Vekoma stelt binnenkort nieuwe generatie looping coaster voor

Het Nederlandse bedrijf Vekoma zal binnenkort een nieuwe generatie van de Suspended Looping Coaster voorstellen. Het succesmodel uit de jaren 90 wordt volledig herwerkt en zal voorzien worden van de nieuwste technologieën waar Vekoma de dag van vandaag mee werkt. Dit nieuws kan Themeparkfreaks exclusief bekend maken na gesprekken met de fabrikant tijdens de Euro Attraction Show die onlangs plaats vond in Amsterdam.

 

Suspended Looping Coaster:

De Suspended Looping Coaster van Vekoma, ook wel beter bekend onder zijn afkorting SLC, is een van de meest verkochte achtbanenmodellen in de wereld. Het type werd maar liefst 42 keer verkocht in alle 6 de continenten. Het maakte de SLC naast de Boomerang Coaster het tweede best verkochte model van de Nederlandse fabrikant.

Ondanks de populariteit van de achtbaan werd deze door de fans vaak als ruw en onaangenaam omschreven, voornamelijk vanwege het beugelsysteem en de schokken tijdens de rit. Ondertussen heeft Vekoma na al die jaren van ervaring haar achtbanen een hele nieuwe dimensie gegeven en zijn de nieuwste generatie achtbanen absoluut niet meer te vergelijken met de klassiekers van vroeger. Zowel de ritervaring is verbeterd alsook het comfort is nu van een zeer hoog niveau.

Vekoma werd opgericht in 1926 en bouwde haar eerste achtbaan in 1979. De eerste SLC werd geopend in 1994 in Walibi Holland en ging door het leven als El Condor, tegenwoordig is het kortweg Condor geworden. Na 24 jaar heeft Vekoma nu besloten dat het tijd is geworden om haar succesvolle model te gaan vernieuwen naar de comfort standaarden van de huidige tijdsgeest.

 

Nieuwe generatie SLC:

Op de IAAPA Attractions Expo 2018 in Orlando, die zal plaatsvinden van 12 tot en met 16 november, zal Vekoma haar nieuwe generatie SLC voorstellen aan de buitenwereld. De nieuwe SLC wordt voorzien van het nieuwste tracktype dat gebouwd wordt door de fabrikant, ook de nieuwste treinen zullen op de baan gezet worden. Deze treinen bieden een zeer hoog comfort en bevatten een soort van heupbeugelsysteem in plaats van de klassieke schouderbeugel. Daarnaast wordt ook de lay-out van de achtbaan aangepast.

Nog een belangrijk verschil is dat de binnenste wielen van de achtbaantrein, nu langs de zijkant geplaatst zullen worden. Dit zal het comfortniveau enorm doen toenemen. Onder andere de bekende Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard (B&M) gebruiken dezelfde techniek.

Achtbaan treinen bevatten altijd 3 soorten wielen. De normale wielen die bovenaan de track rijden, de upper-stop wielen die onderaan de achtbaantrack hangen en de zijdelingse wielen die de achtbaantrein in de bochten op de sporen moet houden. Het zijn dus deze laatste wielen die van de binnenkant naar de buitenkant verplaatst zullen worden.

Nadat de nieuwe generatie SLC zal worden voorgesteld aan het grote publiek, zal het oude model niet meer gemaakt en verkocht worden. Het Poolse pretpark Energylandia ging in 2015 met het laatst verkochte exemplaar aan de haal.

 

Het succes van de SLC:

De SLC werd in totaal 42 keer verkocht in alle 6 de continenten. Zelfs in Zuid-Amerika, Afrika en Oceanië werden meerdere exemplaren gebouwd. De eerste SLC werd geopend in Walibi Holland als El Condor. Het laatste verkochte model was in 2015 aan het Poolse pretpark Energylandia die de SLC doopte tot Roller Coaster Mayan. Deze bevatte al van bij de verkoop de nieuwste generatie Vekoma treinen. De laatste nieuw geopend SLC is de Queen Cobra uit het nieuwe Vietnamese pretpark Sun World Danang Wonders die uiteindelijk in 2017 de eerste bezoekers mocht ontvangen.

De standaard lay-out van de SLC werd 27 keer gebouwd en is 689 meter lang. Deze achtbaan is 33,3 meter hoog en tijdens de rit wordt er een snelheid behaalt van 80 km/u. Waaghalzen die in de roller coaster durven stappen, gaan 5 keer over de kop. Het speciale van de SLC is dat de achtbaan trein onderaan de track hangt waardoor de bezoekers met hun voeten los hangen.

In Europa werden verschillende exemplaren gebouwd. Naast de eerder genoemde Condor in Walibi Holland (Nederland) hebben we ook nog de Vampire in Walibi Belgium (België), Limit in Heide Park (Duitsland), MP-Xpress in Movie Park Germany (Duitsland), Blue Tornado in Gardaland (Italië), Titánide in Terra Mítica (Spanje) en Jaguar in Isla Mágica (Spanje). De meeste speciale SLC’s van Europa staan in Engeland. Infusion in Blackpool Pleasure Beach heeft een extra helix op het einde en Kumali in Flamingo Land en Odyssey in Fantasy Island hebben beide een volledig custom lay-out die op maat gemaakt is van het park.

 

 

 

Foto: Vekoma