Pretparkgroepen: Cedar Fair Entertainment

In deze reeks over pretparkgroepen gaan we dieper in op de grote organisaties die verschillende pretparken uitbaten. We leggen uit wie ze zijn, welke parken ze beheren, we lichten de belangrijkste investeringen uit en hoe de parken evolueren. In het vierde artikel in deze reeks bespreken we de Amerikaanse pretparkgroep Cedar Fair Entertainment die heel wat bekende pretparken uitbaten in Amerika.

 

Wie is Cedar Fair Entertainment?

Cedar Fair Entertainment is een Amerikaanse pretparkgroep die pretparken en waterparken uitbaat in de Verenigde Staten Van Amerika en Canada. De groep werd opgericht in 1983 maar het allereerste park werd al geopend in 1870 met Cedar Point, het paradepaardje van de groep. Hiermee is Cedar Point het 10de oudste nog operationele pretpark ter wereld!

In 1978 kochten de eigenaars van Cedar Point voor het eerst een pretpark over, dit was Valleyfair. Hiermee richten ze de overkoepelde organisatie Cedar Fair op, dat een samenstelling is van de ‘Cedar’ van Cedar Point en de ‘Fair’ van Valleyfair.

Op vlak van bezoekersaantallen is Cedar Fair op dit moment de 8ste grootste pretparkgroep ter wereld. Het bedrijf mocht 25,9 miljoen bezoekers ontvangen in al haar parken in 2018. Daarmee is het de 4de grootste pretparkgroep van Amerika. In dit artikel gaan we het hebben over de pretparken en waterparken die de groep bezat in de loop der jaren.

 

Huidige portefeuille:

Pretparken: Cedar Fair heeft momenteel 12 pretparken in haar bezit. In de Verenigde Staten van Amerika gaat het om California’s Great America, Carowinds, Cedar Point, Dorney Park & Wildwater Kingdom, Kings Dominion, Kings Island, Knott’s Berry Farm, Michigan’s Adventure, Valleyfair, Worlds of Fun en Gilroy Gardens Family Theme Park. In Canada heeft de groep ook nog Canada’s Wonderland in handen.

Waterparken: De groep heeft ook in totaal 14 waterparken. Daarvan is er 1 indoor gelegen en 13 outdoor. Van de outdoor waterparken zijn er 9 inbegrepen in de toegangsprijs van de pretparken, 2 outdoor waterparken hebben een aparte toegang te betalen los van het pretpark en er zijn ook nog 2 waterparken die losstaan van een pretpark. Het gaat dan om Schlitterbahn Galveston en Schlitterbahn New Braunfels. Ook het indoorwaterpark Castaway Bay is niet gekoppeld aan een pretpark. Hiermee hebben alle pretparken buiten het kleine Gilroy Gardens een eigen waterpark.

 

Parkencollectie in de loop der jaren:

1870: Het begon allemaal met de oprichting van Cedar Point in 1870 in Sandusky, Ohio. Het is het paradepaardje van de groep en het oudste park van de groep. Ook het hoofdkwartier van Cedar Fair is hier gelegen.

1978: We nemen een grote sprong en gaan meer dan 100 jaar verder de tijd in. In 1978 wordt Valleyfair overgekocht, een pretpark dat twee jaar eerder werd opgericht in de staat Minnesota. Het is aan deze overname te danken dat de Cedar Fair groep in 1983 ontstond, de groepsnaam wordt een samentrekking van Cedar Point en Valleyfair.

1983: Cedar Fair wordt nu officieel opgericht. De groep bouwt ook haar eerste waterpark met Soak City in Valleyfair. Dit waterpark is onderdeel van het pretpark.

1988: Ook Cedar Point krijgt haar eigen outdoor waterpark met Soak City, dat later omgedoopt wordt tot Cedar Point Shores. Het waterpark ligt naast het park en de toegang is apart te betalen.

1992: Dorney Park & Wildwater Kingdom gelegen in Pennsylvania wordt overgenomen voor 48 miljoen dollar, het pretpark bestond al sinds 1884, het waterpark werd 101 jaar later gebouwd. Het waterpark zit in de toegangsprijs van het pretpark inbegrepen. Cedar Fair opent een nieuw pretpark met Knott’s Camp Snoopy die gelegen is in de Mall of America, het is een groot indoor pretpark.

