Bouwer in de kijker: Martin & Vleminckx

 

Martin & Vleminckx is een Amerikaanse bouwer van voornamelijk houten achtbanen. Behalve achtbanen bouwen onder eigen merknaam, bouwt Martin & Vleminckx ook achtbanen voor andere constructeurs, zoals B&M, Intamin en vele anderen. De achtbanen die Martin & Vleminckx zelf bouwt, werden voornamelijk ontworpen door The Gravity Group.

 

Het bedrijf Martin & Vleminckx werd opgericht door Ghislain Martin en Alain Vleminckx. Beide heren begonnen hun carrière door te werken als attractiebedieners in een pretpark. Het bedrijf werd gevestigd in Montreal, Canada. Doorheen de jaren groeide het team uit tot 50 medewerkers.

Het bedrijf bouwt de laatste jaren voornamelijk houten achtbanen, zowel onder eigen naam als voor andere bedrijven. Men heeft echter ook meegewerkt aan het bouwen van stalen achtbanen voor bedrijven als Bolliger & Mabillard, Chance Morgan, Hopkins Rides, Intamin, Maurer Rides, Vekoma, Zamperla en Golden Horse Amusement Equipment.

Een mooi voorbeeld van een stalen achtbaan die het bedrijf heeft opgebouwd is Kingda Ka in Six Flags Great Adventure. Deze achtbaan werd vervaardigd door Intamin Amusement Rides en is tot op heden – met 139 meter – de hoogste achtbaan ter wereld.

 

 

Voor het ontwerpen van de achtbanen die Martin & Vleminckx onder eigen merknaam bouwt, doet het bedrijf steeds beroep op The Gravity Group. De eerste achtbaan die Martin & Vleminckx onder eigen merknaam bouwde kwam er in 2007.

In dit jaar bouwde Martin & Vleminckx namelijk Boardwalk Bullet in het Amerikaanse park Kemah Boardwalk. Deze achtbaan heeft een hoogte van 29,3 meter en een lengte van 986,3 meter, goed voor een snelheid van 82,1 km/h.

 

 

Martin & Vleminckx was ook het bedrijf dat de allereerste houten achtbaan in China mocht bouwen, waarna nog vele anderen volgenden in dat land. In 2009 bouwde men namelijk Wooden Roller Coaster Fireball in Happy Valley Shanghai.

Wooden Roller Coaster Fireball is een achtbaan met een hoogte van 33 meter en een lengte van 1.164 meter, goed voor een snelheid van 90 km/h.

 

 

Bronnen: Wikipedia, Martin & Vleminckx, RCDB

Foto: Wikimedia