Berenkoppel Willy en Marlène vieren hun ‘parel huwelijk’ in Wildpark Grotten van Han

Met Valentijn viert de liefde hoogtij en ook in het Wildpark van het Domein van de Grotten van Han valt er iets te vieren. Twee beren vieren er namelijk hun ‘parel huwelijk’. Exact 30 jaar geleden maakten de bruine beren Willy en Marlène hun intrede in het Wildpark. Toen amper een jaar oud, waren ze meteen onafscheidelijk. Een intieme band die ze nog steeds koesteren.

 

Dat Willy en Marlène aan elkaar gehecht zijn, is een understatement. Hun unieke band zorgde ervoor dat ze in sneltempo uitgroeiden tot de mascottes van het Wildpark. Vooral het zorgzame gedrag van beer Willy valt bezoekers op. Hij volgt zijn berin op de voet en overlaadt haar met affectie. Een tijdje geleden kampte Marlène met gezondheidsproblemen en raakte Willy zelfs wat van de kaart toen ze even werd weggenomen voor verzorging.

 

Groter verblijf

Enkele jaren terug werd het verblijf van het berenkoppel uitgebreid. De twee kregen er een groot stuk bos bij, al liep de verkenning van dat nieuwe terrein niet zonder aarzeling. Dat de band tussen het koppel oersterk is, werd toen nog maar eens duidelijk wanneer berin Marlène de eerste stappen in het nieuwe stuk bos zette. Beer Willy verloor haar uit zijn zicht, werd onrustig, maar raapte uiteindelijk zijn moed bijeen en zette de achtervolging in. Sindsdien slentert het duo dagelijks rustig door het hele verblijf.

 

Op pensioen

In 2019 besloot het Wildpark dat Willy en Marlène in alle rust van hun pensioen konden genieten. Vier nieuwe, jonge beren maakten hun intrede. In hun eigen berenbos van bijna 2 hectare spelen, zwemmen en klimmen ze naar hartenlust en amuseren ze de bezoekers met hun capriolen.

 

Belgische beren in de Grot

In ons land komen beren al zo’n 700 jaar niet meer voor in het wild. Een terugkeer maken ze waarschijnlijk nooit. Toch zijn alle bruine beren die vandaag in Europa in het wild leven afstammelingen van de Belgische wilde beer. Een studie van het vaktijdschrift ‘Ecology & Evolution’ toonde namelijk aan dat de bruine beer tijdens de piek van de IJstijd overleefde in de Belgische en Noord-Franse grotten. Wie weet heeft de wilde beer zich misschien zelfs in de Grot van Han verscholen!

 

Nvdr: Voorlopig liggen Willy en Marlène nog gezellig dichtbij elkaar voor hun winterrust. Binnenkort, als de lente voor de deur staat trekken zij er ook terug op uit!