Top 10 meeste achtbanen in een pretpark van de Benelux

Ben jij ook een achtbaan fan? Hou jij ook zo veel van achtbanen? Ben je vaak terug te vinden op een achtbaan? Dan is dit de perfecte top 10 voor jou! We zochten uit welke parken in de Benelux de meeste achtbanen hebben en brachten ze samen in deze top 10.

 

 

#10-8: Duinrell, Bellewaerde & Avonturenpark Hellendoorn (3)

Avonturenpark Hellendoorn, Bellewaerde en Duinrell hebben elks 3 achtbanen en delen daarom samen de 8ste plaats in deze top 10.

 

Avonturenpark Hellendoorn:

Avonturenpark Hellendoorn is gesitueerd in de Nederlandse stad Hellendoorn, gelegen in de provincie Overijssel. Tornado is de grootste achtbaan van het park, het is een looping coaster van Vekoma. De achtbaan behaalt een snelheid van 60 km/u en gaat 2 maal overkop. Verder heeft het park nog 2 familie achtbanen met de Rioolrat en Donderstenen.

Avonturenpark Hellendoorn heeft 3 achtbanen in haar assortiment waarvan er 1 gericht is op tieners en 2 op families. Het pretpark heeft 1 achtbaan die sneller gaat dan 50 km/u en een achtbaan waarin je overkop kan gaan. Verder is er ook 1 achtbaan die indoor gelegen is, maar het park heeft geen houten achtbanen of achtbanen met een lancering. De oudste achtbaan is Tornado, deze opende in 1990, de jongste achtbaan van het park is Donderstenen, deze opende in 2005.

 

Bellewaerde:

Bellewaerde is gelegen in de Belgische stad Ieper in de provincie West-Vlaanderen. De Boomerang achtbaan biedt de meeste thrill aan waarin ga je namelijk 6 keer over kop, 3 keer voorwaarts en 3 maal achterwaarts. Verder heeft het park nog twee familie achtbanen met Huracan en de Keverbaan. In 2017 opende het West-Vlaamse pretpark Dawson Duel, dit is een duellerende alpine coaster van het type sport-coaster. Officieel zijn dit geen achtbanen maar een heleboel mensen rekenen dit wel als een achtbaan. Hiermee zou het totaal dan op 5 komen.

Bellewaerde heeft 3 echte achtbanen in haar assortiment waarvan er 1 gericht is op tieners en 2 op families. Het pretpark heeft 1 achtbaan die sneller gaat dan 70 km/u en 2 achtbanen die minstens een snelheid behalen van 50 km/u. In een achtbaan ga je overkop en er is ook een achtbaan die indoor gelegen is. Het pretpark heeft geen houten achtbanen of achtbanen met een lancering. De oudste achtbaan is de Keverbaan, deze opende in 1981, de jongste achtbaan van het park is Huracan, deze opende in 2013.

 

Duinrell:

Duinrell is gelegen in de Nederlandse stad Wassenaar in de provincie Zuid-Holland. De grootste achtbaan van het park is Falcon, een Euro-Fighter van de Duitse fabrikant Gerstlauer. In deze achtbaan ga je 3 keer overkop en is er een drop van 97°, dit is de steilste achtbaan drop van Nederland. Dragon Fly en de Kikkerachtbaan zijn de twee familie achtbanen van het park.

Duinrell heeft 3 achtbanen in haar assortiment waarvan er 1 gericht is op tieners en 2 op families. Het pretpark heeft 1 achtbaan die een snelheid behaalt van 70 km/u en 1 achtbaan die minstens een snelheid behaalt van 50 km/u. In een achtbaan ga je overkop. Het pretpark heeft geen houten achtbanen of achtbanen met een lancering. De oudste achtbaan is de Kikkerachtbaan, deze opende in 1985, de jongste achtbaan van het park is Dragon Fly, deze opende in 2012.

