De beste themaparken volgens TripAdvisor

De website TripAdvisor is een site waarop de bezoekers van de site zelf reviews en punten kunnen geven aan bezienswaardigheden. Zo is er ook een rubriek voor themaparken. Hieruit vloeide een top 25 voort. Welke zijn nu volgens de stemmen de 25 beste themaparken ter wereld?

 

De top 25

 

Plaats 25: Hong Kong Disneyland

Op de 25ste plaats vinden we Hong Kong Disneyland. Dit park opende in 2005 de deuren en biedt zoals elk Disneypark de nodige Disney magie aan. Het park heeft ook grootse toekomstplannen. Zo komen er attracties in het teken van Frozen en Marvel. Verder zullen het Kasteel en de zone er omheen volledig vernieuwd worden. Ook gaat dit park een derde hotel bouwen. Wie het park een beetje wil leren kennen, kan dit in een sfeerverslag van Themeparkfreak Jos, die het park bezocht in 2015.

 

 

Plaats 24: Zoomarine Algarve

Op de 24ste plaats vinden we Zoomarine Algarve. Dit park is gelegen in Portugal. Dit park biedt een combinatie van dierenshows, attracties en een waterpark aan. In het attractiegedeelte kan je een ritje maken op een schommelschip, een splashbattle of een kleine achtbaan. Maar het zijn vooral de shows met dolfijnen en roofvogels die de meeste mensen lokken.

 

 

Plaats 23: Leolandia

Op plaats 23 vinden we het Italiaanse pretpark Leolandia. Dit park is hoofdzakelijk gericht op jongere bezoekers. In het park zijn er meerdere themazones zoals een Peppa Pig-wereld en de wereld van Thomas de Locomotief. Men kan hier ook enkele achtbanen berijden zoals een Mijn trein en Spinning Coaster.

 

 

Plaats 22: PortAventura World

Op plaats 23 vinden we het Spaanse resort PortAventura World. Dit resort bestaat uit twee attractieparken en een zwempark en heeft meerdere hotels. Het hoofdpark PortAventura Park biedt een grote waaier aan attracties aan. Zo staan er maar liefst zeven achtbanen. De hoogste is Shambala, een Hypercoaster gebouwd door B&M.  Deze 76 meter hoge achtbaan had jarenlang het Europese hoogterecord. Een andere spectaculaire achtbaan is Dragon Khan. Deze achtbaan werd eveneens gebouwd door B&M en gaat maar liefst acht maal overkop, wat ooit nog een wereldrecord was. De Wing Coaster Furious Baco biedt je snelheid. Deze achtbaan werd gebouwd door Intamin Amusement Rides en was tot vorig jaar nog de snelste achtbaan van Europa. Twee van deze records werden verbroken door de achtbaan Red Force, die gebouwd werd in het nieuwe themapark van het resort, Ferrariland. Deze blikvanger is nu de hoogste en snelste achtbaan van Europa met een hoogte van 112 meter en een snelheid van 180 km/h. Wie van zwemmen houdt, kan in dit resort de glijbanen beleven in het Caribe Aquatic Park.

 

 

Plaats 21: Walt Disney Studios Park Parijs

Op plaats 21 vinden we het Franse Walt Disney Studios Park. In dit park ga je achter de schermen van de Disneyfilm, maar ontdek je ook heel wat Pixar-figuurtjes. In de Toy Story-zone waan je je in de gelijknamige filmreeks en kan je attracties vinden als de rups Slinky Dog en de achtbaan RC Racer. Ratatouille kreeg er een eigen moderne Darkride en restaurant. Wie het graag wat wilder heeft, kan een ritje maken op de Rock & Rollercoaster, die je meeneemt voor een snelle rit in het donker op de muziek van Aerosmith.

 

 

Plaats 20: Disneyland Park Parijs

Op de twintigste plek belandde het hoofdpark van het Disney resort in Parijs. In dit park wordt je ondergedompeld in de pure Disney magie. Grote blikvanger is zonder twijfel het grote sprookjeskasteel. In het park werd voor de 25ste verjaardag een grote renovatieronde gehouden. Tijdens de renovaties werd de indoorachtbaan Space Mountain omgedoopt tot Hyperspace Mountain, waarbij de Star Wars-films centraal staan. Ook de achtbaan Big Thunder Mountain werd volledig onder handen genomen en straalt weer. De Pirates Of The Carabian attractie zag na jaren wachten dan weer de komt van Jack Sparrow.

