Eerste inversie gebouwd van Zadra in Energylandia

In het Poolse pretpark Energylandia zijn de werken aan de hybride achtbaan Zadra volop aan de gang. Rocky Mountain Construction staat in voor de bouwwerkzaamheden. Het wordt een hybride achtbaan met drie inversies en een hoogte van 60 meter. Ondertussen werd de eerste inversie opgebouwd.

 

Rocky Mountain Construction (RMC) zal tegen 6 april 2020 een spectaculaire achtbaan bouwen in Energylandia die de naam Zadra krijgt. Het gaat om een hybride achtbaan met houten supports en een stalen track. Het is de allereerste hybride achtbaan van RMC die volledig nieuw wordt opgebouwd. Tot nu toe werden alle hybride achtbanen omgebouwd van houten achtbanen.

De werken gaan zeer hard vooruit en ondertussen werd zelfs de eerste inversie opgebouwd. De snelle vooruitgang van de werken is opmerkelijk, want eerder deze maand stortte een groot deel van de houten constructie in door de extreme rukwinden die over Zator waaiden.

 

In eerste instantie ging men ervan uit dat de achtbaan maar liefst 60 meter hoog zal worden, maar mogelijk wordt de achtbaan nog hoger om zo de hoogste hybride achtbaan ter wereld te worden. Een duizelingwekkende snelheid van 115 km/u en een lengte van 1.300 meter zijn voorzien. Zadra zal drie keer overkop gaan en tijdens de rit zullen er krachten tot 4G te voelen zijn. Per uur zullen 1.400 mensen een ritje kunnen maken.

De naam Zadra is eenvoudig te verklaren. Het betekent namelijk splinter in het Pools, verwijzend naar de houten draagconstructie van de achtbaan. In september gingen de eerste bouwwerkzaamheden van start op een nieuw stuk grond ten westen van het park. Op 18 december 2019 werd de eerste houten draagconstructies overeind gezet, waardoor een nieuwe belangrijke mijlpaal bereikt werd. Ondertussen zijn al heel wat houten balken geplaatst en begint de achtbaan goed vorm te krijgen.

Zadra zal houten supports krijgen met stalen draagbalken. De track waarop de trein rijdt zal gemaakt worden van het I-Box tracktype. I-Box track is een stalen track die RMC gebruikt op hun hybride achtbanen. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat RMC een hybride achtbaan volledig van de grond opbouwt. Bij de vorige projecten werden altijd oude houten achtbanen omgevormd tot nieuwe, moderne hybride achtbanen.

 

Het volledige project kan je hier op de voet volgen.

 

Foto’s: FOMO Coaster