1995: Worlds of Fun dat in 1973 werd opgericht en gelegen is in Missouri, wordt tezamen met het bijhorende waterpark Oceans of Fun dat in 1982 werd opgericht overgenomen voor 40 miljoen dollar.

1997: Knott’s Berry Farm dat in 1920 werd geopend en gelegen is in California, wordt overgenomen voor een bedrag van maar liefst 300 miljoen dollar. Het is het eerste park van de groep die jaarrond open is, en daarom heeft het ook de meeste bezoekers per jaar van alle Cedar Fair parken.

1999: Cedar Fair bouwt opnieuw aan een eigen waterpark. Soak City U.S.A wordt vlak naast Knott’s Berry Farm gebouwd dat nog geen eigen waterpark had bij de overname. Later krijgt het waterpark de naam Knott’s Soak City.

2000: Het waterpark White Water Canyon wordt overgekocht. Later krijgt het de naam Knott’s Soak City: San Diego.

2001: Het zevende pretpark van de groep komt er met Michigan’s Adventure dat opgericht werd in 1956. Ook het bijhorende waterpark WildWater Adventure wordt mee overgekocht tezamen voor een bedrag van 28 miljoen euro. Ook het losstaand waterpark Oasis Water Park wordt overgekocht en omgedoopt tot Knott’s Soak City: Palm Springs.

2004: Een zeer grote overname komt er in 2004. De Amerikaanse pretparkgroep Six Flags, de grootste concurrent van Cedar Fair, zit in zware financiële problemen. Het verkoopt al haar Europese pretparken en ook het gigantisch Six Flags Worlds of Adventure wordt van de hand gedaan dat een erg grote concurrent is voor Cedar Point. Het is Cedar Fair die het park overkoopt voor 145 miljoen dollar en omdoopt tot Geauga Lake, zoals het pretpark voor de overname van Six Flags noemde. Een jaar na de overnamen van Geauga Lake wordt het oude SeaWorld Ohio gedeelte van het park omgevormd tot een waterpark en samen vormen ze vanaf dan Geauga Lake & Wildwater Kingdom. Naast de grote overname bouwde Cedar Fair met Castaway Bay ook haar eerste indoorwaterpark.

2005: Cedar Fair verkoopt voor het eerst een pretpark. Het doet namelijk Knott’s Camp Snoopy van de hand dat daarna in handen komt van de Triple Five Group die het park nu opereert als Nickelodeon Universe.

2006: Dit is het belangrijkste jaar in de geschiedenis van Cedar Fair. De groep koopt Paramount Parks op en krijgt daarmee heel wat belangrijke parken in handen. Het gaat om Paramount’s Carowinds, Paramount’s Great America, Paramount’s Kings Dominion, Paramount’s Kings Island, Bonfante Gardens en met Paramount Canada’s Wonderland krijgen ze ook het eerste Canadese pretpark in handen.

Paramount’s Great America wordt omgedoopt tot California’s Great America, Paramount’s Carowinds veranderd naar Carowinds, Bonfante Gardens wordt omgedoopt tot Gilroy Gardens, Paramount’s Kings Dominion krijgt de naam Kings Dominion, Paramount’s Kings Island wordt omgedoopt tot Kings Island en Paramount Canada’s Wonderland wordt omgedoopt tot Canada’s Wonderland. Alle parken buiten het kleine Gilory Gardens bevatten een waterpark en die worden eveneens mee overgenomen.

Daarnaast zit in de deal ook Star Trek: The Experience in Las Vegas Hilton. Aan de mega deal zit een prijskaartje verbonden van maar liefst 1,24 miljard dollar!

2007: Cedar Fair kondigt een zeer grote sluiting aan. Het pretpark gedeelte van Geauga Lake & Wildwater Kingdom wordt gesloten. Zo komt er een einde aan het in 1887 opgerichte pretpark Geauga Lake. Door de Paramount Parks Deal in 2006 had Cedar Fair al 3 erg grote pretparken in de state Ohio (Cedar Point, Kings Island en Geauga Lake & Wildwater Kingdom). Geauga Lake was een veel te grote concurrent van Cedar Point en aangezien het niet zo goed ging met dat park was de keuze van de sluiting snel gemaakt. Enkel het waterpark blijft verder bestaan als Wildwater Kingdom.

2008: Cedar Fair sluit ook de vreemde eend in de bijt, namelijk Star Trek: The Experience in het Las Vegas Hilton hotel.

