ZOO Planckendael onderneemt onmiddellijk actie na recente ontsnapping leeuwin

Na de pijnlijke gebeurtenissen van gisteren in ZOO Planckendael waarbij een jonge leeuwin kon ontsnappen en de dood vond, startte de dierentuin onmiddellijk een grondig intern onderzoek. Ze wil de precieze omstandigheden van de ontsnapping begrijpen en alle feiten kennen. Dat onderzoek is volop bezig. Los van de conclusies van dat onderzoek –het gaat om een menselijke fout – gaat Planckendael toch al versnelde investeringen doen om het veiligheidssysteem naar een nog hoger niveau te tillen.

 

Veiligheidsprotocol

De infrastructuur van het leeuwengebouw en het buitenverblijf zijn in perfecte staat en werden recent nog door de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA) gekeurd en bestempeld als een prima leeuwenverblijf. Er zijn veiligheidssassen aanwezig in dit verblijf. Eén van deze sassen blijkt open te hebben gestaan voorafgaand aan de ontsnapping. Uiteraard is dit een serieuze schending van het veiligheidsprotocol. Er is hier een menselijke fout begaan.

Als één van de weinige dierentuinen in Europa heeft ZOO Antwerpen vorig jaar het Lock Out Tag Out-systeem geïntroduceerd als extra beveiliging. Dit systeem maakt het onmogelijk om in een verblijf een deur te openen wanneer een andere deur nog openstaat. Op deze manier wordt de menselijke factor tot een minimum gereduceerd. Dit vernieuwende LOTO-systeem zal nu versneld ook in Planckendael geïnstalleerd worden bij alle gevaarlijke diersoorten zoals olifanten, mensapen en roofdieren. Planckendael maakt hiervoor onmiddellijk de nodige middelen vrij.

 

Verdoving

Ook de verdovingsprocedure werd grondig onder de loep genomen. Al het verdovingsmateriaal bleek in prima staat en het protocol van de politie werd nauwkeurig gevolgd. Een leeuwin verdoven is echter zeer complex. Het gebeurt vooreerst niet met een gewoon geweer maar met een luchtdrukgeweer. Hiervoor is een heel specifieke kennis vereist. Deze kennis was aanwezig en up-to-date. Verder zijn ook de hoogte van de dosis, de plaats waar het dier wordt geraakt en de aanwezige adrenaline bij het dier van belang.

Ook de omstandigheden waarin het verdovingsschot wordt gelost, zijn cruciaal. Het protocol met betrekking tot de vuurlinies van de politie schreef een ruimte voor waarbinnen de dierenarts zich mocht bewegen. Hierdoor kon de dierenarts het dier niet dichter naderen dan 21 meter en dan nog onder een ongunstige hoek. Dat bleek te ver verwijderd van de leeuwin om haar te kunnen verdoven. De tweede poging kon zelfs maar vanaf 32 meter worden ondernomen. Na bijna drie uur werd het dier erg onrustig en kwam ze gevaarlijk dicht bij bezoekers. Op dat moment werd er door de crisiscel beslist om geen enkel risico te nemen met betrekking tot de veiligheid van de mensen en is het dier doodgeschoten. Alle medewerkers van Planckendael proberen de draad weer op te pakken en het voorval een plaats te geven.