Top 10 snelste achtbanen van Scandinavië

Scandinavië, de über-toerist die houdt van een zon-zee-strand vakantie in een all-in hotel bij temperaturen van 35°C, die zal je hier niet vinden. Maar elke echte reiziger die graag een stukje van de wereld ziet zal de Scandinavische landen hoog in het vaandel dragen. Naast de prachtige natuur heeft Scandinavië ook heel wat sfeervolle pretparken te bieden met erg leuke achtbanen. Daarom gingen we in deze top 10 op zoek naar de 10 snelste achtbanen van Scandinavië.

 

 

#13-10: Speed Monster, Balder, Jetline & Monster (90 km/u)

Speed Monster in TusenFryd, Balder in Liseberg, Jetline in Gröna Lund en Monster in Gröna Lund behalen allen dezelfde snelheid en delen daarom samen de 10de plaats.

 

Jetline – Gröna Lund:

Jetline werd geopend in 1988 in het Zweedse pretpark Gröna Lund en werd gebouwd door de Duitse fabrikanten Schwarzkopf en Zierer. De achtbaan bereikt een snelheid van 90 km/u en is 32 meter hoog. Tijdens de rit van 800 meter worden er krachten tot 4,5 G bereikt. De steilste drop is 80°, wat enorm veel is voor die tijd en er zijn 2 tunnels op het parcours. De liftheuvel bevat een 180° bocht en een ketting, een niet veel voorkomende combinatie. In 1997 maakte de Duitse fabrikant Maurer Rides de first drop steiler en langer en werd ook de tunnel aan het einde van de drop toegevoegd.

 

Speed Monster – TusenFryd:

Speed Monster werd geopend in 2006 in het Noorse pretpark TusenFryd en werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De Accelerator Coaster wordt door middel van een hydraulische lancering van 0 tot 85 km/u gelanceerd in amper 2,2 seconden tijd. De maximale snelheid van 90 km/u wordt bereikt na de eerste inversie. Tijdens de rit van 690 meter gaan de bezoekers doorheen 3 inversies. Er zijn krachten tot 4 G te voelen tijdens de rit en de achtbaan is 31 meter hoog. De rollercoaster was een investering van 7,5 miljoen euro.

 

Balder – Liseberg:

Balder werd geopend in 2003 in het Zweedse pretpark Liseberg en werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De houten achtbaan bereikt een snelheid van 90 km/u en is 36 meter hoog. Tijdens de rit van 1070 meter zijn er 2 tunnels en is er een drop van 70°.

 

Monster – Gröna Lund:

Monster zal in 2021 openen in het Zweedse pretpark Gröna Lund en wordt gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard. De Inverted Coaster bereikt een snelheid van 90 km/u en is 34 meter hoog. Tijdens de rit van 700 meter zijn er 3 inversies op het parcours. Onderstaande video is een creatie gemaakt door een fan.

 

#9: Thundercoaster – TusenFryd (93 km/u)

Thundercoaster werd geopend in 2001 in het Noorse pretpark TusenFryd en werd gebouwd door de Nederlandse fabrikant Vekoma. De houten achtbaan bereikt een snelheid van 93 km/u en heeft een drop van 32 meter. Het parcours van 950 meter lang bevat 1 tunnel.

 

#8: Hype – Särkänniemi Amusement Park (99,8 km/u)

Hype werd geopend in 2017 in het Finse pretpark Särkänniemi Amusement Park en werd gebouwd door de Amerikaanse fabrikant Premier Rides. De gelanceerde achtbaan wordt tot een snelheid gebracht van 99,8 km/u door middel van een LSM lancering waar de achtbaantrein 3 maal overrijdt. De Sky Rocket II heeft een hoogte van 45,7 meter en bevat een tracklengte van 263 meter dat volledig in de hoogte gebouwd is. Er is een inversie en een Non Inverting Loop.

 

#7-6: Pitts Special – PowerLand & Helix – Liseberg (100 km/u)

Pitts Special in PowerLand en Helix in Liseberg behalen beiden dezelfde snelheid en delen daarom samen de zesde plaats.

 

Helix – Liseberg:

Helix werd geopend in 2014 in het Zweedse pretpark Liseberg en werd gebouwd door de Duitse fabrikant Mack Rides. De multi-launch coaster haalt een topsnelheid van 100 km/u door twee trage LSM lanceringen. Op het parcours van 1381 meter wordt er een hoogte bereikt van 41 meter. In totaal zijn er maar liefst 7 inversies op het parcours, een absoluut record in Scandinavië. De achtbaan was een investering van ongeveer 20 miljoen euro en heeft eigen duistere sfeermuziek.

