Vijftig jaar oude achtbaan Racing uit Bakken is gered door nieuwe eigenaar

Zeer leuk nieuws uit Denemarken. Daar blijkt de achtbaan Racing dan toch niet op de schroothoop te belanden. Bakken nam onlangs afscheid van de vijftig jaar oude achtbaan. Ondertussen werd de rollercoaster voorzichtig afgebroken en weggevoerd naar een nieuwe locatie.

 

Bakken kondigde deze zomer aan dat het haar achtbaan Racing, die al 48 jaar in het park stond, zou sluiten op 13 september 2020. Deze achtbaan werd in 1971 gebouwd door de Duitse fabrikant Zierer en reisde ook nog enkele jaren rond op de kermissen met de exploitant Rudolf Robrahn.

 

De achtbaan is van het type Flitzer. Van dit model werden er in totaal 16 exemplaren verkocht en daarvan zijn er nu nog vier van in werking. De andere drie zijn High Explosive van de Duitse exploitant Vorlop, Barracuda in het Amerikaanse pretpark Jolly Roger Amusement Park en Speed Track in het Zuid-Afrikaanse Rand Show dat tien dagen per jaar geopend is.

Toen Bakken aankondigde dat de achtbaan het park zou verlaten, dacht iedereen dat de rollercoaster door zijn gezegende leeftijd op de schroothoop zou verdwijnen. Nu blijkt niets minder waar te zijn. Onmiddellijk na het sluiten van de achtbaan, op 13 september, werden de trackdelen immers zorgvuldig afgebroken en uit elkaar gehaald. Vervolgens werden ze gestapeld op trucks om vervoerd te worden naar een nieuwe locatie.

Op de foto’s die Bakken deelde van de afbraakwerken is te zien hoe de Zweedse exploitant Nöjesfältet Caravellen Tivoli de achtbaan netjes op haar vrachtwagens laad om te vervoeren. De exploitant is ook de eigenaar van het Zweedse dieren-, water- en pretpark Ölands Djur & Nöjespark dat op een eiland ligt ten zuidoosten van het vastenland.

In dit park staat er momenteel één achtbaan, Äppelmasken. Deze heeft de Big Apple / Wacky Worm lay-out. Vroeger stonden er in dit park ook een achtbaan met een Zyklon lay-out en een Schwarzkopf Wildcat rollercoaster. Het is nog niet duidelijk of de achtbaan zal gaan rondreizen op de kermissen of vast in het park komt te staan. Al lijkt de tweede optie wel de meest waarschijnlijke te zijn.

 

Foto’s: Bakken