Dreamworld Australië krijgt monsterboete na ongeluk met vier doden

Het Australische pretpark Dreamworld is schuldig bevonden door de rechtbank. Ze werden veroordeeld tot het betalen van een monsterboete voor een ongeluk op een attractie waarbij maar liefst vier mensen om het leven kwamen. Dit gebeurde in 2016 op de waterattractie Thunder River Rapids Ride, die ondertussen werd afgebroken.

 

Op 25 oktober 2016 gebeurde er een verschrikkelijk ongeluk in het Australische pretpark Dreamworld. Vier volwassen mensen kwamen onder hun bootje terecht nadat deze was gekapseisd. Twee kinderen konden nog gered worden maar voor de vier volwassenen kwam alle hulp te laat.

Door het uitvallen van een van de twee grote waterpompen, die essentieel zijn voor de werking van de attractie, daalde het waterniveau in de attractie snel waardoor het bootje van de zes inzittenden vast kwam te zitten op steunrails aan het einde van de transportband, net voor het station. Ongeveer een minuut later ging een ander bootje met zes passagiers van de transportband af en botste met het eerste gestrande bootje.

Beide bootjes begonnen opwaarts geduwd te worden. Het tweede bootje werd verder door de transportband in een verticale positie gebracht en zorgde er vervolgens voor dat de passagiers ofwel uit het bootje vielen ofwel vast kwamen te zitten in het transportmechanisme, wat leidde tot de dood van vier passagiers. De twee andere passagiers, beiden kinderen, waren in staat om uit het bootje te klimmen dat nog steeds in verticale positie lag. Na het ongeluk werd de Thunder River Rapids Ride afgebroken.

 

Monsterboete:

Na het drama werd het ongeluk grondig onderzocht. Uit het rapport bleek dat er “onverantwoordelijk”, “gevaarlijk” en “ongeschikte” veiligheidspraktijken bij het themapark werden vastgesteld, die bijdroegen tot de vier sterfgevallen. Daarnaast had de attractie geregeld problemen in de dagen die aan het ongeval voorafgingen en waren er verscheidene ontwerp- en constructiefouten vastgesteld.

De onderzoeker beschreef Dreamworld als een pretpark dat de reputatie had van een modern themapark van wereldklasse, maar de veiligheid en onderhoudssystemen waren dat alles behalve. Het moederbedrijf van Dreamworld, Ardent Leisure, werd dan ook schuldig bevonden door de rechtbank in Queensland. Uiteindelijk werden ze veroordeeld voor het betalen van een boete van ongeveer 4,5 miljoen Australische dollar, omgerekend zo’n 2,15 miljoen euro.

 

Bronnen: Wikipedia, Nieuwsblad