Top 10 oudste achtbanen ter wereld

Altijd al willen weten welke achtbaan de oudste is in de wereld? Altijd al willen weten wanneer die gebouwd is en waar die achtbaan precies te vinden is? Wij zochten het uit en maakten een overzicht van de 10 oudste nog werkende achtbanen in de wereld.

 

#10: Thunderbolt – Kennywood (1924)

Thunderbolt werd in 1924 gebouwd door John Miller in het Amerikaanse pretpark Kennywood. John Miller was een beroemde achtbaandesigner, uitvinder en zakenman. Hij had meer dan 100 patenten op zijn naam staan in de rollercoasterindustrie. Gedurende zijn leven ontwierp hij meer dan 150 achtbanen en was de mentor van verschillende andere grote ontwerpers. Miller wordt gezien als de vader van de moderne en snelle achtbaan. Hij werd geboren in 1872 te Illinios en stierf 69 jaar later in 1941. Miller ontwierp onder andere Jack Rabbit en Big Dipper (die beide nog later terug komen in dit lijstje) en de legendarische houten bobsleeachtbaan Flying Turns. Thunderbolt werd in 1968 gigantisch uitgebreid door Andy Vettel. Het parcours werd 990,6 meter lang en de snelheid werd verhoogd tot 88,5 km/u. Ondanks de maximale hoogte van 21,3 meter, heeft de houten achtbaan wel een daling van 27,4 meter door handig gebruik te maken van het terrein.

 

#9: Big Dipper – Blackpool Pleasure Beach (1923)

Big Dipper werd in 1923 gebouwd door William Strickler en ontworpen door John Miller. De achtbaan is gebouwd in het Engelse Blackpool Pleasure Beach die de thuishaven is voor nog verschillende andere oude achtbanen. Big Dipper is de derde oudste nog werkende achtbaan van Europa en heeft een hoogte van 18 meter. Een ritje op de houten achtbaan duurt 2,5 minuten op de track van 1005,8 meter lang. In 1936 werd de achtbaan door Charlie Paige en Joe Emberton uitgebreid.

 

#8: Roller Coaster – Lagoon (1921)

Roller Coaster is de 3de achtbaan in dit lijstje die ontworpen werd door John Miller. De achtbaan werd in 1921 gebouwd in het Amerikaanse pretpark Lagoon en heeft een lengte van 762 meter. Roller Coaster heeft een hoogte van 18,9 meter en behaald een snelheid van 72,4 km/u. In 1953 werd de houten achtbaan zwaar beschadigd door een brand.

 

#7: Scenic Railway – Dreamland (1920)

Scenic Railway werd in 1920 ontworpen door John Henry Iles in het Engelse pretpark Dreamland. De achtbaan heeft een hoogte van 12,2 meter en een snelheid van 56,3 km/u. In 2006 sloot Dreamland de deuren en toen de houten achtbaan in 2008 bijna volledig verwoest werd door een brand, was de hoop op de heropening voor de oudste nog werkende achtbaan van Engeland helemaal verdwenen. Zes jaar later in 2014 kwam dan het goede nieuws dat het pretpark terug zou opengaan in 2015. Net voor de heropbouw van de achtbaan werden de laatste overblijfselen verwoest door een grote storm. Toch wist men de achtbaan opnieuw op te bouwen en ondertussen draait die weer zijn rondjes. Scenic Railway is een van de 7 nog werkende achtbanen met een breakman. Een breakman is een persoon die elk ritje van de achtbaan mee rijdt om de trein te doen afremmen wanneer dit nodig is en de achtbaan tot stilstand te brengen in het station.

 

#6: Jack Rabbit – Seabreeze (1920)

Jack Rabbit werd in 1920 gebouwd door Harry C. Baker en ontworpen door (alweer) John Miller. De achtbaan werd opgebouwd in het Amerikaanse pretpark Seabreeze. Jack Rabbit is 22,9 meter hoog en 649,2 meter lang, tijdens de rit gaat het treintje door een tunnel. In 1923 gingen Jack Rabbit, Old Mill, Hilarty Hall en een danshal in vlammen op. Jack Rabbit en Old Mill werden heropgebouwd. De achtbaan wordt manueel afgeremd in het station door de operators wat je goed kan zien in de video.

