Top 10 meeste achtbanen in een pretpark van de Benelux

Ben jij een echte achtbaan fan en hou jij ook zo veel van achtbanen? Ben je vaak terug te vinden op een achtbaan? Dan is dit de perfecte top 10 voor jou! We zochten uit welke parken in de Benelux de meeste achtbanen hebben en brachten ze samen in deze top 10.

 

#10-9: Duinrell & Avonturenpark Hellendoorn (3)

Avonturenpark Hellendoorn en Duinrell hebben elk 3 achtbanen en delen daarom samen de 9de plaats in deze top 10.

 

Avonturenpark Hellendoorn:

Avonturenpark Hellendoorn is gesitueerd in de Nederlandse stad Hellendoorn, gelegen in de provincie Overijssel. Balagos Flying Flame is de grootste achtbaan van het park, het is een looping coaster van Vekoma. De achtbaan bereikt een snelheid van 60 km/u en gaat 2 maal overkop. Verder heeft het park nog 2 familiale achtbanen met de Rioolrat en Donderstenen.

Avonturenpark Hellendoorn heeft 3 achtbanen in haar assortiment waarvan er 1 gericht is op tieners en 2 op families. Het pretpark heeft 1 achtbaan die sneller gaat dan 50 km/u en een achtbaan waarin je overkop kan gaan. Verder is er ook 1 achtbaan die indoor gelegen is, maar het park heeft geen houten achtbanen of achtbanen met een lancering. De oudste achtbaan is Balagos Flying Flame, deze opende in 1990, de jongste achtbaan van het park is Donderstenen, deze opende in 2005.

 

Duinrell:

Duinrell is gelegen in de Nederlandse stad Wassenaar in de provincie Zuid-Holland. De grootste achtbaan van het park is Falcon, een Euro-Fighter van de Duitse fabrikant Gerstlauer. In deze achtbaan ga je 3 keer overkop en is er een drop van 97°, dit is de steilste achtbaan drop van Nederland. Dragon Fly en de Kikkerachtbaan zijn de twee familie achtbanen van het park.

Duinrell heeft 3 achtbanen in haar assortiment waarvan er 1 gericht is op tieners en 2 op families. Het pretpark heeft 1 achtbaan die een snelheid bereikt van 70 km/u en 1 achtbaan die minstens een snelheid bereikt van 50 km/u. In een achtbaan ga je overkop. Het pretpark heeft geen houten achtbanen of achtbanen met een lancering. De oudste achtbaan is de Kikkerachtbaan, deze opende in 1985, de jongste achtbaan van het park is Dragon Fly, deze opende in 2012.

 

#8-7: Bellewaerde & Drievliet Family Park (4)

Drievliet Family Park en Bellewaerde hebben elk 4 achtbanen en delen daarom samen de 7de plaats.

 

Drievliet Family Park:

Drievliet Family Park is gelegen in de Nederlandse stad Den Haag in de provincie Zuid-Holland. De grootste achtbaan in het park is de Formule X, een extreem stille launch coaster van Maurer Rides. De achtbaan bereikt een snelheid van 70 km/u in 2 seconden tijd en gaat in totaal 2 keer overkop. De andere drie achtbanen van het park zijn gericht op de hele familie.

Het pretpark heeft 4 achtbanen in haar assortiment waarvan er 1 gericht is op tieners en 3 op families. Het pretpark heeft 1 achtbaan die een snelheid bereikt van 70 km/u en 1 achtbaan die minstens een snelheid bereikt van 50 km/u. In 1 achtbaan ga je overkop en er is 1 achtbaan met een lancering. Het pretpark heeft geen houten achtbanen maar wel een achtbaan met draaiende karretjes. De oudste nog werkende achtbaan is de Kopermijn, deze opende in 1996, de jongste achtbaan van het park is Formule X, deze opende in 2007.

