La Mer de Sable haalt Zuid-Afrikaanse achtbaan in huis

Er is verrassend nieuws naar buiten gekomen over de nieuwe achtbaan van La Mer de Sable. Deze blijkt al volledig opgebouwd te zijn en het blijkt ook nog eens om een oude bekende te gaan. Desondanks is de opening die eerst voorzien was voor 2020 uitgesteld naar 2021.

 

Het Franse pretpark La Mer de Sable, gelegen net voor Parijs en vlakbij Parc Astérix, heeft haar fans verrast met de bouw van haar nieuwe achtbaan. De verrassing komt er op maar liefst 3 verschillende manieren!

 

Wat vooraf ging:

Vorig jaar werd bekendgemaakt dat La Mer de Sable in 2020 een nieuwe achtbaan zou openen. Ondanks dat het park niets over het type bekend maakte, werden er wel enkele banners in het park gehangen waarop de aankondiging te zien was. Meteen werd gedacht aan een Family Boomerang Coaster van de Nederlandse fabrikant Vekoma. Ook de naam van de achtbaan werd al snel bekendgemaakt, deze is Silver Mountain geworden.

Een aantal weken geleden werd echter bekendgemaakt dat de nieuwigheid zou worden uitgesteld tot 2021 omwille van het coronavirus. Tot dan toe waren er ook nog geen bouwfoto’s naar buiten gekomen en leek er simpel weg nog niet eens begonnen te zijn aan de bouw van de rollercoaster.

 

 

Plotseling opgebouwd:

Maar ondertussen werden fans compleet verrast door de foto’s die Le Lutécien naar buiten bracht. Zonder dat er ook maar één bouwfoto verscheen van het leveren van de track, laat staan de opbouw van Silver Mountain, blijkt dat de nieuwe achtbaan nu al volledig is opgebouwd. Dit had niemand zien aankomen en al zeker niet omdat de rollercoaster nog maar net was uitgesteld naar 2021.

Nu blijkt ook dat de achtbaan helemaal geen Family Boomerang Coaster is zoals werd gedacht, maar dat het om een heel ander type gaat. Het is namelijk een Junior Coaster van de Nederlandse fabrikant Vekoma. Daarbij is het niet zomaar een achtbaan, want al snel bleek dat deze achtbaan een bijzondere afkomst had.

Zuid-Afrika:

Op de foto’s van de Silver Mountain zagen achtbaanspecialisten meteen dat de rollercoaster een bijzonder verleden had. Door het tracktype die gebruikt werd en manier van constructie, werd al snel duidelijk dat het hier niet om een nieuw exemplaar ging maar over een achtbaan die in de jaren negentig gebouwd werd. Al snel bleek het hier te gaan om de achtbaan Bushwhacker uit het voormalige pretpark Ratanga Junction dat gelegen was in Kaapstad aan de Westkaap van Zuid-Afrika.

Bushwhacker werd gebouwd in 1998 en stond tot en met 2018 in Ratanga Junction, toen het pretpark definitief haar deuren sloot. De achtbaan heeft een lengte van 335 meter en is 13 meter hoog. Tijdens de rit van een minuut lang, wordt er een snelheid bereikt van 45,9 km/u.

Dat uitgerekend Bushwhacker van Afrika naar Europa komt is erg bijzonder. Normaal gebeuren dergelijke verre verplaatsingen altijd in omgekeerde richting en zijn het dus eerder Europese of Amerikaanse rollercoasters die naar Afrika, Azië of Zuid-Amerika verdwijnen.

 

Ratanga Junction:

Ratanga Junction was het tweede grootste pretpark van Zuid-Afrika en een van de grootste pretparken in heel het continent. Het was dan ook erg jammer toen het mooi gethematiseerde pretpark, dat volledig in de natuurpracht gelegen was, op 1 mei 2018 de deuren definitief sloot.

Het park dat de deuren opende in 1998 had 3 achtbanen. De Vekoma Mine Train rollercoaster Diamond Devil Run werd in 2014 al gesloten. Deze werd gelukkig gered en draait sinds 14 november 2015 haar rondjes als Tren Minero in het Chileense pretpark Fantasilandia. Deze achtbaan heeft de zelfde lay-out als onze eigen Calamity Mine in Walibi Belgium.

De derde achtbaan, Cobra, een Suspended Looping Coaster, die eveneens door Vekoma gebouwd werd, werd eveneens te koop aangeboden. Ondertussen blijkt dat deze is opgekocht door het Amerikaanse Lost Island Water Park die de achtbaan tezamen met Kanonen uit het Zweedse pretpark Liseberg zal huisvesten in het gloednieuw pretpark Lost Island Theme Park.

 

Foto’s: Le Lutécien, La Mer de Sable, Rik Engelen (rcdb)