Top 10 achtbanen Intamin Amusement Rides

In deze top 10 maken we een overzicht van de 10 spectaculairste achtbanen die gebouwd werden door het Zwitserse bedrijf Intamin Amusement Rides. Om tot de ultieme lijst te komen goten we alle achtbanen in een formule. Deze formule berekend een score die bereikt wordt door een mix te nemen van de snelheid, de hoogte, de lengte en het aantal inversies. Hoe hoger de score, hoe sensationeler de achtbaan. Het ultieme overzicht vind je hieronder terug, hoeveel achtbanen hiervan heb jij al op je teller staan?

 

#10: Thunder Dolphin – Tokyo Dome City (63,36 punten)

We beginnen dit lijstje met Thunder Dolphin. Thunder Dolphin is gebouwd in 2003 op en rond het dak van Tokyo Dome City in de Japanse hoofdstad. De achtbaan is 80 meter hoog en heeft een drop van 66,5 meter. Tijdens de rit behaalt de achtbaan een snelheid van 130km/u. Thunder Dolphin is 1066,8 meter lang en heeft een drop van 80 graden. De achtbaan is momenteel de 11de hoogste achtbaan in de wereld.

 

#9: Coaster Through the Clouds – Nanchang Wanda Park (68,52 punten)

Coaster Through the Clouds is een achtbaan die voor de meeste fans waarschijnlijk vrij onbekend zal zijn. De achtbaan werd gebouwd in 2016 in het Chinese pretpark Nanchang Wanda Park. Coaster Through the Clouds heeft een snelheid van 136 km/u en is 1556 meter lang. De hoogte van 74 meter wordt bereikt door middel van een kabellift hill en de achtbaan heeft een drop van 78 meter. De steilste drop is 78 graden en een ritje op de achtbaan duurt 2 minuten en 31 seconden. Coaster Through the Clouds is de 9de snelste niet gelanceerde achtbaan in de wereld.

 

#8: Tower of Terror II – Dreamland (74,90 punten)

Tower of Terror II werd gebouwd in 1997 in het Australische pretpark Dreamworld en is de snelste achtbaan van Oceanië. Tower of Terror II behaald een snelheid van 160,9km/u in 7 seconden en was destijds de snelste achtbaan ter wereld. Met een hoogte van 115 meter komt de achtbaan in het select clubje van de 5 achtbanen die hoger zijn dan 100 meter. Bezoekers worden eerst omhoog gelanceerd om vervolgens een duikvlucht naar beneden te nemen. Door de veiligheidsmarge voor de lancering is de baan wel hoger dan dat het karretje effectief komt, de eigenlijke val is hierdoor ‘maar’ 100 meter. In 2010 werdt het karretje van de achtbaan omgedraaid waardoor de bezoekers achterwaarts gelanceerd worden en nadien tijdens de afdaling met hun gezicht naar beneden hangen. Tower of Terror II is de 4de hoogste en 6de snelste achtbaan in de wereld.

 

#7: Intimidator 305 – Kings Dominion (75,40 punten)

Intimidator 305 is gebouwd in 2010 en is gelegen in het Amerikaanse pretpark Kings Dominion. Intimidator 305 heeft zijn naam niet gestolen en is behoorlijk intimiderend met zijn hoogte van 93 meter en een drop van 91,4 meter. Tijdens de rit behaalt de achtbaan een snelheid van 144,8km/u op een track van 1554,5 meter. De achtbaan gaat op veel plaatsen laag tegen de grond om het snelheidsgevoel nog groter te maken en heeft veel twists en hoge G-krachten. Intimidator 305 heeft 25 miljoen dollar gekost.

 

#6: Superman: Escape from Krypton – Six Flags Magic Mountain (78,85 punten)

Superman: Escape from Krypton is gebouwd in 1996 en opende en jaar later in het Amerikaanse pretpark Six Flags Magic Mountain nadat de opening door problemen werd uitgesteld. Om de capaciteit te verhogen zijn er eigenlijk twee dezelfde achtbanen naast elkaar gebouwd. Superman: Escape from Krypton was samen met Tower of Terror II de snelste achtbaan ter wereld bij opening en behaald een snelheid van 160,9km/u in 7 seconden. De achtbaan is 126,5 meter hoog, de feitelijke afdaling is met 100 meter. Superman: Escape from Krypton was van 1997 tot en met 2003 de hoogste achtbaan ter wereld. In 2011 werden de karretjes van de achtbanen omgedraaid waardoor de bezoekers nu achterwaarts gelanceerd worden en nadien tijdens de afdaling met hun gezicht naar beneden hangen.

