Flying Turns in Knoebels Amusement Resort

In 2013 opende het Amerikaanse pretpark Knoebels Amusement Resort “Flying Turns”, de enige houten bobslee achtbaan ter wereld. Deze werd 7 jaar na de start van de bouw geopend. Het verhaal over dit uniek project en hoe het tot stand kwam, kan je hieronder lezen.

 

Het ontstaan:

Flying Turns werd in 2013 geopend in het Amerikaanse pretpark Knoebels, gelegen in de staat Pennsylvania. De attractie is de enige houten bobslee achtbaan ter wereld.

De houten bobslee werd gebouwd aan de hand van een ontwerp dat gemaakt werd door John Norman Bartlett en John Miller in 1920. John Miller was een beroemde achtbaandesigner, uitvinder en zakenman. Hij had meer dan 100 patenten op zijn naam staan in de rollercoasterindustrie. Gedurende zijn leven ontwierp hij 140 achtbanen en was de mentor van verschillende andere grote ontwerpers. Miller wordt gezien als de vader van de moderne en snelle achtbaan. Hij werd geboren in 1872 te Illinios en stierf 69 jaar later in 1941. Miller ontwierp onder andere Jack Rabbit (Kennywood), Big Dipper (Blackpool Pleasure Beach) en Thunderbolt (Kennywood).

1

Knoebels wou de uitgestorven houten bobslee achtbanen terug leven in roepen en gebruikte de plannen van John Miller om dit te realiseren. Ontwerper John Fetterman ging met deze plannen aan de slag om Flying Turns te bouwen.

 

De opbouw en testritten:

In januari 2006 werd er gestart met de bouw van de constructie. Anderhalf jaar later, in juli 2007, deden de werknemers een eerste testritten die succesvol verliepen. De kettingen om de treintjes op te takelen waren nog niet aanwezig en ook de treintjes hadden nog niet de volledige lengte. In oktober van hetzelfde jaar deed dezelfde crew de eerste aangedreven testrit op het volledige parcours en nodigde een aantal achtbaanfans uit om de achtbaan te testen tijdens het Phoenix Phall Phunfest. Hierna werden de treinen langer gemaakt tot de volledige lengte van 5 karretjes per trein.

Er ontstonden echter problemen met de wielen van de treintjes. De treintjes werden teruggestuurd naar de maker in California om de problemen te verhelpen. Toch opende de ride niet in het seizoen van 2008. De treintjes behaalden een te hoge snelheid waardoor een ritje in Flying Turns niet meer aangenaam zou zijn voor de bezoekers.

In 2009 werd de attractie kort geopend voor het publiek. Al snel daarna werd besloten om de achtbaan te voorzien van andere treinen. Hiervoor moest de achtbaan een retracking ondergaan zodat de nieuwe treinen op de baan zouden passen.

12

In juni 2011 liet het park weten dat de nieuwe treinen getest werden en dat deze positief werden geëvalueerd.  Hierdoor kreeg men goede moed voor de heropening van de achtbaan. Er was nog veel werk aan de winkel, maar alles verliep zoals gepland.

Het park liet een filmpje zien van een testrit van de achtbaan.

As promised, here’s the complete Flying Turns POV.

Posted by Knoebels Amusement Resort on zaterdag 4 juni 2011

In mei 2012 werd een deel van de track verwijderd en werd er gestart met het volledig vervangen van het remplatform. Twee maanden later waren deze werken afgerond. In augustus van dat zelfde jaar werd gestart met nieuwe testritten. Ook werd er onderzocht hoe men de rit soepeler kon laten verlopen.

13 14 15

Uiteindelijk werd pas op 5 oktober 2013 de attractie officieel geopend voor het publiek. Er werden 3 treinen met 3 bakjes voorzien. In elk bakje kunnen maximaal twee personen achter elkaar plaatsnemen met een maximaal gewicht van in totaal 180kg.

Omdat er slechts 6 rijders in een treintje kunnen, staat een vierde trein op de planning. De achtbaan heeft een lengte van 396,2 meter en is 15,2 meter hoog. Inzittenden dalen af met een snelheid van 38,6 km/u dat behoorlijk snel aanvoelt in de vele bochten die het parcours kent.

De achtbaan was meteen een topper. In 2014 eindigde de familieachtbaan op een mooie 25ste plek in de Top Wood Roller Coaster lijst.

 

Artikel: Jonathan Sansens

Bronnen: wikipedia.org, rcdb.com, Knoebels Amusement Resort
Foto’s: rcdb.com