 

 

Plaats 19: Busch Gardens Tampa

Busch Gardens Tampa belande op een 19de plek. In dit park is alles mooi gethematiseerd en onderverdeeld in meerdere zones zoals: Marokko, Egypte, Congo, Jungola en veel meer. In het park vinden we acht achtbanen terug waaronder: Sheikra, een Dive Coaster gebouwd door B&M. Deze achtbaan neemt je mee naar een hoogte van 61 meter waar je vertrekt met een verticale drop. Cheetah Hunt werd dan weer gebouwd door Intamin. Deze achtbaan wordt tot driemaal gelanceerd en neemt je mee voor een kronkelige rit langsheen de jachtluipaarden. Kumba, een Sitting Coaster van B&M neemt je mee voor een rit met maar liefst zeven inversies. Tussen al dat achtbaangeweld vinden we ook familievriendelijk baantjes zoals de nieuwste achtbaan Cobra’s Curse, die opende in 2016. Deze achtbaan werd gebouwd door Mack Rides. Cobra’s Curse is een spinning Coaster. Een andere must do is de vrijevaltoren Falcon’s Fury, waarbij je vlak voor het vallen volledig verticaal komt te hangen en de grond op je ziet afkomen.

 

 

 

Plaats 18: Silver Dollar City

Silver Dollar City behaalde een achttiende plek in deze lijst. Dit park, gelegen in het Amerikaanse Missouri is het meest gekend voor de houten achtbaan Outlaw Run. Deze achtbaan werd gebouwd door Rocky Mountain Constructions en bevat inversies. Een andere grote achtbaan in het park is de Sitting Coaster Wildfire. Een achtbaan van de Zwitserse bouwer B&M die je vijfmaal overkop laat gaan. In het park wordt momenteel gebouwd aan een spectaculaire achtbaan die zal openen in 2018.

 

 

Plaats 17: Universal Studios Singapore

Universal Studio’s Singapore op een zeventiende plaats. Dit park opende de deuren in 2010 en is waarschijnlijk het meest gekend om de duellerende Vekoma achtbaan Battlestar Galactica. Bij deze achtbaan kies je uit een zittende achtbaan of een hangende en race je tegen elkaar. Bij  Revenge of the Mummy beleef je de scenes uit de gelijknamige films in een achtbaan die meermaals gelanceerd wordt.

 

 

Plaats 16: Dollywood

Dollywood komt op een 16de plaats te staan. Dit park, waar Dolly Parton haar levenswerk van maakte, is het meest gekend voor de spectaculaire houten achtbaan Lightning Rod. Dit is de – voorlopig – enige houten achtbaan die gelanceerd wordt. De achtbaan werd door Rocky Mountain Construction gebouwd en neemt je mee voor een rit langsheen de rotsen. Het park biedt nog een tweede houten achtbaan aan met Thunderhead. Deze werd gebouwd door Great Coasters International.  Ook Gerstlauer bouwde enkele achtbaan voor dit park, waaronder FireChaser Express. Bij deze achtbaan wordt je rit onderbroken door een indoorscene, waarna je de rit een deel achterwaarts aflegt. Ook de Eurofighter Mystery Mine werd gebouwd door deze Duitse fabrikant. Bij deze achtbaan maak je een verticale drop en ga je tweemaal overkop.

 

 

 

Plaats 15: Tivoli Gardens Denemarken

Op de vijftiende plaats vinden we een van de oudste parken ter wereld met Tivoli Gardens. Dit stadspark is gelegen in Kopenhagen te Denemarken. IN dit park vind je een zeer oude houten achtbaan met Rutschebanen. Deze achtbaan opende al in 1914 en wordt tijdens de rit afgeremd door een remman die telkens mee rijdt. De spectaculairste achtbaan is zonder twijfel Daemonen, een achtbaan met meerdere inversies gebouwd door B&M.

 

 

Plaats 14: Disney’s Hollywood Studios

Op de 14de plaats komt Disney’s Hollywood Studio’s. Dit studios park richt zich op het maken van films en televisie in een nostalgisch Hollywood. In het park vinden we net als in Parijs de Tower Of Terror, een grote indoorattractie, waarbij je plaatsneemt in een lift die plotse drops maakt. Verder kan je er de achtbaan Rock & Rollercoaster vinden. Het park werkt momenteel aan een volledig nieuwe themazone, die in het teken staat van Toy Story. In dit gebied komt alvast de achtbaan Slinky Dog.

