De geschiedenis van: Plopsa Coo

Plopsa Coo, gelegen aan de wereldberoemde Watervallen van Coo kent een behoorlijke geschiedenis, die dateert tot in de 15de eeuw, bij het ontstaan van de watervallen. Maar het zou nog tot 1920 duren eer de locatie werkelijk gebruikt werd als commerciële toeristische plek.

 

Het ontstaan van de watervallen

De watervallen van Coo zijn allesbehalve natuurlijke watervallen, ze werden door de mens gecreëerd. De eerste (kleinste) waterval dateert van in de vijftiende eeuw of zelfs daarvoor.  De tweede (grootste) waterval kwam er in 17de eeuw. Deze werd door monniken gemaakt, om het dorpje Petit-Coo te beschermen voor overstromingen.

 

Eerste commerciële uitbouw

Aangezien de aantrekkingskracht van de watervallen groeide en de toeristen steeds mobieler werden, werd aan de watervallen een eerste restaurant geopend. Buffet Cascade, een zelfbedieningsrestaurant opende de deuren in 1920. Op en rond het terras stonden enkele speeltuigen.

Het zou nog duren tot 1955 vooraleer de eerste attractie opdook aan de watervallen. In dit jaar opende professor Gaston Dugardin een zetellift, die de bezoekers meenam tot 200m hoog in de bergen, waar een uitkijktoren gebouwd werd. De zetellift kreeg de naam le Télésiege en kan je nog steeds terugvinden.

In de jaren daarop opende Gaston meerdere kleine attracties. Zoals een kartingbaan, Minigolf en een speeltuin.

 

Transformatie naar een pretpark

In 1976 nam Didier Dugardin de leiding over van zijn vader, hierdoor begon het park meer en meer een pretpark te worden. Zo ontstond het toenmalige Télécoo, een samenvoegsel van de Télésiege en Petit-Coo.

In de daarop volgende jaren openden heel wat attracties waaronder een Simulator, oldtimer ritje enzoverder. De bekendste zijn ongetwijfeld de bobsleebanen die openden in 1986 en 1987.

De achtbaan Roller opende in 1989, gebouwd door Vekoma. En het Wildpark opende in datzelfde jaar.

 

De moeilijke jaren 1990

In de jaren 1990 bleek het park niet op te kunnen boksen tegen de grotere spelers in het wereldje, zoals Walibi en Bobbejaanland, op de boomstamattractie Splash van Mack Rides na, bleven de investeringen uit.

Later kwamen Walibi en Bellewaerde in handen van Premier Parks en Meli Park door Studio 100. Ook Dugardin liet in 2000 weten zijn parkje van de hand te willen doen, toch kwam er niet meteen een kandidaat overnemer. In 2004 was Télécoo nog het enige Belgische park dat in familiehanden was, Bobbejaanland werd immers overgenomen door Parques Reunidos.

 

Overname door Studio 100

Op 14 december 2005 werd het park uiteindelijk toch verkocht, de Plopsa groep, onder leiding van Studio 100, wilde het park gaan gebruiken om hun figuurtjes ook in het Franstalige deel van het land bekender te maken.

De overname ging gepaard met een grote ommezwaai voor het park, Studio 100 overgoot het met het ondertussen bekende Plopsa sausje.

 

Nieuwe attracties

De reeks investeringen door de Plopsa groep bracht heel wat nieuwe attracties met zich mee, maar betekende ook het vertrek van enkele oude.

In 2006 kreeg de Karting een grondige opknapbeurt en werd heel wat infrastructuur aangepast. In 2007 kwam het dorpspleintje Vieux Coo tot leven, met daarop de Dansende Fonteinen en later ook meerdere attracties.

 

De investeringen op een rijtje

 

2007: in dit jaar openden meerdere attracties.

  • Mini-Pédalo’s: kleine trapbootjes
  • Scooters: botsauto’s voor de kleinsten
  • Dansende Fonteinen: waterspeelplaats met fonteinen
  • Carrousel: een klassieke draaimolen
  • Ook werd de achtbaan Roller omgedoopt tot Coaster.

 

2008: nog meer nieuwe attracties

  • Het JBC Labyrinth: een grote doolhof
  • De Vliegende Fietsen: een molen met fietsen waarbij je moet trappen om omhoog te gaan gebouwd door Zamperla
  • Polyp: een octopuss attractie die een Piet Piraat kleedje kreeg
  • De Konijntjes: een rondritje op de rug van een konijn
  • De Springkastelen

 

2009:

Naast structurele werken opende De Autorijschool.

 

2010: de hoogste attractie van het park opent.

Mega Mindy Flyer is een 67 meter hoge zweefmolen, gebouwd door Funtime.

 

2011: een jaar vol grote investeringen

 

In 2011 doopt het park de boomstamattractie Splash om tot Maya Splash, de achtbaan Coaster krijgt een Piet Piraat jasje, maar de grootste investering is ongetwijfeld de achtbaan Vicky The Ride.

 

Vicky The Ride werd gebouwd door het Duitse Gerstlauer en staat volledig in teken van de dappere Viking Vicky en zijn vrienden. Met deze spinningcoaster kreeg België plots twee spinning coasters in hetzelfde jaar, want ook Bobbejaanland opende dat jaar een soortgelijke achtbaan met DIZZ, al werd deze gebouwd door Maurer AG.

 

 

2012 en 2013 bleef het eerder stil op investeringsgebied, er werd voornamelijk geconcentreerd op het verbeteren van de infrastructuur, ook verdween in 2013 het Wildpark uit het aanbod van het all in ticket van het park.

 

2014: Dit jaar werd de Coaster omgedoopt tot Halvar, een van de vikings uit de Vikcy de Viking serie. Ook kwamen er bijtjes op de bootjes van de Maya Splash.

 

2015: opnieuw een nieuwe attractie

Met Dino Splash kreeg het park dit jaar een gloednieuwe attractie, deze waterglijbanen werden gebouwd door Van Egdom. Dit is de eerste attractie die opende in het park die geen typische Studio 100 aankleding kreeg.

 

 

Ook deed Heidi haar intrede in het park, enkele beelden van de personages uit de reeks werden toegevoegd aan de Doorloopweide.

 

2018: Het park neemt afscheid van haar Octopus attractie.

 

2019: een nieuwe speeltuin wordt geopend.

 

2020: Plopsa Coo krijgt er een nieuwe attractie bij. Op de locatie van de oude Octopus wordt een Windstar Z attractie geopend, gebouwd door Zamperla.

 

Voor de toekomst heeft het park plannen om een hotel, waterspeelplaats en indoorpark te openen, maar deze worden voorlopig onder voorbehoud gehouden vanwege een dreigende belastingverhoging.

 

Bronnen: Plopsa, Wikipedia, Parkspot, Plopsafansite

Foto’s: Parkspot, Telecoo, Themeparkfreaks, Wikimedia