangrijke meivakantie zijn. Al is er nog geen mogelijke heropeningsdatum vooropgesteld. Het blijft dus afwachten wat het kabinet zal beslissen.

 

Test opening:

Enkele Nederlandse pretparken nemen deel aan een pilot project van Fieldlab waarbij wordt getest als een veilige heropening van de pretparken kan. Avonturenpark Hellendoorn doet dit op 10 april, bij de Efteling zal deze test plaatsvinden op 24 april.