 

 

Plaats 13: Disneyland Park Anaheim

Disneyland Park Anaheim moet wel het bekendste park ter wereld zijn. Dit allereerste Disneypark was het geesteskind van Walt Disney en opende deuren voor het eerst in 1955. In het park zijn de Pirates Of The Carabbean-attractie en The Haunted Mansion zeker toppers. Maar je kan er ook enkele achtbanen vinden, zoals de oudste achtbaan van het park, Matterhorn Bobsleds, die gebouwd werd door Arrow Dynamics. Het was voor deze bouwer zelfs de allereerste achtbaan die ze bouwden. Een andere blikvanger is zonder twijfel de mijntreinachtbaan Big Thunder Mountain Railroad en de indoorachtbaan Space Mountain.

 

 

Plaats 12: Disney California Adventure Park

Op de 12de plaats opnieuw een Disney park, ditmaal Disney California Adventure Park. In dit park zijn meerdere themazones te vinden. Zo vind je in Hollywood Land de Guardians of the Galaxy-attractie. Deze attractie is de oude Tower Of Terror, maar kreeg een nieuw thema. In Bug’s Land vind je de diertjes uit de gelijknamige film terug. In Cars vind je de grootse Radiator Springs Racers, waarbij je in een wagentje uit de film een rit maakt doorheen taferelen uit de films. Op Paradise Pier, die vanaf volgend jaar omgedoopt wordt tot Pixar Pier, kan je het iconische reuzenrad vinden en de achtbaan California Screamin’. Deze achtbaan werd gebouwd door Intamin en wordt meermaals gelanceerd.

 

 

Plaats 11: Seaworld Orlando

Met een elfde plaats valt SeaWorld Orlando net buiten de top tien. Dit park werd bekend om de orkashows en shows met dolfijnen. Maar het park kan ook enkele kanjers van achtbanen aanbieden. De bekendste achtbaan van het park is ongetwijfeld de Flying Coaster Manta. Bij deze creatie van B&M hangt het treintje onder de trein en krijg je het gevoel te kunnen vliegen. Bij Kraken ervaar je zeven inversies. Deze achtbaan kreeg sinds dit jaar een VR-ervaring. De nieuwste achtbaan Mako opende in 2016. Dit is de hoogste achtbaan van Orlando en werd eveneens gebouwd door B&M.

 

 

Plaats 10: Disney’s Animal Kingdom

De top tien beginnen we met Disney’s Animal Kingdom. Dit park is een onderdeel van het Disney resort in Orlando. Dit park vormt een combinatie van dierenpark en attractiepark. Een van de grootste attracties in dit park is de achtbaan Expedition Everest – Legend of the Forbidden Mountain. Bij deze achtbaan leg je de rit deels achterwaarts af.

 

 

Het park opende dit jaar een groots nieuw themadeel met Pandora – The World of Avatar. Hier staat alles in het eken van de Avatar film en kwamen drie attracties, waaronder een Flying Theater en een bootritje.

 

 

Plaats 9: Epcot

Epcot is opnieuw een Disneypark dat deel uitmaakt van het Walt Disney World Resort in Orlando. In dit park vind je paviljoenen uit meerdere landen terug met typische dingen uit dat land. Een van de blikvangers is de recente Frozen darkride. Maar zeker ook de Soaring-attractie, die een grondige update kreeg. Dit park zal de komende jaren enkele nieuwe attracties mogen verwelkomen. Zo komt er een Ratatouille Darkride en een attractie die in het teken zal staan van Guardians of the Galaxy.

 

 

Plaats 8: Universal Studios Florida

Op plaats acht wordt Universal Studios Florida geplaatst. Dit park biedt heel wat attracties aan die het thema kregen van een Universal film. Een van de meest in het oog springende is de achtbaan Hollywood Rip, Ride, Rockit. Bij deze achtbaan, gebouwd door Maurer Rides, word je verticaal omhoog getakeld. Tijdens de rit ga je over een Non inverted looping. Een andere grote attractie is de indoorachtbaan Revenge of the Mummy. Bij deze achtbaan kom je in meerdere scenes uit de filmreeks terecht. In het park werd ook een volledig themadeel gewijd aan de Harry Potter-films. In dit themadeel betreed je het stadje waar je alle winkeltjes terugvindt uit de films en het Hogwarts-kasteel. Hier staat ook de achtbaan Harry Potter and the Escape from Gringotts.

 

 

Plaats 7: Beto Carrero World Brazilie 

Het Braziliaanse park Beto Carrero World weet een zevende plaats te bemachtigen. Dit park biedt een dierentuin en attractiepark. Het park opende in 1991 en kan drie Vekoma-achtbanen aanbieden: De SLC Firewhip, de Corckscrew-achtbaan Star Mountain en de Junior Coaster Tigor Mountain. Als laatste kunnen de kids ook plaatsnemen in de Big Apple-achtbaan Dum-Dum.