 

Bellewaerde:

Bellewaerde is gelegen in de Belgische stad Ieper in de provincie West-Vlaanderen. De Boomerang achtbaan biedt de meeste thrill aan, je gaat namelijk 6 keer overkop, 3 keer voorwaarts en 3 maal achterwaarts. Verder heeft het park nog drie familieachtbanen met Wakala, Huracan en de Keverbaan. In 2017 opende het West-Vlaamse pretpark Dawson Duel, dit is een duellerende alpine coaster van het type sport-coaster. Officieel zijn dit geen achtbanen maar een heleboel mensen rekenen dit wel als een achtbaan. Hiermee zou het totaal dan op 6 komen.

Bellewaerde heeft 4 echte achtbanen in haar assortiment waarvan er 1 gericht is op tieners en 3 op families. Het pretpark heeft 1 achtbaan die sneller gaat dan 70 km/u en 3 achtbanen die minstens een snelheid behalen van 50 km/u. In een achtbaan ga je overkop en er is ook een achtbaan die indoor gelegen is. Het pretpark heeft geen houten achtbanen of achtbanen met een lancering. Er zijn 2 achtbanen waarbij de bezoekers zowel voorwaarts als achterwaarts een deel van het parcours afleggen. De oudste achtbaan is de Keverbaan, deze opende in 1981, de jongste achtbaan van het park is Wakala, deze opende in 2020.

 

#6: Toverland (5)

Toverland is gelegen in het Nederlandse dorp Sevenum in de provincie Limburg. De grootste achtbaan van het pretpark is Fēnix, een Wing Coaster van de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard. De rollercoaster heeft 3 inversies en een hoogte van 40 meter. Een andere grote achtbaan is Troy, een houten achtbaan van de Amerikaanse fabrikant Great Coasters International. Deze achtbaan is meer dan een kilometer lang en bereikt een snelheid van 86,9 km/u.

Het pretpark heeft 5 achtbanen in haar assortiment waarvan er 2 gericht zijn op tieners en 3 op families. Het pretpark heeft 4 achtbanen die een snelheid behalen van minstens 70 km/u en 5 achtbanen die minstens een snelheid behalen van 50 km/u. In 1 achtbaan ga je overkop en er is 1 achtbaan met een lancering. Het pretpark heeft een houten achtbaan en een achtbaan met draaiende karretjes. Ook een Wing Coaster en een indoor coaster zijn terug te vinden in Toverland. De oudste achtbaan is Toos-Express, deze opende in 2001, de jongste achtbaan van het park is Fēnix, deze opende in 2018.

 

#5-4: Walibi Holland & Plopsaland De Panne (7)

Zowel Walibi Holland als Plopsaland De Panne hebben elks 7 achtbanen en delen daarom samen de 4de plaats.

 

Walibi Holland:

Walibi Holland is gelegen in Biddinghuizen in de Nederlandse provincie Flevoland. De grootste achtbaan van het park is Goliath die gebouwd werd in 2002 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De achtbaan bereikt een snelheid van 106 km/u en is 46,8 meter hoog. Hiermee was het 17 jaar lang zowel de snelste, hoogste als langste achtbaan van de Benelux. Untamed is een hybride achtbaan van de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction. De achtbaan heeft een hoogte van 36,5 meter en heeft officieel 4 inversies. Verder heeft het park nog een Boomerang achtbaan (Speed of Sound), een Inverted Coaster (Condor) en een launch coaster (Express – Platform 13). Lost Gravity is dan weer een Big Dipper achtbaan van de Duitse fabrikant Mack Rides die twee keer overkop gaat.

Het pretpark heeft 7 achtbanen in haar assortiment waarvan er maar liefst 5 over kop gaan. Het pretpark heeft 6 achtbanen die een snelheid behalen van minstens 70 km/u en 6 achtbanen die minstens een snelheid behalen van 50 km/u. Walibi Holland heeft een Inverted Coaster en een gelanceerde achtbaan. Het pretpark heeft ook een hybride achtbaan achtbanen en een achtbaan met muziek in de treinen. Er is een achtbaan die het parcours zowel voorwaarts als achterwaarts aflegt. De oudste achtbaan is Drako, deze opende in 1992, de jongste achtbaan van het park is Untamed, deze opende in 2019.

