Iconische Tower of Terror II gaat tegen de vlakte in Dreamworld

Het Australische Dreamworld heeft afscheid genomen van haar iconische achtbaan Tower of Terror II. Na de aankondiging vorig jaar, is de ontmanteling nu eindelijk van start gegaan met de sloop van de eerste baandelen. Dat is te zien op recente foto’s uit het park die op social media rondcirculeren.

 

Dreamworld, gelegen in het Australische Queensland, kondigde eind vorig jaar reeds aan dat hun iconische achtbaan Tower of Terror II aan het einde van haar levensduur was gekomen. Deze achtbaan uit 1997 was de eerste achtbaan ter wereld die gebruik maakte van een LSM-lancering, samen met Superman: Escape from Krypton in Six Flags Magic Mountain. Op recente foto’s uit het park is te zien dat de eerste baandelen en supports al zijn gedemonteerd. De ruim honderd meter hoge toren en lanceertunnel zouden als volgende aan de beurt zijn. Momenteel zijn de werkzaamheden wel stilgelegd omwille van het coronavirus.

Tower of Terror II was een zogenaamde Reverse Freefall Coaster van de Zwitserse achtbaanfabrikant Intamin. Zestien passagiers konden plaatsnemen in het wagentje dat vervolgens in zeven seconden lanceerde tot 160,9 km/h. Na de lanceerstrook ging de baan rechtstreeks over in een hoge spike van 115 meter waarna de achtbaantrein terug naar beneden viel om vervolgens weer tot stilstand te komen. Van dit simpele, maar iconische achtbaantype zijn er slechts twee gebouwd, waarvan nu nog enkel die in Six Flags Magic Mountain overblijft.

 

Nieuwe gelanceerde achtbaan

Ironisch of niet, maar Tower of Terror werd normaal gezien nog dit jaar vervangen door een nieuwe gelanceerde achtbaan. De werkzaamheden zijn wegens de uitbraak van COVID-19 echter verplaatst naar een latere periode, waardoor de achtbaan pas in 2021 opent. Deze moderne LSM-achtbaan van Mack Rides wordt een bijna exacte kopie van Blue Fire in Europa-Park. Met het grootste verschil zijnde de toevoeging van een spike en een triple launch in plaats van een enkele lancering, waarbij de trein in drie opeenvolgende keren wordt gelanceerd. De rest van de lay-out blijft nagenoeg identiek aan die van Blue Fire. Ook wordt het laatste wagentje op de achtbaantrein eentje dat rond zijn eigen as kan draaien.

 

 

Bron: Gold Coast Theme Parks