 

 

Plaats 6: Puy du Fou

Op een zesde plaats vinden we het Franse themapark Puy du fou. In dit park geen attracties, maar shows. Het park begon in 1978 als een openluchttheater waar amateuracteurs en vrijwilligers drama-avonden organiseerden in de ruïnes van een kasteel. Ze speelden de bloedige strijd na die plaatsvond tijdens de Franse Revolutie.

Het park groeide uit tot één van de meest succesvolle trekpleisters van Frankrijk. Het park behaalt met haar bezoekersaantal een tweede plaats in Frankrijk, net na Disneyland Parijs.

In het park is de avondshow Cinéscénie met 3.650 vrijwillige acteurs het grootste spektakel.

Meer weten over dit park, lees dan zeker dit artikel.

 

 

Plaats 5: Universal Studio’s Hollywood

Op plaats vijf komt Universal Studio’s Hollywood. Dit park begon als een studiotour in de filmstudio’s, maar groeide uit tot een drukbezocht park. In dit park vinden we net als in het zusterpark in Orlando een Harry Potter-zone terug, compleet met Hogwarts-kasteel. In deze zone vinden we ook de achtbaan Flight of the Hippogriff. Verder heeft het park ook een Revenge of the Mummy the Ride-achtbaan, waarbij je een indooravontuur beleeft dat je meeneemt in de films.

 

 

Plaats 4: Magic Kingdom

Plaats vier wordt ingenomen door Magic Kingdom. Dit park maakt eveneens deel uit van het Walt Disney Resort in Orlando. In dit park vinden we meerdere grote achtbanen en attracties terug. Space Mountain is er een van de belangrijkste achtbanen. Of moeten we zeggen twee van de belangrijkste, want bij deze versie heb je twee banen naast elkaar, Alpha en Omega. Een andere zeer aantrekkelijke achtbaan is Seven Dwarfs Mine Train. Deze mijntrein, met schommelende bakjes, neemt je mee voor een ritje doorheen de wereld van Sneeuwwitje. Ook in dit park vinden we de Big Thunder Mountain Railroad. Het rijtje grote achtbanen zal in 2020 vergezeld worden door de Tron-achtbaan, een gelanceerde achtbaan waarbij je op een motor zit.

 

 

Plaats 3: Europa-Park

Op de derde plaats vinden we het Duitse park Europa-Park. Dit park kaapte al heel wat awards weg en staat in de Tripadvisor top tien van Europa op een eerste plek. Europa-Park biedt de bezoekers maar liefst dertien achtbanen aan. Onder deze achtbanen vinden we de 72 meter hoge achtbaan Silver Star, een Hyper Coaster van B&M. Het park heeft ook een houten achtbaan, Wodan Timbur Coaster. Deze werd gebouwd door Great Coasters International. Aangezien dit park uitgebaat wordt door de familie Mack, die ook het gelijknamige attractiebedrijf Mack Rides uitbaat, zijn de meeste attracties in het park ook door Mack Rides gebouwd. De grootste achtbaan van Mack in het park, tevens de eerste inversie Coaster van het park, is Blue Fire. Bij deze achtbaan word je gelanceerd aan 100 km/h, ga je doorheen een zeer hoge looping en andere inversies.

 

 

Plaats 2: Discovery Cove

Het dierenpark Discovery Cove bemachtigde een tweede plek in deze lijst. Dit park, dat deel uitmaakt van de SeaWorld-groep biedt je shows met dolfijnen. In het park kan je ook kennismaken met de dolfijnen en samen met ze zwemmen of een onderwaterwandeling maken in een zoutwaterbad.

 

 

Plaats 1: Universal’s Islands Of Adventures

Helemaal bovenaan op een eerste plaats staat Universal’s Islands Of Adventures. Dit park maakt deel uit van het Universal resort in Orlando. In het themadeel Marvel Super Hero Island vind je in dit park attracties die volledig in het teken staan van de superhelden. De blikvanger hier is ongetwijfeld de Incredible Hulk Coaster. Een gelanceerde achtbaan van B&M, die zeven inversies bevat. Deze achtbaan werd niet lang geleden volledig vernieuwd. Er kwamen een compleet nieuwe track en treinen. In het park stond jarenlang de iconische duellerende achtbaan Dragon Challenge. Deze zal jammer genoeg dit jaar nog het park verlaten voor een andere achtbaan die in het teken zal staan van Harry Potter. Een ander themadeel dat je zeker moet gezien hebben staat in het teken van de Jurassic Park-films. In deze zone staat de Shoot the Chute-attractie Jurassic Park Rver Adventure.

 

 

Bron: Tripadvisor