 

Plopsaland De Panne:

Plopsaland De Panne is gelegen in de Belgische deelgemeente Adinkerke, wat onderdeel is van de kuststad De Panne in de provincie West-Vlaanderen. De grootste achtbaan van het park is de gelanceerde rollercoaster The Ride to Happiness by Tomorrowland die een snelheid behaalt van 90 km/u en 33 meter hoog is. Het is een Extreme Spinning Coaster van de Duitse fabrikant Mack Rides wat wil zeggen dat deze draaiende karretjes heeft en ook nog eens 5 keer overkop gaat tijdens de rit. De tweede grootste achtbaan is Anubis The Ride die een snelheid van 90 km/u bereikt en 3 inversies telt. Verder hebben we hier nog de houten achtbaan Heidi The Ride, die gebouwd werd door Great Coasters International. De achtbaan bereikt een snelheid van 71 km/u en is 22 meter hoog. Verder is er nog de waterattractie SuperSplash, die door vele coasterfanaten ook als een achtbaan aanzien. Deze attractie bereikt een snelheid van 70 km/u en is 30 meter hoog.

Het pretpark heeft 7 achtbanen in haar assortiment waarvan er 4 grote bij zijn en 3 die gericht zijn op de hele familie. Het pretpark heeft 4 achtbanen die een snelheid behalen van minstens 70 km/u en 4 achtbanen die minstens een snelheid behalen van 50 km/u. Er zijn 2 achtbanen met lanceringen en 2 achtbanen die overkop gaan. Het pretpark heeft ook een houten achtbaan. De oudste achtbaan is Viktor’s Race, deze opende in 1976, de jongste achtbaan van het park is The Ride to Happiness by Tomorrowland, deze opende in 2021.  

 

#3-2: Efteling & Bobbejaanland (8)

Efteling en Bobbejaanland hebben beide 8 achtbanen in het assortiment en delen daarom samen de 2de plaats.

 

Efteling:

Efteling is gelegen in de Nederlandse provincie Noord-Brabant en is het bekendste pretpark van Nederland. De belangrijkste achtbanen van het park zijn de Dive Coaster Baron 1898, de looping coaster Python, de watercoaster Vliegende Hollander en de duellerende houten achtbanen Joris en de Draak.

In totaal heeft het pretpark 8 achtbanen waarvan er 5 een snelheid behalen van minstens 70 km/u en 6 een snelheid van minstens 50 km/u. Het park heeft 2 houten achtbanen en 2 duellerende achtbanen. In 2 achtbanen gaat men overkop, maar het park heeft geen gelanceerde achtbanen. De oudste nog werkende achtbaan werd geopend in 1981 (Python) en de jongste achtbanen werden geopend in 2020 (Max & Moritz).

 

Bobbejaanland:

Bobbejaanland is gelegen in de Belgische provincie Antwerpen en werd opgericht in 1961 door de countryzanger Bobbejaan Schoepen. De belangrijkste achtbaan van het park is Fury, een Infinity Coaster van Gerstlauer waarbij het treintje zowel voorwaarts als achterwaarts de track kan afleggen, uniek in de wereld. Twee andere belangrijke achtbanen zijn de Gerstlauer EuroFighter Typhoon met een meer dan verticale drop en de indoorcoaster met de langste achtbaantreintjes ter wereld Revolution/Mount Mara.

In totaal heeft het pretpark 8 achtbanen waarvan er 1 een snelheid bereikt van minstens 100 km/u en 2 achtbanen die een snelheid behalen van minstens 70 km/u. In 2 achtbanen ga je overkop en er is 1 achtbaan waarin je een Virtual Reality-ervaring kan beleven. Het park bevat geen enkele houten achtbaan maar wel 1 gelanceerde achtbaan. Er is ook een indoorachtbaan en een hangende achtbaan. De oudste nog werkende achtbaan werd gebouwd in 1987 (Dream Catcher) en de jongste achtbaan werd gebouwd in 2019 (Fury).

