Top 10 oudste achtbanen van het Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk is een land met enorm veel pretparken en achtbanen. Getuigen hiervan zijn de meer dan 100 pretparken waar in totaal meer dan 200 achtbanen te vinden zijn. Het gaat van zeer kleine kinderpretparkjes en pierparken tot grote pretparken met wel 10 achtbanen of meer. Maar welke pretparken hebben deze achtbaangeschiedenis het beste bewaard? Wij zochten het uit en goten de 10 oudste nog werkende achtbanen in deze top 10.

 

#10: Skyways – Clarence Pier (1980)

We beginnen de top 10 met een nieuwkomer, namelijk Skyways in Clarence Pier. Skyways werd 38 jaar geleden gebouwd op de Engelse pier van Portsmouth in het graafschap Hampshire. De achtbaan opende in 1980 en werd gebouwd door het voormalige Italiaanse bedrijf S.D.C. dat nu niet meer bestaat. Skyways heeft een Zyklon / Galaxy lay-out en is de 3de oudste nog werkende stalen achtbaan van het Verenigd Koninkrijk. Een onride start in onderstaande video vanaf 1:58.

 

#9: Revolution – Blackpool Pleasure Beach (1979)

Revolution werd gebouwd in 1979 door de Amerikaanse fabrikant Arrow Dynamics in het Engelse pretpark Blackpool Pleasure Beach. De achtbaan is de 9de oudste nog werkende rollercoaster van het Verenigd Koninkrijk, de 2de oudste nog werkende stalen rollercoaster van het Verenigd Koninkrijk maar is pas de 6de oudste nog werkende achtbaan van het pretpark. Ja, u leest het goed, Blackpool Pleasure Beach staat in totaal 6 keer in deze top 10!

Revolution is een Shuttle Loop coaster die twee maal gelanceerd wordt. De rit start op een 17,1 meter verhoogd platform waarop de trein gelanceerd wordt tegen een snelheid van 72,4 km/u. Vervolgens rijd de trein door een looping en komt deze weer tot stilstand op een tweede verhoogd platform. Hierna wordt de trein achterwaarts terug gelanceerd en wordt het 193,5 meter lange parcours achterstevoren af gelegd. Hierdoor gaan de bezoekers in totaal 2 keer overkop terwijl er een maximale kracht van 4 G bereikt wordt. Revolution is de enige gelanceerde achtbaan uit deze top 10 en ook de enige achtbaan die overkop gaat. Daarnaast is het ook de enige achtbaan in deze top 10 die zowel voorwaarts als achterwaarts het parcours aflegt.

 

#8: Steeplechase – Blackpool Pleasure Beach (1977)

Voor de nummer 8 in deze lijst blijven we in het Engelse pretpark Blackpool Pleasure Beach. Steeplechase werd gebouwd in 1977 door de Amerikaanse fabrikant Arrow Dynamics. De attractie is de enige nog werkende paardjes achtbaan in de wereld en tijdens de rit kunnen die karretjes in de vorm van paarden met elkaar racen! Steeplechase is één van de weinige achtbanen ooit gebouwd waarbij er meer dan twee tracks naast elkaar liggen. Elk parcours heeft 2 lifthills, verschillende bochten en heuveltjes. Steeplechase is de oudste nog werkende stalen achtbaan van het Verenigd Koninkrijk.

 

#7: Tyrolean Tubtwist – Joyland Childrens Fun Park (1950)

We nemen even een sprong in de tijd en gaan 68 jaar terug de tijd in. In 1950 werd immers Tyrolean Tubtwist gebouwd in het Engelse pretpark Joyland Childrens Fun Park. De houten achtbaan werd gebouwd door Horace Cole en is de enige nog werkende houten achtbaan in de wereld met draaiende karretjes. Bezoekers zitten in een soort van ton en leggen een parcours af met verschillende scherpe bochten.

 

#6: Grand National – Blackpool Pleasure Beach (1935)

We maken opnieuw een sprong in de tijd en gaan nog eens 15 jaar verder terug de geschiedenis in. Grand National werd gebouwd in 1935 in het Engelse pretpark Blackpool Pleasure Beach. De achtbaan is een racende achtbaan met een Möbius lay-out dat wil zeggen dat als je instapt aan het linkse station, je zult uitstappen aan het rechtse station en omgekeerd. De Grand National werd gebouwd door Charles Paige. De achtbaan behaalt een snelheid van 64,4 km/u en is 18,9 meter hoog. De Grand National is 1006,4 meter lang en een ritje duurt 2 minuten en 20 seconden. Op de 20ste mei van 2004 vernielde een brand het station van de achtbaan en nog 2 nabijgelegen attracties. Na 5 maanden van herstellingswerken kon de achtbaan opnieuw openen voor het publiek.

 

#5: Blue Flyer – Blackpool Pleasure Beach (1934)

Blue Flyer werd in 1934 gebouwd in het Engelse pretpark Blackpool Pleasure Beach. De achtbaan werd waarschijnlijk gebouwd door Charlie Paige die mogelijk geassisteerd werd door Harry Traver’s. Tot 2010 had de achtbaan de naam Zipper Dipper. Blue Flyer heeft een lengte van 335 meter en een rit op de achtbaan duurt 1 minuut. In het station dient de trein door middel van twee grote staven afgeremd te worden door de operator. Dat kan u goed zien in onderstaande video.