 

#5: Millennium Force – Cedar Point (81,22 punten)

Millennium Force is gebouwd in het millennium jaar 2000, destijds als 3de snelste achtbaan in de wereld en de snelste achtbaan met een volledig circuit (geen shuttle achtbaan dus). Amper 2,5 maanden later verloor het zijn titel al aan de andere millennium achtbaan Steel Dragon 2000 in Nagashima Spa Land. Millennium Force is gelegen in het Amerikaanse pretpark Cedar Point en behaald een snelheid van 149,7km/u. De achtbaan gaat op veel plaatsen laag tegen de grond om het snelheidsgevoel nog groter te maken. Met zijn hoogte van 94,5 meter is Millennium Force ook de 8ste hoogste achtbaan in de wereld en destijds de hoogste achtbaan met een klassieke lifthill. Buiten de grote snelheid en indrukwekkende hoogte is de achtbaan ook nog eens de 5de langste stalen achtbaan in de wereld met een lengte van meer dan 2 kilometer. De achtbaan heeft 25 miljoen dollar gekost.

 

#4: Red Force – Ferrari Land (82,46 punten)

Dit jaar opende Red Force in het Spaanse pretpark Ferrari Land. De achtbaan behaald een snelheid van 180 km/u in 5 seconden tijd wat het de snelste achtbaan van Europa maakt. Red Force is met 112 meter eveneens de hoogste achtbaan van Europa. De rollercoaster is 880 meter lang en heeft een drop van 90 graden.

 

#3: Formula Rossa – Ferrari World Abu Dhabi (84,48 punten)

Formula Rossa is gebouwd in 2010 in Ferrari World Abu Dhabi gelegen in de Verenigde Arabische Emiraten. Formula Rossa behaald zijn snelheid van 240km/u in 4 seconden tijd en is daarmee al 7 jaar lang de snelste achtbaan ter wereld. Door de hoge snelheid en het vele zand van de nabijgelegen woestijn is het verplicht een veiligheidsbril te dragen in de record brekende achtbaan. De achtbaan gaat niet alleen snel maar is ook de 7de langste achtbaan ter wereld met een lengte van 2 kilometer. Het hoogste punt van de achtbaan bevindt zich op 52 meter hoogte. In onderstaande video is tweevoudig wereldkampioen Formule 1 Fernando Alonso en diens ploegmaat Felipe Massa te zien tijdens de officiële opening van Formula Rossa. De grote impact van de versnelling kan je duidelijk zien op de gezichten van beide heren.

 

#2: Top Thrill Dragster – Cedar Point (90,29 punten)

Top Thrill Dragster werd gebouwd in 2003 en is gelegen in het Amerikaanse pretpark Cedar Point. De achtbaan brak bij opening zowel het record van snelste als de hoogste achtbaan ter wereld. Bezoekers worden in 4 seconden tijd van 0 tot 193,1 km/u gelanceerd waardoor Top Thrill Dragster de 3de snelste achtbaan ter wereld is. Met zijn hoogte van 128 meter is het bovendien de 2de hoogste achtbaan ter wereld. Top Thrill Dragster heeft 25 miljoen dollar gekost en is in het thema van een drag race. Door de heupbeugels die de achtbaan heeft is er een groot vrijheidsgevoel waardoor veel achtbaanfans Top Thrill Dragster verkiezen boven de 2 jaar later geopende grotere broer Kingda Ka.

 

#1: Kingda Ka – Six Flags Great Adventure (97,54 punten)

Kingda Ka werd gebouwd in 2005 en is gelegen in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great Adventure. De achtbaan brak bij opening zowel het record van snelste als de hoogste achtbaan ter wereld van zijn 2 jaar eerder geopende broertje Top Thrill Dragster. Kingda Ka wordt op 3,5 seconden tijd van 0 tot 206km/u gelanceerd, wat het de snelste achtbaan van Amerika maakt. De achtbaan is de eerste achtbaan ter wereld die de magische grens van de 200km/u overschreed. Buiten de indrukwekkende snelheid is deze achtbaan met een hoogte van maar liefst 139 meter al 12 jaar lang de hoogste achtbaan ter wereld.

 

 

Toekomst:

Er staan heel wat oude achtbanen in deze lijst maar ook heel wat recente. Zo kregen we met Coaster Through the Clouds er een nieuwe achtbaan bij in 2016 en in 2017 opende met Red Force opnieuw een grote achtbaan. Maar dat is niet alles want ook voor 2018 staat er een nieuwkomer op de planning.

Het Poolse pretpark Energylandia zal in 2018 een spectaculaire achtbaan openen. De achtbaan krijgt een snelheid van maar liefst 140 km/u en wordt 77 meter hoog. Hiermee wordt het zowel de snelste als hoogste niet gelanceerde achtbaan van Europa. Met deze indrukwekkende statistieken krijgt de achtbaan een score van 69,33 punten, hierdoor wordt het de 9de spectaculairste achtbaan die Intamin Amusement Rides ooit gebouwd heeft.

 

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2017 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 8000 achtbanen wereldwijd.