 

#1: Walibi Belgium (9)

Walibi Belgium is gelegen in de Belgische provincie Waals-Brabant. Het pretpark heeft verschillende spectaculaire attracties, waaronder de gelanceerde indoor looping achtbaan Psyké Underground en de gelanceerde watercoaster Pulsar waarbij de bezoekers met een snelheid van 101 km/u in het water plonsen. De belangrijkste achtbaan van het park is echter Kondaa, een Mega Coaster van Intamin met een snelheid van 113 km/u en een hoogte van maar liefst 50 meter. Daarnaast heeft het park ook een houten achtbaan (Weerwolf), een Inverted Coaster (Vampire) en een Boomerang Coaster (Cobra).

In totaal heeft Walibi Belgium 9 achtbanen waarvan er 6 achtbanen die een snelheid behalen van meer dan 70 km/u en 7 achtbanen een snelheid halen van minstens 50 km/u. In totaal gaan er 3 achtbanen overkop en zijn er 3 achtbanen die het parcours zowel voorwaarts als achterwaarts afleggen. Er is 1 houten achtbaan en 2 achtbanen die gelanceerd worden. De oudste nog werkende achtbaan van het park is Psyké Underground, die opende in 1982, en de jongste achtbaan van het park is Kondaa die opende in 2021.

 

 

Toekomst:

Het is al een aantal jaar dat dezelfde pretparken in deze top 10 zitten, maar de onderliggende verhoudingen zijn wel veranderd. Recent waren er nog enkele wijzigingen. Zo opende in 2020 Wakala in Bellewaerde Park en de dubbele achtbaan Max + Moritz in Efteling. In 2021 was het dan weer Kondaa in Walibi Belgium en The Ride to Happiness by Tomorrowland in Plopsaland De Panne die opende en beide parken hoger op de lijst wisten te zetten.

Normaal had RidderStrijd in Avonturenpark Hellendoorn ondertussen ook al geopend moeten zijn, maar wegens het niet tijdig verkrijgen van onderdelen is de opening van de achtbaan voorlopig uitgesteld. Wanneer de achtbaan opent zal Avonturenpark Hellendoorn van een 9de naar een 7de plaats stijgen.

Volgend jaar zal er ook een wijziging zijn in deze top 10 omdat Bellewaerde Park een achtbaan zal sluiten. De Keverbaan verlaat daar echter na 41 jaar dienst het park waardoor het park van de 7de naar de 9de plaats zal dalen.

Walibi Belgium sloot de Keverbaan in 2017 al is het wel de bedoeling dat die ooit terug geopend zal worden. Indien dit het geval is zal het park 10 achtbanen hebben en haar leidersplaats verstevigen.

Walibi Holland heeft reeds aangekondigd een RMC Raptor Track achtbaan te gaan bouwen. Wanneer de rollercoaster juist zal openen is nog niet bekendgemaakt. Ook Efteling had plannen om nog een nieuwe achtbaan te bouwen al is het nog niet concreet gemaakt wanneer deze er juist zal komen.

Als we kijken naar de hele verre toekomst dan komt er misschien nog wel een volledig nieuw park in deze top 10. De Waalse overheid en Merlin Entertainment (de groep achter de Legoland parken), hebben namelijk een intentieverklaring getekend om een gloednieuwe Legoland Pretpark te bouwen in Charleroi. Hoeveel achtbanen hier precies gaan komen is nog niet geweten, maar de meeste Legoland pretparken hebben 2 tot 4 achtbanen, aangezien het hier om een van de grootste Legoland pretparken gaat, lijkt de kans dus groot dat er minstens 3 rollercoasters zullen komen.

 

Deze lijst is opgesteld in 2022 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 5.000 pretparken en meer dan 11.000 achtbanen wereldwijd.