Specificaties onthuld van snelste, hoogste en langste achtbaan ter wereld!

Twee jaar na de bekendmaking voor de plannen van een nieuwe snelste, hoogste en langste achtbaan ter wereld, zijn er meer details naar buiten gebracht rond de attractie. Het gaat om Falcon’s Flight in het toekomstige pretpark Six Flags Qiddiya dat in 2023 de deuren moet openen.

 

Toen het project twee jaar geleden werd bekendgemaakt,  reageerden pretparkfans erg sceptisch. Velen geloofden niet in de plannen en vonden de nieuwe spectaculaire achtbaan er onrealistisch uitzien. Maar ondertussen werd voormalig Disney-CEO Philippe Gas aangetrokken als directeur van het nieuwe resort en heeft de gerenommeerde fabrikant Intamin Amusement Rides zich bekendgemaakt als bouwer en ontwikkelaar van de recordbrekende achtbaan.

 

In een persrelease heeft Qiddiya onthuld dat Falcon’s Flight een snelheid zal halen van 250 km/u, dit door middel van een gigantische drop van 160 meter diep die start van de Tuwaiq Mountain klif. De hoge snelheid die in de adembenemede drop bereikt zal worden, zal versterkt worden door een LSM-boost die op deze drop geïnstalleerd wordt, een wereldprimeur! De volledige achtbaanrit zal ongeveer 4 kilometer lang zijn en een rit op de achtbaan moet daardoor 3 minuten duren. Het wordt ongetwijfeld de meest unieke achtbaan van alle recordbrekende rollercoasters in de wereld.

“Ik zal nooit het moment vergeten dat ik aan de rand van de 200 meter hoge klif op de Tuwaiq Mountain in Qiddiya stond, terwijl ik in de vallei keek en me de creatie van een toekomstige recordachtbaan voorstelde,” zei Intamin Vice President Design & Development Daniel Schoppen in het persbericht. “Ik wist dat precies op deze plek The Falcon Flight langs de klif naar beneden zal duiken en zal eindigen in een unieke snelheid van meer dan 250 km/u. De wereldwijd unieke setting en de hoogte van de natuurlijke klif, zullen ons in staat stellen om een architectonisch meesterwerk van staal te ontwerpen”.

 

Six Flags Qiddiya komt te liggen in het Qiddiya Resort op 40 minuten rijden van de Saudi-Arabische hoofdstad Riyad. Het wordt het eerste pretpark van de Amerikaanse pretparkengroep Six Flags in het Midden-Oosten.

 

Drie wereldrecords worden verbroken:

Dat er met de achtbaan maar liefst drie wereldrecords verbroken zullen worden is extreem zeldzaam geworden. Het huidige snelheidsrecord werd gevestigd in 2010 bij de opening van Formula Rossa in Ferrari World Abu Dhabi gelegen in de Verenigde Arabische Emiraten. Deze achtbaan bereikt een snelheid van 240 km/u en werd gebouwd door Intamin Amusement Rides. Tegen de opening van Falcon’s Flight zal Formula Rossa 13 jaar lang recordhouder zijn geweest.

Het hoogterecord is zelfs nog ouder, want dit stampt alweer af van 2005 met de opening van Kingda Ka in Six Flags Great Adventure gelegen in de Verenigde Staten van Amerika. Deze achtbaan is 139 meter hoog en werd eveneens gebouwd door Intamin Amusement Rides. Als Falcon’s Flight opent in 2023 zal Kingda Ka 18 jaar lang het wereldrecord in handen hebben gehad.

Nog zeldzamer wordt het record van de langste achtbaan ter wereld. Want dit dateert immers alweer van het jaar 2000 dat dit record nog verbroken werd met de opening van Steel Dragon 2000 in het Japanse pretpark Nagashima Spa Land. Deze achtbaan is 2479 meter lang en werd voor de verandering gebouwd door de Amerikaanse fabrikant Morgan. Wanneer Falcon’s Flight opent zal Steel Dragon het record maar liefst 23 jaar lang in handen hebben gehad. Het record zal deze keer erg drastisch verbroken worden want zo zal voor het eerst de kaap van de 3 en 4 kilometer bereikt worden.

 

De recordbreker Intamin Amusement Rides:

Het Zwitserse Intamin Amusement Rides staat al tientallen jaren bekend om het bouwen van haar recordbrekende achtbanen. Er is geen enkele fabrikant in de wereld die ooit zo hoog of snel bouwde als Intamin dit deed en doet. Vanaf de jaren negentig is Intamin Amusement Rides zo goed als altijd recordhouder geweest van de snelste en hoogste achtbanen in de wereld.

Het begon allemaal in 1997 met de opening van Superman: Escape from Krypton in Six Flags Magic Mountain en Tower of Terror II in Dreamland. Beide achtbanen werden de snelste rollercoasters in de wereld met een snelheid van 160 km/u. Daarnaast werd Superman de hoogste achtbaan met een hoogte van 126 meter en Tower of Terror II de tweede hoogste achtbaan met een hoogte van 115 meter.

Het snelheidsrecord verloren de achtbanen in 2001 aan Dodonpa in Fuji-Q Highland die een snelheid bereikt van 172 km/u en die gebouwd werd door S&S Sansei Technologies. Maar in 2003 werd het snelheidsrecord opnieuw op naam van Intamin gezet met de opening van Top Thrill Dragster in Cedar Point. Ook het hoogterecord werd hiermee verbroken. Top Thrill Dragster is 130 meter hoog en bereikt een snelheid van 193,1 km/u.

Twee jaar later werden beide records opnieuw verbroken toen Kingda Ka in Six Flags Great Adventure opende in 2005. De records werden bijgesteld naar 206 km/u en 139 meter hoogte. Natuurlijk werd ook deze achtbaan gebouwd door Intamin. Het hoogterecord werd nadien nooit meer verbroken waardoor de 5 hoogste achtbanen die ooit zijn gebouwd, allemaal gemaakt zijn door Intamin. Intamin is de enige fabrikant die hoger dan 100 meter heeft gebouwd.

Het snelheidsrecord werd wel nog verbroken met de opening van Formula Rossa in Ferrari World Abu Dhabi in 2010. Deze achtbaan bereikt een snelheid van 240 km/u en werd dus ook gebouwd door Intamin. Van de vijf snelste achtbanen die ooit gebouwd werden, zijn er vier daarvan gebouwd door Intamin. Intamin is de enige fabrikant in de wereld die een achtbaan gebouwd heeft die sneller gaat dan 180 km/u. Dat Six Flags Qiddiya nu kiest voor Intamin als zijnde de ontwerper en leverancier van Falcon’s Flight, is dus een zeer logische zet.

 

Bron: Theme Park Insider