 

#7: Drievliet Family Park (4)

Drievliet Family Park is gelegen in de Nederlandse stad Den Haag (in de provincie Zuid-Holland). De grootste achtbaan is het park is de Formule X, een extreem stille launch coaster van Maurer Rides. De achtbaan behaalt een snelheid van 70 km/u in 2 seconden tijd en gaat in totaal 2 keer over kop. De andere drie achtbanen van het park zijn gericht op de hele familie.

Het pretpark heeft 4 achtbanen in haar assortiment waarvan er 1 gericht is op tieners en 3 op families. Het pretpark heeft 1 achtbaan die een snelheid behaalt van 70 km/u en 1 achtbaan die minstens een snelheid behaalt van 50 km/u. In 1 achtbaan ga je overkop en er is 1 achtbaan met een lancering. Het pretpark heeft geen houten achtbanen maar wel een achtbaan met draaiende karretjes. De oudste nog werkende achtbaan is de Kopermijn, deze opende in 1996, de jongste achtbaan van het park is Formule X, deze opende in 2007.

 

#6: Toverland (5)

Toverland is gelegen in het Nederlandse dorp Sevenum in de provincie Limburg. De grootste achtbaan van het pretpark is Fēnix, een Wing Coaster van de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard. De rollercoaster heeft 3 inversies en een hoogte van 40 meter. Een andere grote achtbaan is Troy, een houten achtbaan van de Amerikaanse fabrikant Great Coasters International. Deze achtbaan is meer dan een kilometer lang en behaalt een snelheid van 86,9 km/u.

Het pretpark heeft 5 achtbanen in haar assortiment waarvan er 2 gericht zijn op tieners en 3 op families. Het pretpark heeft 4 achtbanen die een snelheid behalen van minstens 70 km/u en 5 achtbanen die minstens een snelheid behalen van 50 km/u. In 1 achtbaan ga je overkop en er is 1 achtbaan met een lancering. Het pretpark heeft een houten achtbaan en een achtbaan met draaiende karretjes. Ook een Wing Coaster en een indoor coaster zijn terug te vinden in Toverland. De oudste achtbaan is Toos-Express, deze opende in 2001, de jongste achtbaan van het park is Fēnix, deze opende in 2018.

 

#5: Plopsaland De Panne (6)

Plopsaland De Panne is gelegen in de Belgische deelgemeente Adinkerke, wat onderdeel is van de kuststad De Panne in de provincie West-Vlaanderen. De grootste achtbaan van het park is de gelanceerde rollercoaster Anubis The Ride die een snelheid van 90 km/u behaalt en 3 inversies heeft. Verder hebben we hier nog de houten achtbaan Heidi The Ride, die gebouwd werd door Great Coasters International. De achtbaan behaalt een snelheid van 71 km/u en is 22 meter hoog. Verder is er nog de watercoaster SuperSplash gebouwd door het Duitse Mack Rides. Deze attractie behaalt een snelheid van 70 km/u en is 30 meter hoog.

Het pretpark heeft 6 achtbanen in haar assortiment waarvan er een over kop gaat. Het pretpark heeft 3 achtbanen die een snelheid behalen van minstens 70 km/u en 3 achtbanen die minstens een snelheid behalen van 50 km/u. Er is 1 achtbaan met een lancering en 1 watercoaster. Het pretpark heeft ook een houten achtbaan. De oudste achtbaan is Viktor’s Race, deze opende in 1976, de jongste achtbaan van het park is Heidi The Ride, deze opende in 2017. Plopsaland De Panne zal in 2020 een indoor achtbaan openen die volledig gericht zal zijn op de kinderen.

 

#4-3: Walibi Holland & Efteling (7)

De Efteling en Walibi Holland hebben elks 7 achtbanen en delen daarom samen de 3de plaats.