 

#5: Jack Rabbit – Kennywood (1920)

Een andere Jack Rabbit werd ook in 1920 gebouwd en eveneens door John Miller ontworpen. Dit maakt het de 5de achtbaan van de lijst die ontworpen is door John Miller. Deze achtbaan werd opgebouwd in Kennywood, dat het enige park is die 2 achtbanen in deze lijst mag vertegenwoordigen. De achtbaan heeft een snelheid van 72,4 km/u en een drop van 45 graden. Het 649,8 meter lange parcours, volgt sterk het landschap, waardoor de achtbaan nooit meer dan 12,2 meter boven de grond uitsteekt, maar wel een daling heeft van 21,3 meter. Charlie Mach bouwde de achtbaan voor 50.000 dollar. Opvallend, de rit is al 44 seconden bezig wanneer de lifthill pas bereikt wordt.

 

#4: Wild One – Six Flags America (1917)

Giant Coaster werd gebouwd in 1917 in het Amerikaanse pretpark Paragon Park. De achtbaan werd gebouwd door de Dinn Corporation en ontworpen door – u raad het nooit – John A. Miller. De achtbaan werd in 1985 afgebroken maar verplaatst naar het Amerikaanse Six Flags America waar het vanaf 1986 haar rondjes rijd als Wild One. De houten achtbaan behaalt een snelheid van 85,3 km/u en is 1219,2 meter lang. Wild One is 29,9 meter hoog en heeft een drop van 26,8 meter diep.

 

#3: Rutschebanen – Tivoli Gardens (1914)

Rutschebanen is de oudste nog werkende achtbaan van Europa en is gebouwd in 1914 door de Deense fabrikant Valdemar Lebech in het Deense stadspretpark Tivoli Gardens. De achtbaan heeft een snelheid van ongeveer 50 km/u en is 12 meter hoog. De 720 meter lange track van Rutschebanen is gebouwd in en rond een kunstmatige berg, hierdoor zijn er verschillende stukjes die in het donker worden afgelegd. De achtbaan heeft een breakman en kan een waanzinnige capaciteit behalen van 3200 personen per uur.

 

#2: Scenic Railway – Luna Park (1912)

Scenic Railway is gebouwd in 1912 in het Australische pretpark Luna Park. Het is de oudste nog werkende achtbaan van Oceanië en heeft ook een breakman. Er zijn weinig gegevens van de achtbaan geweten.

 

#1: Leap The Dips – Lakemont Park (1902)

Leap The Dips is de oudste nog werkende achtbaan ter wereld, deze werd geopend op 2 juni 1902. De achtbaan is gebouwd door Edward Joy Morris in het Amerikaanse pretpark Lakemont Park. Leap The Dips is 12,5 meter hoog en 442,6 meter lang. Een ritje duurt 1 minuut en de afdalingen zijn nooit steiler dan 25 graden. De rollercoaster was 12 jaar lang buiten werking tussen 1986 en 1998 en ook nu staat Leap The Dips al sinds eind 2016 stil wegens grote veranderingen die het park doormaakt. Normaal had het park in 2018 moeten heropenen, maar wegens het onverwacht overleiden van een van de eigenaars van het park liep de heropening vertraging op. Als alles goed gaat zal het park de achtbaan heropenen in de zomer van 2020. Leap The Dips werd gebouwd voor slechts 15.000 dollar.

 

 

Hout & Vuur:

Dit lijstje bestaat uitsluitend uit houten achtbanen, in tegenstelling tot de andere top 10’s die gevuld waren met stalen achtbanen. De eerste achtbanen werden gemaakt in hout en pas later werden stalen achtbanen gemaakt die toen een stuk duurder waren. Opvallend in deze lijst is ook het aantal achtbanen die beschadigd zijn geraakt door branden. Waarschijnlijk zou dit lijstje nog oudere achtbanen bevatten, moest vuur niet zo verwoestend zijn.

 

Europese oude achtbanen:

Als je zelf een achtbaan van de lijst wilt uitproberen zal je dus naar Engeland of Denemarken moeten reizen. In Blackpool Pleasure Beach staat er buiten de Big Dipper nog verschillende andere oude achtbanen die je kan uitproberen.

 

Deze lijst is opgesteld in 2020 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 9500 achtbanen wereldwijd.