Vernieuwde Do-Dodonpa met looping geopend in Fuji-Q Highland

Het Japanse pretpark Fuji-Q Highland heeft de vernieuwde achtbaan Do-Dodonpa heropend voor het publiek. Dit voorjaar werd de grote tophat van de achtbaan vervangen door een gigantische looping van 49 meter hoog. Door het toevoegen van de looping werd de snelheid van de achtbaan nog verder opgedreven.

 

Dodonpa is een gelanceerde achtbaan gebouwd door het Amerikaanse bedrijf S&S Worldwide (tegenwoordig S&S Sansei Technologies genoemd) in het Japanse pretpark Fuji-Q Highland. Vorig jaar werd bekend gemaakt dat de achtbaan ingrijpende veranderingen zou ondergaan. De 52 meter hoge tophat werd begin dit jaar vervangen door een 49 meter hoge looping! Maar ook de lancering werd nog krachtiger gemaakt waardoor de achtbaan nu terug opnieuw de 4desnelste ter wereld is. Op onderstaande video is te zien hoe de achtbaantrein met hoge snelheid de looping inkomt en daarna ervaren de inzettende gedurende enkele seconden ‘hang time’.

 

Do-Dodonpa verwierf naam en faam toen de achtbaan in 2001, 4 dagen voor Kerstmis, opende in het Japanse pretpark Fuji-Q Highland als de snelste achtbaan ter wereld. Daarnaast heeft de achtbaan de krachtigste lancering ter wereld! Bezoekers werden van 0 naar 172 km/u gelanceerd in amper 1,8 seconden tijd. Hiermee bedroeg de gemiddelde versnelling maar liefst 26,54 m/s². Om vlotter door de looping te komen werd de lancering opgeschroefd tot een snelheid van 180 km/u en dit in een nog scherpere tijd van 1,56 seconden. Hiermee wordt de gemiddelde acceleratiesnelheid van 26,54 m/s² verhoogd naar 32,05 m/s². Do-Dodonpa verbreekt hiermee haar eigen record van snelst accelererende achtbaan ter wereld. Door het toevoegen van de looping heeft Do-Dodonpa nu ook nog een ander record in handen. Do-Dodonpa is de snelste rollercoaster ter wereld die overkop gaat.

Do-Dodonpa is vernoemd naar een muzikale klank vergelijkbaar met Do Re Mi, maar dan door percussie-instrumenten. In het 15-jarige bestaan van Do-Dodonpa bereden meer dan 7,5 miljoen mensen de achtbaan. Hieronder een video van de oude Do-Dodonpa zonder looping maar met top-hat.

 

Bron: rcdb