 

Pitts Special – PowerLand:

Pitts Special werd geopend in 2020 in het Finse pretpark PowerLand en werd gebouwd door de Duitse fabrikant Gerstlauer Amusement Rides. De achtbaan heeft een verticale liftheuvel met een drop van 85°. Tijdens de rit van 693 meter wordt er een snelheid bereikt van 100 km/u. In totaal is het parcours 43,5 meter hoog en zijn er krachten tot 4,5 G te voelen tijdens de rit. Opvallend is dat de achtbaan geen inversies bevat.

 

#5: Junker- PowerLand (104,4 km/u)

Junker werd geopend in 2015 in het Finse pretpark PowerLand en werd gebouwd door de Duitse fabrikant Gerstlauer Amusement Rides. De gelanceerde achtbaan wordt tot 104,4 km/u gelanceerd in amper 1,9 seconden. De krachtige LSM lancering brengt de bezoekers tot een hoogte van 40 meter op het 860 meter lange parcours. In totaal worden er krachten tot 4,5 G bereikt en er zijn 3 inversies in het parcours.

 

#4-3: Ukko – Linnanmäki & Valkyria – Liseberg (105 km/u)

Ukko in Linnanmäki en Valkyria in Liseberg behalen beide dezelfde snelheid en delen samen de derde plaats.

 

Ukko – Linnanmäki:

Ukko werd geopend in 2011 in het Finse pretpark Linnanmäki en werd gebouwd door de Duitse fabrikant Maurer Rides. De rit start met een verticale liftheuvel die de achtbaantrein meeneemt tot een hoogte van 46,2 meter. De liftheuvel gaat meteen over in een dubbele inversie waar na een grote drop komt aan een snelheid van 105 km/u. Het parcours is 150 meter lang en wordt twee keer afgelegd. In totaal zijn er krachten tot 5 G te voelen op de 4 miljoen euro kostende attractie.

 

Valkyria – Liseberg:

Valkyria werd geopend in 2018 in het Zweedse pretpark Liseberg en werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard. De achtbaan bereikt tijdens de first drop van 90° een snelheid van 105 km/u. De achtbaan is 47 meter hoog en bevat 3 inversies. Het parcours is 700 meter lang en per uur kunnen 1100 personen een ritje maken op deze Dive Coaster.

 

#2: Taiga – Linnanmäki (106 km/u)

Taiga werd geopend in 2019 in het Finse pretpark Linnanmäki en werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De multi-launch coaster bereikt haar maximale snelheid van 106 km/u na de tweede LSM lancering. In totaal is de achtbaan 52 meter hoog en heeft een lengte van 1104 meter. Naast de twee lanceringen zijn er ook 4 inversies tijdens de rit.

 

#1: Wildfire – Kolmården (115 km/u)

Wildfire werd geopend in 2016 in het Zweedse pret- en dierenpark Kolmården en werd gebouwd door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction. De rollercoaster bereikt een snelheid van 115 km/u en is 56 meter hoog. Hiermee werd Wildfire meteen de snelste en hoogste houten achtbaan van Europa. Het parcours van 1265 meter bevat 3 inversies waarmee Wildfire de enige houten achtbaan in Europa is die inversies heeft. Verder heeft de first drop een hoek van 83° en zijn er krachten tot 4 G te voelen tijdens de rit.

 

 

Toekomst:

De laatste jaren zagen we veel nieuwkomers in deze lijst. In 2014 werd Helix de tweede snelste achtbaan van Scandinavië, een jaar later in 2015 pakte Junker die plaats over. Met Wildfire in 2016 kregen we zelfs een nieuwe nummer 1. Hype opende in 2017, Valkyria pakte in 2018 nog een tweede plaats, Taiga kwam in 2019 die tweede plaats overnemen en Pitts Special kwam in 2020 op een zesde plaats binnen. Ook dit jaar kunnen we alweer een nieuwkomer ontvangen met Monster die eveneens de top 10 binnenkomt. Deze top 10 is dus zeer dynamisch en het lijkt er op dat we dus nog heel wat veranderingen mogen verwachten in de komende jaren.

 

Nawoord:

Zweden is het best vertegenwoordigd met maar liefst 6 notaties in deze top 13 waardoor ze bijna de helft van alle achtbanen op hun naam mogen zetten. Net na Zweden komt Finland die ook erg mooi scoren met 5 achtbanen in de lijst. Noorwegen is 2 keer vertegenwoordigd en met maar slechts één groot park is dat wel een mooie prestatie. Opvallend is dat Denemarken de meeste grote parken heeft van alle Scandinavische landen maar geen enkele keer voorkomt in deze lijst.

 

Deze lijst is opgesteld in 2021 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 10.000 achtbanen wereldwijd.