 

Efteling:

De Efteling is gelegen in het Nederlandse dorp Kaatsheuvel, gesitueerd in de provincie Noord-Brabant. Het sprookjes pretpark heeft meerdere grote achtbanen waarvan de Baron 1898 misschien wel er het spectaculairste uitziet. Baron 1898 is een Dive Coaster van de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard die een drop heeft van 37,5 meter loodrecht naar beneden en die in een tunnel onder de grond verdwijnt. Verder hebben we nog de looping coaster Python waarbij de inzittende 4 keer over kop gaan. Joris en de Draak is een racende houten achtbaan waarbij de bezoekers het tegen elkaar op kunnen nemen.

Het pretpark heeft 7 achtbanen in haar assortiment waarvan 2 over kop gaan. Het pretpark heeft 5 achtbanen die een snelheid behalen van minstens 70 km/u en 7 achtbanen die minstens een snelheid behalen van 50 km/u. De Efteling heeft een Bobsled achtbaan en een achtbaan die door het water gaat. Het pretpark heeft ook 2 houten achtbanen en een indoor achtbaan. De oudste achtbaan is de Python, deze opende in 1981, de jongste achtbaan van het park is Baron 1898, deze opende in 2015. De Efteling zal in 2020 een duellerende powered coaster openen met de naam Max & Moritz, deze komt ter vervanging van de Bob baan die in augustus van 2019 zal sluiten. Voor 2021 is er ook al een achtbaan gepland, hier is nog maar weinig over geweten.

 

Walibi Holland:

Walibi Holland is gelegen in Biddinghuizen in de Nederlandse provincie Flevoland. De grootste achtbaan van het park is Goliath die gebouwd werd in 2002 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De achtbaan behaalt een snelheid van 106 km/u en is 46,8 meter hoog. Hiermee is het zowel de snelste, hoogste als langste achtbaan van de Benelux. Dit jaar opent het park een gloednieuwe hybride achtbaan van de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction. De achtbaan heeft een hoogte van 36,5 meter en zal meerdere keren overkop gaan. Verder heeft het park nog een Boomerang achtbaan (Speed of Sound), een Inverted Coaster (Condor) en een launch coaster (Express). Lost Gravity is dan weer een Big Dipper achtbaan van de Duitse fabrikant Mack Rides die twee keer over kop gaat.

Het pretpark heeft 7 achtbanen in haar assortiment waarvan er maar liefst 5 over kop gaan. Het pretpark heeft 6 achtbanen die een snelheid behalen van minstens 70 km/u en 6 achtbanen die minstens een snelheid behalen van 50 km/u. Walibi Holland heeft een Inverted Coaster en een gelanceerde achtbaan. Het pretpark heeft ook een hybride achtbaan achtbanen en een achtbaan met muziek in de treinen. De oudste achtbaan is Drako, deze opende in 1992, de jongste achtbaan van het park is Untamed, deze opent in 2019.

 

#2-1: Walibi Belgium & Bobbejaanland (8)

Bobbejaanland en Walibi Belgium hebben allebei 8 achtbanen in het assortiment en delen daarom samen een 1ste plaats.

 

Bobbejaanland:

Bobbejaanland is gelegen in het Belgische Lichtaart, in de provincie Antwerpen en werd opgericht in 1961 door de country zanger Bobbejaan Schoepen. Dit jaar opent het park een gloednieuwe achtbaan, het wordt een Infinity Coaster van de Duitse fabrikant Gerstlauer. Het wordt de grootste achtbaan van het park en van België. Een andere grote achtbaan van het park is Typhoon. Deze achtbaan heeft een drop van 97° en bevat 4 inversies. Mount Mara is dan weer een zeer populaire indoor achtbaan die de langste achtbaantrein in de wereld heeft.

In totaal heeft het pretpark 8 achtbanen waarvan 2 achtbanen minstens een snelheid behalen van 70 km/u en 5 achtbanen minstens een snelheid van 50 km/u behalen. In 2 achtbanen ga je overkop en er zijn 2 achtbanen waar je een Virtual Reality ervaring kan beleven. Het park bevat geen houten achtbanen maar wel 1 gelanceerde achtbaan. Bobbejaanland heeft een spinning coaster en een indoor coaster. De oudste nog werkende achtbaan werd gebouwd in 1987 (Dream Catcher) en de jongste achtbaan werd gebouwd in 2019 (de gloednieuwe Infinity Coaster).

