Dreamcatcher weer zonder Virtual Reality in Bobbejaanland

Bobbejaanland trekt dit jaar, in navolging op Mount Mara, opnieuw de Virtual Reality-kaart. Ditmaal werd de oudste achtbaan van het park, Dreamcatcher, uitgerust met moderne VR-brillen. Het was de bedoeling dat deze aan het begin van het seizoen al operatief zou zijn, maar doordat er problemen waren bij het bedrijf dat oorspronkelijk de brillen zou leveren kwam er uitstel. Na een testfase besloot Bobbejaanland om de brillen weer te verwijderen, omdat de kwaliteit niet voldeed aan de eisen. Dat lezen we op collega-site Looopings. Desalniettemin willen we onze ervaring nog graag delen en hopen we op een snelle oplossing.

 

Geschiedenis Dreamcatcher

Dreamcatcher heeft een lengte van 600 meter en een hoogte van 25 meter. Het ritje van 2.44 minuten verloopt volledig boven water, waar je door meerdere helices gaat. De achtbaan opende in 1987 niet als Dreamcatcher, maar als Air Race. De treintjes die we nu kennen waren toen nog vliegtuigjes. In 2006 werden de treintjes vervangen, waardoor de achtbaan de nieuwe naam Dreamcatcher kreeg.

Dit jaar werd de achtbaan voorzien van een totaal nieuwe look. Het stationsgebouw werd volledig aangekleed, waardoor een mooi thema ontstond. Nog nieuw dit jaar is de toevoeging van VR-brillen, waardoor ook de beleving volledig verandert.

 

 

Dreamcatcher Virtual Reality Coaster

Wie Dreamcatcher vanaf deze zomer berijdt krijgt de keuze om een virtueel ritje te maken of eentje zonder de bril. Wie kiest voor de Virtual Reality-ervaring zal als een adelaar vliegen. Hij of zij zal ten strijde trekken tegen kwade geesten die de Anasazi Indianen proberen te verdrijven.

 

 

Het verhaal

De Anasazi Indianen worden opgeschrikt door angstaanjagende boze geesten die hen uit hun dorp willen verdrijven. Ze gaan met man en macht de strijd aan en krijgen daarbij de hulp van enkele moedige adelaars die over magische krachten beschikken.

 

Wie zijn de Anasazi Indianen?

De Anasazi Indianen waren gevestigd in het zuidwesten van de VS. Ze werden geprezen om hun aardewerk, gevlochten manden en hun bouwstijl. Ze kregen hun naam van de NAVAJO-indianen, die ze ‘oude vijanden’ noemden. De stam verdween van de ene dag op de andere. Wat er gebeurde, is nog steeds een mysterie.

 

 

Uitstel

Oorspronkelijk was de nieuwe VR-toepassing gepland voor het begin van het seizoen, maar er kwamen leveringsproblemen bij het bedrijf waarmee Bobbejaanland in zee ging. Bobbejaanland ging bij een andere bedrijf op zoek naar een oplossing, welke ook geboden werd. Maar zoals ja kan lezen hieronder voldeden de kwaliteitseisen van de brilmonturen niet aan wat Bobbejaanland wil aanbieden en werden ze voorlopig weer verwijderd.

 

 

TPF test uit

Dat Dreamcatcher dit jaar een volledig vernieuwd stationsgebouw kreeg ging alvast niet onopgemerkt voorbij. Ook het gebied rondom de achtbaan werd in een nieuw jasje gestopt. Het bleef even wachten op de Virtual Reality-beleving, maar sinds kort arriveerden de eerste brillen en werd alvast een trein voorzien van de nieuwe technologie.

Een andere grote verandering vinden we terug in het station. Hier zijn namelijk voorsorteerhekjes geïnstalleerd. Op deze manier kan men, tussen twee ritjes in, de bezoekers al klaarzetten voor het volgende ritje. Bij dit klaarzetten hoort vanaf nu ook het uitdelen van een headset. Op dit montuur wordt later de echte VR bril gemonteerd.

Eens ingestapt in het treintje vind je naast je de echte VR-bril. Deze wordt door een medewerker bevestigd aan de headset die je al hebt opgezet, zodat het virtuele avontuur kan beginnen.

Wanneer je het station verlaat, en de lifthill opgaat, volg je een adelaar en moet je boze geesten neerhalen. Dit doe je door met je hoofd op deze te mikken. Verder neemt het filmpje je mee doorheen een rotsachtig landschap, waar je rakelings langsheen bergen lijkt te vliegen.

Wie liever de achtbaan beleeft zonder de VR-toevoeging kan dit nog perfect. In tegenstelling tot Mount Mara kan je gewoon ervoor opteren om de bril niet op te zetten. Deze blijft dan netjes naast het zitje hangen.

 

 

Ons oordeel

Dat de virtuele beleving ondertussen vele achtbanen en andere attracties overneemt lijkt een modetrend te zijn in de pretparkwereld. De meningen over de meerwaarde blijven verdeeld en wij gaan ons uiteraard niet wagen aan deze discussie, aangezien dit een persoonlijke afweging moet zijn.

De film lijkt ons net wat zuiverder te zijn dan bij Mount Mara, maar we misten een beetje het opgezogen worden in het verhaal. Het feit dat je een totaal andere beleving krijgt op Dreamcatcher staat buiten kijf. Je vergeet zelfs dat je in een achtbaan zit en je concentreert je op het interactieve aspect waarbij je op de boze geesten kan schieten. Deze ontwikkeling vonden we alvast een behoorlijke meerwaarde aan deze trend.

Een minpunt vonden we de brillen. Het montuur dat je op je hoofd zet heeft een voorgevormde neus die vrij krap zit. Dit kan een beetje als pijnlijk ervaren worden. Het viel ons ook op dat de brillen zwaarder zijn dan deze bij Mount Mara, wat extra druk uitoefende op de neus.

Al bij al is dit voor liefhebbers zeker een leuke extra waarbij men op een totaal andere manier de attractie beleeft. En zoals gezegd kunnen tegenstanders van deze trend gewoon een ritje beleven zoals ze dat vroeger ook al deden, wat voor ons een zeer belangrijk punt was.

 

 

Bron verwijdering brillen: Looopings