2012: Het waterpark Knott’s Soak City: San Diego wordt verkocht aan SeaWorld Parks & Entertainment die het de nieuwe naam Aquatica San Diego geeft. In 2020 wordt dit waterpark omgevormd tot een Sesame Place waterpark.

2013: Ook het waterpark Knott’s Soak City: Palm Springs wordt verkocht, ditmaal aan CNL Financial Group die er een Oasis Water Park van maakt.

2016: Alweer een waterpark dat er moet aan geloven. Deze keer wordt het nieuws bekendgemaakt dat nu ook Wildwater Kingdom in Ohio moet sluiten. Hiermee wordt het laatste deel van Geauga Lake & Wildwater Kingdom voorgoed gesloten.

2019: Voor het eerst sinds de grote overname van de Paramount Parks in 2006, koopt Cedar Fair opnieuw een merk over. Dit keer gaat het om Schlitterbahn, een groep van 5 waterparken die in handen waren van de familie The Henry. Cedar Fair koopt de merknaam Schlitterbahn alsook de twee parken die gelegen zijn in Texas, namelijk Schlitterbahn Galveston en Schlitterbahn New Braunfels, voor een bedrag van 261 miljoen dollar.

In de deal is ook een mogelijkheid om Schlitterbahn Kansas City over te kopen voor slechts 6 miljoen dollar binnen de 120 dagen na de verkoop van de eerste 2 waterparken. Dit waterpark is wereldwijd bekend wegens de voormalige waterslide Verrückt. Deze opende in juni van 2014 en is met een hoogte van 51,38 meter de hoogste waterslide ooit gebouwd. In 2016 werd de waterslide echter voorgoed gesloten nadat een 10 jarige jonge op Verrückt onthoofd werd. Na onderzoek bleek dat de jongen nooit van de glijbaan had mogen glijden omdat hij veel te licht was. Cedar Fair weigert echter het aanbod en het waterpark wordt voorgoed gesloten.

De twee andere waterparken in Texas, Schlitterbahn Beach in South Padre Island en Schlitterbahn in Corpus Christi koopt Cedar Fair niet over. Schlitterbahn Beach wordt omgevormd tot Beach Park en Schlitterbahn Corpus Christi werd omgevormd naar Waves Resort Corpus Christi.

 

Kenmerken, beleid en investeringen:

Zoals je kon lezen heeft Cedar Fair een lange historiek in de pretparkwereld die teruggaat tot in achttienhonderd. De pretparkgroep ontstond uit Cedar Point, het oudste en grootste park van de groep en nam nadien verschillende parken over, al bouwde het ook zelf een aantal nieuwe parken. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste kenmerken van de groep, het beleid en het investeringsmodel.

 

Tieners en thrillseekers:

Cedar Fair richt zich voornamelijk op tieners, jongvolwassenen en thrillseekers. Maar vergis u niet, tussen alle sensationele attracties staan er ook altijd heel erg veel familie attracties en elk park heeft ook een gebied dat zich speciaal richt op de allerkleinsten. Cedar Fair heeft dus vooral een stoer imago, maar denkt toch aan iedereen van het gezin.

 

Wereldrecord brekende attractie:

Cedar Fair heeft altijd de kaart van de grote spectaculaire attracties getrokken. Ook dat is te zien in de attracties die het park gebouwd heeft. Zo bezitten ze bijvoorbeeld met Top Thrill Dragster de voormalig hoogste en snelste achtbaan ter wereld. Cedar Point heeft jarenlang gestreden met Six Flags Magic Mountain om rollercoaster hoofdstad van de wereld te worden, op dit moment heeft Cedar Point het tweede meeste rollercoasters ter wereld in haar park staan met 18 stuks.

 

Investeringen:

In de grootste pretparken van de groep worden er regelmatig nieuwe investeringen gedaan in grote nieuwe attracties. Sommige kleinere parken van de groep krijgen wel aanzienlijk minder vaak een nieuwe attractie.

 

Cartoons:

Velen Cedar Fair parken hebben een kindergebied die in het teken staat van de Amerikaanse stripboeken Peanuts. Deze gebieden worden omgedoopt tot Planet Snoopy, vernoemd naar de hond van de reeks. De hoofdpersonages zijn Woodstock, Snoopy en Charlie Brown die ook verschillende attracties in de parken naar hun vernoemd hebben.

 

Bronnen: Cedar Fair Entertainment, Wikipedia, rcdb

Artikel: Jonathan Sansens