Hoogste waterglijbaan ter wereld wordt afgebroken

Verrückt, de hoogste waterglijbaan ter wereld, gelegen in het Amerikaanse waterpark Schlitterbahn Kansas City in de staat Kansas, zal afgebroken worden. Dat nieuws heeft het park zelf bekendgemaakt nadat er deze zomer een dodelijk ongeluk op gebeurde.

 

Nog maar amper 2 jaar geleden opende de waterglijbaan Verrückt in het Amerikaanse pretpark Schlitterbahn Kansas City en nu zal deze alweer worden afgebroken. Dit is het rechtstreeks gevolg van een tragisch ongeval dat eerder dit jaar gebeurde op de waterslide.

Het slachtoffer Caleb Schwab, dat amper 10 jaar oud was maakte in augustus dit jaar een ritje op de hoogste waterglijbaan ter wereld. Het ritje op Verrückt liep echter niet goed af. Tijdens de afdaling zouden volgens 2 getuigen de beschermende nylonschouderbeugels zijn losgekomen. Het bootje vloog in de lucht en het jongetje werd uit het bootje geslingerd. Caleb Schwab raakte een ijzeren baar en werd vervolgens onthoofd. De andere inzittenden, twee vrouwen, hielden met een paar breuken enkel lichte verwondingen over aan het voorval.

Uit onderzoek bleek dat de jongen 33,6 kg woog, de twee andere inzittenden wogen respectievelijk 124,7 kg en 83,4 kg. Volgens de voorschriften had de jongen in het midden tussen de twee dames moeten zitten en niet van voor, zoals nu het geval was, zodat de boot niet omhoog zou hebben kunnen vliegen. De drie inzittenden hadden een totaalgewicht van 247,7 kg en bleven daarmee net onder het maximumgewicht van 250 kg. Daarnaast zou er een minimumlengte van 1,37 meter geweest zijn en moesten bezoekers minstens 14 jaar oud zijn.

Verrückt was 51 meter hoog. Helaas was er voor de bezoekers geen lift voorzien, zij moesten telkens met een trap naar boven. Bij de afdaling van de waterglijbaan werd er een snelheid behaald van
105 km/u. De drop was 60 graden stijl en de waterglijbaan werd ontworpen door Jeff Henry & John Schooley.

Een van de meest controversiële aspecten van Verrückt was dat er metalen bogen waren geplaatst ter ondersteuning van het vangnet en dit op het moment dat de bezoekers net de hoogste snelheid behaalden. Die netten waren er gehangen nadat uit de eerste tests bleek dat de bootjes soms van de baan vlogen. Hierdoor werd de opening van de attractie uitgesteld. Spijtig genoeg bleek die controverse dus gegrond te zijn.

Verrückt was al gesloten en niet meer opengegaan sinds het ongeluk op 7 augustus en zal nu dus voor altijd gesloten blijven. Wanneer het onderzoek volledig is afgerond en de attractie wordt vrijgegeven door het gerecht, zal deze afgebroken worden.

 

 

Bron: Wikipedia, HLN