 

#4: Nickelodeon Streak – Blackpool Pleasure Beach (1933)

Nickelodeon Streak werd in 1933 gebouwd in het Engelse pretpark Blackpool Pleasure Beach. De achtbaan werd gebouwd door Charlie Paige en had tot 2010 de naam Roller Coaster. Nickelodeon Streak heeft een snelheid van 56,3 km/u en is 18,6 meter hoog. De achtbaan heeft een track van 698,9 meter en een ritje duurt 1 minuut en 44 seconden. Voor de bouw van Nickelodeon Streak werd de lifthill en andere onderdelen van de Velvet Coaster gebruikt. De Velvet Coaster opende in 1909 en sloot definitief in 1932.

 

#3: Roller Coaster – Great Yarmouth Pleasure Beach (1932)

Roller Coaster werd in 1932 gebouwd in het Engelse pretpark Great Yarmouth Pleasure Beach. Roller Coaster werd gebouwd en ontworpen door Erich Heidrich en werd voor het eerst getoond in 1929 op de Cononial Exhibition (tentoonstelling). De achtbaan behaalt een snelheid van 72,4 km/u en is 21,3 meter hoog. Het parcours is 982,4 meter lang en een ritje duurt 3 minuten en 30 seconden.

 

#2: Big Dipper – Blackpool Pleasure Beach (1923)

Big Dipper werd in 1923 gebouwd door William Strickler en ontworpen door John Miller. De achtbaan is gebouwd in het Engelse pretpark Blackpool Pleasure Beach dat de thuishaven is van heel wat andere oude achtbanen. De achtbaan is 18,3 meter hoog en een ritje duurt 2,5 minuten. In 1936 werd de achtbaan door Charlie Paige en Joe Emberton uitgebreid, Big Dipper heeft nu een lengte van 1005,8 meter.

 

#1: Scenic Railway – Dreamland (1920)

Scenic Railway werd in 1920 ontworpen door John Henry Iles in het Engels pretpark Dreamland. De achtbaan heeft een hoogte van 12,2 meter en een snelheid van 56,3 km/u. In 2006 sloot Dreamland de deuren en toen de houten achtbaan in 2008 bijna volledig verwoest werd door een brand, was de hoop op de heropening voor de oudste nog werkende achtbaan van Engeland helemaal verdwenen. Zes jaar later in 2014 kwam dan het goede nieuws dat het pretpark terug zou opengaan in 2015. Net voor de heropbouw van de achtbaan werden de laatste overblijfselen verwoest door een grote storm. Toch wist men de achtbaan opnieuw op te bouwen en ondertussen draait ie weer zijn rondjes. Scenic Railway is één van de 7 nog werkende achtbanen met een brakeman en is de 2de oudste nog werkende achtbaan van Europa.

 

Conclusie:

Opvallend is dat alle achtbanen in deze top 10 gebouwd zijn in Engeland. Dit terwijl het Verenigd Koninkrijk 4 gebieden telt (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland). Geen enkele achtbaan in Schotland, Wales en Noord-Ierland behaalde dus de top 10. Engeland heeft een zeer rijke achtbaan-geschiedenis en heel wat oude achtbanen zijn bewaart gebleven. Maar liefst 6 achtbanen van de 10 oudste nog werkende achtbanen van Europa liggen namelijk in Engeland. Blackpool Pleasure Beach scoort ook ontzettend goed, zij kunnen namelijk 6 achtbanen vertegenwoordigen in deze top 10.

 

Toekomst:

Blackpool Pleasure Beach had tot en met 2017 nog een 7de achtbaan in deze top 10 staan. Maar het pretpark brak in de winter van 2017-2018 compleet onverwacht de achtbaan Wild Mouse af. Wild Mouse was de enige nog werkende houten wilde muis achtbaan in Europa en was dus historisch van groot belang. De pretparkwereld reageerde toen ook geschokt toen het plots bleek dat de Wild Mouse uit 1958 zomaar verdwenen was uit het park. De Wild Mouse had een lengte van 385,9 meter en het typerende van deze achtbaan was dat de bezoekers bij het naar boven gaan op de lifthill, hun hoofd moesten intrekken om niet het bovenliggende stuk track te raken.

Door het verwijderen van de Wild Mouse hebben we dit jaar een nieuwkomer in de top 10. Skyways in Clarence Pier wordt zo de 10de oudste nog werkende achtbaan van het Verenigd Koninkrijk. Momenteel zijn er geen achtbanen bekend die dreigen afgebroken te worden en ook verschillende achtbanen uit deze top 10 hebben een beschermde status gekregen waardoor ze niet mogen worden afgebroken. De top 10 zal hierdoor waarschijnlijk niet zo snel veranderen, al hadden wij ook niet verwacht dat de Wild Mouse zou worden afgebroken…

 

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2018 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 8500 achtbanen wereldwijd.