 

Walibi Belgium:

Walibi Belgium is gelegen in de Belgische stad Waver, in de provincie Waals-Brabant. Het pretpark heeft verschillende spectaculaire attracties, waaronder de gelanceerde indoor looping achtbaan, Psyké Underground en de gelanceerde watercoaster, Pulsar. Hierbij plonsen de bezoekers met een snelheid van 100 km/u in het water. Daarnaast heeft het park ook een houten achtbaan (Weerwolf), een Inverted Coaster (Vampire) en een Boomerang Coaster (Cobra). Dit jaar opent het park een nieuwe familieachtbaan van de Duitse achtbaanbouwer Zierer en ook voor 2020 en 2021 staan er nog achtbanen op de planning.

In totaal heeft Walibi Belgium 8 achtbanen waarvan er 5 een snelheid behalen van meer dan 70 km/u en 6 achtbanen die een snelheid behalen van meer dan 50 km/u. In totaal gaan er 3 achtbanen overkop en zijn er 3 achtbanen die het parcours zowel voorwaarts als achterwaarts afleggen. Er is 1 houten achtbaan en 2 achtbanen die gelanceerd worden. De oudste nog werkende achtbaan van het park is Psyké Underground, die opende in 1982, en de jongste achtbaan van het park is de familieachtbaan die dit jaar zal openen voor het publiek.

 

 

Toekomst:

Het is al een aantal jaar dat de zelfde pretparken in deze top 10 zitten, maar de onderliggende verhoudingen zijn wel veranderd. Zo steeg Walibi Holland in 2016 nog een plaatsje, net zoals Toverland in 2018. Bobbejaanland stijgt dit jaar een plaatsje en Plopsaland De Panne verliest dan weer door het verdwijnen van de dubbele achtbaan de Vleermuis. Walibi Belgium is dan weer de grootse stijger want het park kreeg sinds 2016 er al 3 nieuwe achtbanen bij.

Voor dit jaar zijn er verschillende veranderingen en deze hebben allemaal betrekking op de parken in de hoogste regionen van deze top 10. Walibi Holland, de Efteing, Bobbejaanland en Walibi Belgium stonden alle 4 op een gedeelde eerste plaats. Zowel Bobbejaanland en Walibi Belgium krijgen in 2019 een nieuwe achtbaan waardoor ze nu slechts met hun twee aan de leiding komen te staan. Walibi Holland krijgt ook een nieuwe achtbaan, maar dit is ter vervanging van de oude Robin Hood waardoor ze hun aantal rollercoasters behouden. Walibi Holland en de Efteling zakken samen van een gedeelde eerste plaats naar een gedeelde derde plaats.

Voor 2020 staat er ook van alles op de planning. Zowel Plopsaland De Panne, Walibi Belgium alsook de Efteling krijgen nieuwe achtbanen. Hierdoor zal Walibi Belgium alleen aan de leiding komen in het klassement. De Efteling sluit ook wel een achtbaan maar de vervanger bestaat uit twee racende achtbanen waardoor ze toch stijgen. De Efteling zal zo samen met Bobbejaanland op een gedeelde 2de plaats terecht komen. Plopsaland De Panne zal van een 5de plaats naar een gedeelde 4de plaats gaan met hun nieuwe achtbaan.

Ook voor 2021 zijn al verschillende projecten bekend gemaakt. Zo zal Walibi Belgium voor het 4de jaar op rij een achtbaan openen. Dit maal wordt het een Mega Coaster van de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides die het totaal aan aantal achtbanen op 10 brengt. Dit is ongezien voor de Benelux. Ook de Efteling zal nog een extra achtbaan krijgen waardoor hun totaal op 9 zal uitkomen.

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2019 aan de hand van de rollercoaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 4500 pretparken en meer dan 9000 achtbanen wereldwijd.