In de kijker: De legendarische John A. Miller

John A. Miller was een legendarische rollercoasterontwerper, -bouwer, -uitvinder en -zakenman die al gestorven was nog voor u geboren werd. Toch moet u zijn naam voor altijd blijven onthouden en in dit artikel leggen we u uit waarom we heel onze hobby aan hem te danken hebben.

 

John A. Miller is een legendarische Amerikaanse rollercoasterontwerper die geboren werd in 1872 en stierf in 1942. Hij ontwierp meer dan 150 rollercoasters en heeft meer dan 100 patenten op zijn naam staan. Hij bedacht verschillende baanbrekende technieken die elke rollercoaster vandaag de dag nog steeds bezit. Hij is de vader van de moderne achtbaan, aan hem hebben we onze volledige hobby te danken.

 

Begin van zijn carrière

John A. Miller werd geboren in 1872 in de Amerikaanse staat Illinois. In 1891 begint hij op 19 jarige leeftijd te werken voor LaMarcus A. Thompson die op dat moment het eerste bedrijf bezit dat zich toelegt op het bouwen van rollercoasters. John A. Miller werd de belangrijkste ingenieur in de firma van Thompson. Meer over het ontstaan van de achtbaan en de rollercoasterindustrie kan u hier lezen.

Tegen 1911 was hij aan de slag als consultant voor de Philadelphia Toboggan Company (afgekort PTC), een bedrijf dat uitgroeit tot een van de grootste rollercoaster fabrikanten aller tijden en de grootste van de 20ste eeuw. Op dat moment heeft Miller al naam en faam gemaakt wegens verschillende patenten die hij op zijn naam heeft staan.

 

Patenten en uitvindingen

John A. Miller was een echte uitvinder en revolutionair. In zijn leven registreerde hij meer dan 100 patenten in de rollercoaster industrie voor zijn nieuwe ontdekkingen veilig te stellen. Heel wat van die uitvindingen en technieken worden vandaag de dag nog steeds op elke achtbaan in de wereld gebruikt.

In 1910, een jaar voor hij bij PTC ging werken, ontwierp hij een baanbrekend nieuw systeem. Het systeem dat ervoor zorgt dat de achtbaantrein niet naar beneden kan rollen wanneer de ketting van de liftheuvel zou breken. Miller vond de zogenaamde “chain dog” uit, een pin die voor het gekende ‘tak tak tak’ geluid zorgt die zo typerend is aan een kettinglift. Dit systeem wordt de anti-rollback genoemd die vandaag de dag op elke achtbaan met een kettinglift terug te vinden is. Hoe het anti-rollback systeem juist werkt en wat een chain dog is, kan u hier lezen.

Nog een andere uitvinding van Miller, die zelfs nog belangrijker is en die op elke achtbaan vandaag de dag terug te vinden is, is de uitvinding van de “upstop wheel” of “underfriction wheel” in 1912. Elke achtbaan is voorzien van wielen die over een track rijden, maar onderaan de track zijn er ook wielen, deze worden de “upstop wheels” genoemd en moeten er voor zorgen dat de achtbaantrein niet van de track kan komen bij een steile drop of op momenten waar er negatieve g-krachten zijn.

Het is dus het belangrijkste onderdeel van de achtbaantrein om een achtbaanrit veilig te doen laten verlopen. Sinds deze uitvinding konden achtbanen plots sneller gemaakt worden, kon men op een veilige manier “airtime” creëren en konden er veel steilere drops gemaakt worden.

 

Populaire rollercoasters

Vanaf 1923 begint Miller zijn eigen bedrijf dat The John Miller Company genoemd werd. Met zijn bedrijf bouwde hij heel wat populaire rollercoasters zoals de legendarische Cyclone die van 1928 tot 1958 in Puritas Springs stond vlakbij Cleveland in de Amerikaanse staat Ohio. De achtbaan werd zelf geëerd door opgenomen te worden in de lijst van Great Lost Roller Coasters. Wat de achtbaan zo bijzonder maakte was dat hij zo omgeven was door bomen en beplanting, die je vanuit het station nauwelijks iets kon zien van de achtbaan.

Maar het echt bijzondere moment was op het einde van de rit. Net voor de rollercoastertrein zijn snelheid leek te verliezen en aan het uitbollen was om het station binnen te rijden, dook deze plots in een ravijn die je pas kon zien wanneer de achtbaantrein al naar beneden donderde. Het was de grootste drop van het parcours die voor een fenomenaal einde zorgde. De achtbaan wordt aanschouwt als één van de ‘golden-age classics’ van die periode. Vandaag de dag zijn de restanten van de achtbaan nog steeds terug te vinden in het gebied.

 

Een ander model dat zeer populair werd waren de Flying Turns achtbanen. Dit waren houtenbobsleecoasters waarvan er in de jaren 30 verschillende van gebouwd werden. Helaas werd in 1974 de laatst overgebleven achtbaan van dit type voor goed gesloten. De legendarische coasters bleven helaas dus een nostalgische herinnering tot het Amerikaanse pretpark Knoebels Amusement Resort een hedendaagse versie bouwde van de Flying Turns, volledige gemaakt op de plannen van John A. Miller uit de jaren 30. Het is nog steeds de enige werkende houtenbobsleecoaster ter wereld. Het volledige artikel over deze bijzondere achtbaan kan je hier lezen.

 

Overgebleven achtbanen van John A. Miller:

Miller bouwde in zijn carrière meer dan 150 rollercoasters en daarvan zijn er nu nog steeds 10 in werking die ondertussen 100 jaar oud zijn geworden of in de komende 10 jaar deze magische leeftijd zullen behalen.

Het gaat om Wild One in Six Flags America (gebouwd in 1917), Jack Rabbit in Seabreeze (1920), Roller Coaster in Lagoon (1921), Legend in Arnolds Park (1930), Classic Coaster op de Washington State Fair (1935) en Zippin Pippin in Bay Beach Amusement Park.

Kennywood heeft nog het meeste werkende achtbanen van Miller in haar park staan met Jack Rabbit gebouwd in 1920, Thunderbolt die gebouwd werd in 1924 en Racer die gebouwd werd in 1927. De enige Europese overgebleven achtbaan is Big Dipper in Blackpool Pleasure Beach die gebouwd werd in 1923.

 

John Miller maakte graag gebruik van het terrein bij het bouwen van zijn achtbanen. Dat is ook erg goed te zien op onderstaande video’s van deze nog in werking zijnde exemplaren in Kennywood.

 

 

 

 

Bronnen: Wikipedia, rcdb