Kolmården vangt twee dolfijnen op uit Parc Astérix

Eind januari kondigde Parc Astérix aan dat het park afscheid neemt van haar 8 dolfijnen. De dolfijnen leefde al te lang in gevangenschap waardoor opnieuw uitzetten in het wild niet meer mogelijk was. De dolfijnen zouden worden verplaatst naar een van de 27 erkende dolfinariums in Europa. Ondertussen heeft het Zweedse pret- en dierenpark Kolmården laten weten 2 dolfijnen van Parc Astérix te zullen opvangen.

 

Afgelopen herfst werd gevraagd aan het Zweedse Kolmården of ze de mogelijkheid hadden om te zorgen voor twee dolfijnen uit het Franse Parc Astérix. Hun dolfinarium zou worden gesloten en de dolfijnen moesten een goede nieuwe thuis krijgen. Kolmården reageerde hier positief op en op zaterdag 23 januari kwamen de twee dolfijnmannetjes in alle stilte aan in Kolmården. Ondertussen hebben ze al kennisgemaakt met de rest van de dolfijnkudde, waar ze nieuwsgierig elkaar leren kennen.

Kolmården laat weten dat ze veel vragen, boze opmerkingen en kritiek hebben ontvangen over de dolfijnen en waarom deze dolfijnen uit Frankrijk worden opgevangen. Veel dierenliefhebbers willen dat de dolfijnen worden losgelaten in de zee waar ze thuishoren en dat er geen nieuwe dolfijnen meer mogen bijkomen in dolfinariums.

Kolmården benadrukt, net zoals Parc Astérix dit eerder ook al gedaan had, dat er geen dolfijnen in het wild mogen worden gevangen. Dit is al verboden sinds 1993 toen een EU-wet die de vangst van wilde dolfijnen verbiedt, goedgekeurd werd. Dit wil zeggen dat er al 27 jaar lang geen nieuwe dolfijnen meer zijn bijgekomen in Europese dolfinariums.

Aangezien de normale levensduur van een dolfijn 35 tot 40 jaar is, met uitschieters tot meer dan 50 jaar oud, zijn er nog steeds enkele dolfijnen in dierentuinen die ooit in het wild zijn gevangen en die uiteraard nog verzorgd moeten worden. Dit wil wel zeggen dat ongeveer binnen 10 tot 25 jaar geen enkele dolfijn meer te vinden zal zijn in Europese aquariums.

Waarom de dieren nu al niet vrijlaten, denkt u misschien? Dit komt omdat de huidige dolfijnen het grootste deel van hun leven in dierentuinen geleefd hebben en de kans dat ze in het wild zouden overleven is erg klein. Hun immuunsysteem van de dolfijnen in dolfinariums is niet aangepast aan die omstandigheden van de zee. De dolfijnen kunnen niet jagen en hebben niet geleerd om te leven met echte bedreigingen zoals lawaai, boten en visnetten.

De Europese dolfinariums hebben een grote verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat alle dieren gezond zijn en blijven. Om deze reden zijn er ook samenwerkingen met andere parken in Europa en de wereld, om inteelt te voorkomen en te zorgen dat elk dolfinarium gezonde dieren heeft. Omdat de dolfijnen van Parc Astérix nu geen thuis meer hadden, heeft Kolmården ze dus opgevangen.

 

Bron: Kolmården